Okuma Süresi: 5 dakika

 

MİRASIN REDDİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ 2024

MİRASIN REDDİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2024) 

Mirasın reddi dilekçe örneği ile mirasçı, reddi miras isteminde bulunabilmektedir. 

MİRASIN REDDİ NEDİR? 

Mirasın reddi, mirasçının ölen kişinin tüm hak ve borçlarını reddetmesi anlamına gelir. Mirasın reddiyle birlikte mirasçı, hem terekenin (miras bırakanın malvarlığı) mülkiyetine sahip olma hakkını hem de miras bırakanın borçlarından doğan sorumluluğunu kaybeder. Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 605-618. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Mirasın reddi, özellikle borca batık miras durumlarında mirasçıları koruyan önemli bir hak olarak öne çıkar.

MİRASIN HÜKMEN REDDİ NEDİR? 

Mirasın hükmen reddi, miras bırakanın vefatı sonrası mirasçılara intikal eden mirasın borca batık olması halinde ,reddetme beyanı vermeksizin karine olarak reddetmesi anlamına gelir. 

Mirasın hükmen reddi davası, miras bırakanın vefatı sonrası mirasçılara intikal eden mirasın, borçlar nedeniyle kabul edilmek istenmediği durumlarda açılan bir dava türüdür. Bu dava, mirasçının mirası hükmen reddetmesiyle, miras bırakanla olan hukuki bağın tamamen kesilmesini amaçlar. Böylece mirasçı, mirasa ait borçlardan ve yükümlülüklerden sorumlu tutulmaz.

Örneğin: A.Y isimli kişi miras bırakanın yasal mirasçısıdır. Miras bırakan 01.05.2024 tarihinde vefat etmiş, mirasçı mirasın borca batık olduğunu bilmediğinden mirası 3 aylık sürede reddetmemiştir.  01.11.2024 tarihinde A.Y isimli kişiye Vergi Dairesinden ödeme emri gelmiş, miras bırakana ait şirketin vergi borçlarının ödenmediğini görmüştür. Bu aşamada A.Y,  miras bırakananın mal varlığının pasifinin yani borçlarının aktifinden fazla olduğunu öğrendiğinden ve 3 aylık mirası reddi süresi de dolmuş olduğundan mirası “hükmen” reddi istemi ile dava açabilir.

MİRASIN REDDİ TALEBİNDE KİMLER BULUNABİLİR? 

Mirasın reddi, yasal ve atanmış mirasçılar tarafından yapılabilir.

MİRASIN REDDİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ 

İSTANBUL ( ) SULH HUKUK MAHKEMESİNE

DAVACI                       :

VEKİLİ                         : Av. AYSEL İREM KAP & Av.FERDİ KURNAZ& Av. BERKAY BAŞCI

MURİS                        : 

KONU                          : Mirasın reddi taleplerine havidir.

AÇIKLAMALAR

Muris ………… ,  ……… tarihinde vefat etmiştir. Muristen intikal eden mirası kayıtsız ve şartsız reddettiğimizi Türk Medeni Kanunu’nun 606. maddesinde öngörülen yasal sürede sayın mahkemenin bilgilerine sunuyoruz. Mirasın kayıtsız şartsız reddi için işbu davayı ikame etmek gerekmiştir.

HUKUKİ NEDENLER : TMK m.605 ve devamı hükümler, HMK , diğer ilgili mevzuat hükümleri.

HUKUKİ DELİLLER :
Nüfus kayıtları,
Tarafların sosyal ve ekonomik ekonomik durumunu belgeleyen kayıtlar,
ödeme emirleri,
bilirkişi,
ilgili Kurumlardan istenecek müzekkere cevapları,
icra takipleri,
Vergi Ceza İhbarnameleri,
tanık beyanları,
yemin ve diğer sair deliller.

SONUÇ VE İSTEM : Fazlaya dair haklarımız saklı kalmak kaydıyla yukarıda açıklandığı üzere; murisin ölümü ile mirasçı oldukları tespit edilen müvekkil davacının mirası kayıtsız şartsız reddettiğine dair istemin kabulü ile ilgili sicile tesciline karar verilmesini vekaleten talep ederim.

Davacı Vekili
Av. AYSEL İREM KAP & Av.FERDİ KURNAZ& Av. BERKAY BAŞCI

 

MİRASIN HÜKMEN REDDİ DAVA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ 

İSTANBUL ( ) ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

İHTİYATİ TEDBİR TALEPLİDİR.

DAVACI                       :

VEKİLİ                         : Av. AYSEL İREM KAP & Av.FERDİ KURNAZ& Av. BERKAY BAŞCI

DAVALI                       : 

MURİS                        : 

KONU                          : Mirasın hükmen reddi ile borçlu müteveffanın terekesinin borca batık olduğunun tespiti taleplerine havidir.

AÇIKLAMALAR

1-Müvekkilin müteveffa abisi .. TC kimlik numaralı … 2023 yılında vefat etmiştir. Müvekkil, müteveffanın yasal mirasçıdır. Müteveffa, amme borçlarını ödemeden vefat ettiğinden müvekkil davacıya davalı tarafın rücu etme imkanı doğmuştur.

Davalı idare müteveffanın vadesinde ödemediği amme alacağına ilişkin müvekkil hakkında cebren tahsil ve takip edilmesi hasebiyle Amme Alacaklar Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre müvekkile 15/12/2023 tarihinde ödeme emirleri tebliğ edilmiştir. (EK-1: Ödeme Emirleri)

2-Kural olarak mirasçılar üç aylık sürede mirası reddetmedikleri takdirde mirası kabul etmiş sayılırlar. Ancak Türk Medeni Kanunu 605/2. Maddesi “Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.” hükmünü havidir. Mevzuattan da anlaşılacağı üzere, mirasın hükmen reddi, yasal olarak herhangi bir süreye bağlanmamıştır.

Mirasın hükmen reddi müessesesine başvurulabilmesinin koşulu, murisin ölüm tarihindeki borçlarının alacakları ve tüm hakları da dahil olmak üzere malvarlığından fazla olmasıdır. Yani mirasbırakanın ölümü tarihinde, tereke kapsamındaki pasiflerin aktiflerden fazla olması durumunda, borca batıklık durumundan söz edilecektir. Terekenin borca batıklığı, murisin ölümü tarihinde söz konusu olmalıdır. Söz konusu borca batıklığın resmen tespit edilmiş veya tespit edilebiliyor olması gerekmektedir. Ölen kişinin malvarlığının borçlarını karşılayamayacak halde olduğu, mirasçıları ve yakınları tarafından biliniyorsa da mirasın hükmen reddini talep etmeleri mümkündür.

3-Somut olayda ölüm tarihi itibariyle müteveffa borçlunun malvarlığının pasifi, aktifinden fazladır. Hatta ve hatta müteveffanın ölüm tarihi itibariyle taşınır, taşınmaz veya nakdi herhangi bir malvarlığı bulunmamaktadır. Mahkemece tensiple birlikte borçlu müteveffa adına kayıtlı taşınmaz bulunup bulunmadığının tespiti için Tapu Müdürlüğü’ne, müteveffanın adına kayıtlı taşınır(araç) bulunup bulunmadığının tespiti için Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Bürosuna müzekkere yazılarak terekenin borca batıklığı tespit edilebilir. Borçlu müteveffanın banka hesaplarının incelenmesi ve herhangi bir mevduatının bulunup bulunmadığının tespiti için müteveffanın son kayıtlı olduğu yerdeki tüm bankalara müzekkere yazılması neticesinde malvarlığının pasifinin aktifinden fazla olduğu tespit edilebilecektir.

Nitekim Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 11.04.2018 Tarih 2017/438E. 2018/770K. Sayılı kararına göre;

Somut olayda, mirasçılar defi yolunu tercih etmişlerdir. Açılan bu mirasbırakanın ödemeden aczinin açıkça belli olduğunu dile getirmişlerdir. İşte bu halde mirasın reddedilmiş olduğunun kabulü gerekir.” (HGK.nun 16.04.2008 tarih 2008/332-436 E.K.sayılı kararı)

Hakiki redde, red süresi içinde mirasın kayıtsız şartsız reddedildiğinin sulh hâkimine açıklanması ve reddin tescil ettirilmesi gerekmesine, bu konuda iş yapılmamasının veya suskun kalınmasının mirası kabul etmiş olunacağı kuralına karşın, terekenin borca batık olmasının herkesçe, mirasçılarca bilinmesi, bu konunun sabit olması hâlinde suskunluk, terekeye sahip çıkmama mirasın reddedildiği anlamına gelmektedir.

Mirasçı alacaklılara karşı bir süreye bağlı kalmaksızın terekenin borca batık oldu tesbitini açacağı bir dava ile isteyebilir. Hükmen red adından da anlaşıldığı gibi ancak alacaklılara karşı açılacak bir dava ile tesbit edilebilir. İtiraz veya savunma yolu ile de ileri sürülebilecektir ” ( Özuğur, A.İ. : Türk Medeni Kanunundan Önce ve Sonra Miras Hukuku, Cilt I,Ankara 2016, s.345,346). Nitekim Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 16.04.2008 tarih ve 2008/4-332 E., 2008/336 K. sayılı kararı da bu yöndedir.

Yine Türk Medeni Kanunu’nun 605. maddesine göre, ölüm tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi, açıkça belli veya tespit edilmiş ise ancak o zaman miras reddedilmiş sayılacaktır. Ödemeden aczin varlığı ise miras bırakanın ölüm tarihi itibari ile mal varlığındaki aktif ve pasiflerin net bir şekilde ortaya konulması ile tespit edilebilecektir.Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararında da görüleceği üzere müteveffanın borca batıklığının tespiti noktasında davacının talebiyle bağlı olduğu ve işbu hususun aydınlatılması gerektiği ve bu talebe ilişkin herhangi zaman sınırı bulunmadığına vurgu yapılmıştır.

5-Sonuç olarak, muris sağlığında birçok harcama yapmış ve yüklü miktarda borç altına girmiştir. Dolayısı ile müteveffanın terekesi borca batık olup, mirasın hükmen reddi için işbu davayı ikame etme zorunluluğu hasıl olmuştur. Ayrıca alacaklıların haciz işlemine geçip geri dönüşü olmayan hak kayıpları yaşatmaması adına muaccel olan ve olacak olan borçlara ilişkin teminatsız olarak İhtiyati Tedbir kararı verilmesini, ayrıca ilgili Vergi Dairelerine müzekkere yazılarak borçların tahsilinin dava sonuna kadar “Tedbir Olarak Durdurulmasına” karar verilmesini talep ederiz.

HUKUKİ NEDENLER : TMK m.605 ve devamı hükümler, HMK , diğer ilgili mevzuat hükümleri.

DELİLLER :
Nüfus kayıtları,
Tarafların sosyal ve ekonomik ekonomik durumunu belgeleyen kayıtlar,
ödeme emirleri,
bilirkişi,
ilgili Kurumlardan istenecek müzekkere cevapları,
icra takipleri,
Vergi Ceza İhbarnameleri,
tanık beyanları,
yemin ve diğer sair deliller.

SONUÇ VE İSTEM : Fazlaya dair haklarımız saklı kalmak kaydıyla yukarıda açıklandığı üzere;

1-İhtiyati tedbir talebimizin KABULÜNE,

2-Müvekkilin mirası hükmen reddi isteminin KABULÜ ile borçlu müteveffanın terekesinin borca batık olduğunun TESPİTİNE,

3-Yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalı tarafa YÜKLETİLMESİNE,

Karar verilmesini vekaleten talep ederim. ../../…

Davacı Vekili
Av. AYSEL İREM KAP & Av.FERDİ KURNAZ& Av. BERKAY BAŞCI

EKLER
Ödeme Emirleri,
Vekaletname.

NOT: Mirasın reddi dilekçe örneği ve mirasın hükmen reddi dilekçe örneği genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup örnek mahiyetindedir. Miras bırakanın terekesi, miras bırakanın vefat tarihi, mirasçı sayısı vb. hususlar  farklılık göstermekte olup dava dilekçesinin davanın temelini oluşturduğu hususu gözetildiğinde hukuki yardım alınması önem arz etmektedir. 

SIKÇA SORULAN SORULAR 

Mirası Reddetmezsem Vefat Edenin Vergi Borçlarından Sorumlu Olur Muyum? 

Mirasın reddi, mirasçının ölen kişinin tüm hak ve borçlarını reddetmesi anlamına gelir. Mirasın reddiyle birlikte mirasçı, hem terekenin (miras bırakanın malvarlığı) mülkiyetine sahip olma hakkını hem de miras bırakanın borçlarından doğan sorumluluğunu kaybeder. Başka bir deyişle, mirasçının mirası reddetmemesi halinde miras bırakanın borçlarından ötürü sorumluluğu bulunmaktadır. 

Mirasın Reddi ile Mirasın Hükmen Reddi Arasındaki Fark Nedir? 

Miras Hukuku Avukatı

Miras avukatı İstanbul genelinde hukuki sorunlar için sıkça aranan bir husustur. Miras hukuku İstanbul ilinde çok fazla konut ve iş yeri olması, mirasçıların fazla olması sebebiyle önem arz etmektedir. Ancak bilgi almak ve miras avukatı soru sor danışmanlık ücretine tabidir. Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Miras Davaları Mahkeme Masrafları Ne Kadar?

Miras davası masrafları açılacak olan davanın türüne, davalı ve davacı sayısına, keşif ve bilirkişi gerekliliğine göre değişmektedir. Miras dava masrafları 2024 yılı için ortalama 3.000,00 TL ile 10.000,00 TL arasındadır. Dava türüne göre miras dava masrafını buraya tıklayarak hesaplayabilirsiniz.

 

MİRASIN REDDİ