Okuma Süresi: 9 dakika

MURİS MUVAZAASI NEDENİYLE TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI

MURİS MUVAZAASI NEDENİYLE TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI (2024) 

Muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası; miras bırakanın, mirasçıların tamamından veya bir kısım mirasçılarından mal kaçırmak amacı ile tapuya kayıtlı olan taşınmazını gerçekte satış yapmadığı halde sanki satış yapmış gibi göstererek mirasçılarından birine/birkaçına veya mirasçı olmayan üçüncü bir kişiye devretmesi halinde, miras hakkı çiğnenen tüm mirasçıların açabileceği bir dava türüdür.

Muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası, miras bırakanın, mirasçılarından mal kaçırmak amacıyla taşınmazını aslında mirasçılardan birine/birkaçına veya mirasçı olmayan üçüncü bir kişiye bağışladığı ancak bu bağışlamayı tapuda satış olarak gösterdiği durumlarda açılabilmektedir. 

MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA)  NEDİR?

Muris muvazaası, miras bırakanın mirasçı veya mirasçılarından mal kaçırmak amacı ile mirasçılardan birine/birkaçına veya mirasçı olmayan üçüncü bir kişiye aslında bağışlamak istediği taşınmazını sanki bir satış sözleşmesi yapmış gibi göstererek devretmesidir. Muris muvazaasında, miras bırakan mirasçılarını aldatma ve onlardan mal kaçırma amacıyla hareket etmektedir. Miras bırakanın mirasçılarından mal kaçırma amacını genellikle satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi adı altında gizlediği görülmektedir.

Muris muvazaasında 4 unsur bulunmaktadır. 

  1. Görünürdeki İşlem: Miras bırakanın mirasçılarını aldatmak ve mal kaçırmak amacıyla mirasçılarından biri/birkaçı veya mirasçı olmayan üçüncü bir kişiyle yapmış olduğu ve tarafların gerçek iradeleri ile uyuşmayan hüküm ve sonuç doğurmasını istemedikleri işlemdir. Genellikle satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. 
  2. Muvazaa Anlaşması: Görünürdeki sözleşmeyi yapan tarafların görünürdeki işlemin aralarında hüküm ve sonuç doğurmayacağı; asıl sonuç doğurmak istedikleri işlemin gizli işlem olduğuna yönelik yapmış oldukları anlaşmadır. Sözlü veya yazılı olarak yapılabilir. 
  3. Mirasçı veya Mirasçılardan Mal Kaçırma Amacı
  4. Gizli İşlem: Miras bırakan ile taşınmazı devralan kişi arasında yapılan tarafların asıl iradelerini yansıtan işlemdir. Bu işlem muris muvazaasında bağışlama sözleşmesi olarak görünmektedir. 

MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA) OLARAK KABUL EDİLMEYEN HALLER 

  • Taşınırların Devri İşlemleri

Taşınır malların mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla muvazaalı olarak devri, muris muvazaası kapsamında değerlendirilmemektedir. Ancak mirasçılar koşulları oluşuyor ise genel hükümlere göre iptal davası açabileceklerdir. 

  • Tapusuz Taşınmazların Devri 

Miras bırakanın mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla muvazaalı olarak yapmış olduğu tapusuz taşınmazların devri işlemine karşı, miras hakkı çiğnenen mirasçılar muris muvazaası nedeniyle iptal davası açamazlar. 

  • Vasiyetname Yolu ile Yapılan Taşınmaz Devirleri

Miras bırakanın vasiyetname ile taşınmazını devretmesi, muris muvazaası olarak değerlendirilmemektedir. 

  • Bağışlama Yolu ile Yapılan Taşınmaz Devirleri

Miras bırakanın bağışlama yolu ile taşınmazını devretmesi, muris muvazaası olarak değerlendirilmemektedir. Ancak miras bırakanın yapmış olduğu bağışlama işlemi sebebiyle saklı payı ihlal edilen mirasçılar, koşulları oluşuyor ise tenkis talebinde bulunabilirler. 

  • Miras Bırakanın Satın Aldığı Taşınmazı Kendi Adına Tescil Ettirmeden Direkt Olarak Üçüncü Bir Kişi Adına Tescil Ettirmesi 

Miras bırakanın mal kaçırmak amacı bulunsa dahi, bedelini ödeyip satın aldığı taşınmazı, kendi adına tescil ettirmeden direkt olarak lehine yarar sağlamak istediği üçüncü bir kişi adına tescil ettirmesi muris muvazaası olarak değerlendirilmemektedir. Ancak saklı payı ihlal edilen mirasçılar, koşulları oluşuyor ise tenkis talebinde bulunabilirler.

  • Kooperatif Payının Devri 

Miras bırakanın kooperatif ortaklık payının devri işlemi muris muvazaası kapsamında değerlendirilmemektedir. Ancak saklı payı ihlal edilen mirasçılar, koşulları oluşuyor ise tenkis talebinde bulunabilirler.

  • Şirket Ortaklık Payının Devri

Miras bırakanın şirket ortaklık payının devri işlemi muris muvazaası kapsamında değerlendirilmemektedir. Ancak şartların bulunması halinde genel muvazaa nedeniyle iptal davası açılabilmektedir. 

  • İntifa Hakkı Tesis Edilmesi 

İntifa hakkı, sahibine taşınmaz üzerinde tam yararlanma hakkı vermektedir. Bu kapsamda miras bırakanın tesis etmiş olduğu intifa hakkı, mülkiyeti karşı tarafa geçirmese bile taşınmaz ile ilgili tam yararlanma hakkı verdiği için mirasçıların taşınmazdan yararlanmalarını engelleyebilmektedir. Miras bırakanın, mirasçı veya mirasçılarından mal kaçırmak amacıyla, mirasçılarından biri/birkaçı veya üçüncü kişi lehine intifa hakkı tesis etmesinin muris muvazaası kapsamında değerlendirilemeyeceği tartışmalı olmakla birlikte genel olarak kabul edilmektedir. Yargıtay, mirasçıların kanuni şartların varlığı halinde tenkis hükümlerine dayanarak dava açabileceğini kabul etmektedir. 

  • Uzun Süreli Kira Sözleşmesi Yapılması 

Miras bırakan, mirasçı veya mirasçılarından mal kaçırmak gayesiyle, mirasçılarından biri/birkaçı veya üçüncü kişi ile muvazaalı olarak uzun süreli bir kira sözleşmesi yaparak bunu tapu siciline şerh etse bile, muris muvazaası kapsamında değerlendirilemez. Ancak, mirasçılar işlemden zarar gören üçüncü kişi sıfatıyla, kira sözleşmesinin muvazaalı olarak kurulması nedeniyle geçersizliğini öne sürerek kira sözleşmesi şerhinin tapudan terkinini talep edebilecekleri gibi, kira bedelinin tespitini ve ödenmesini, bu bedelin terekeye iadesini ve saklı payın zarar gördüğü durumlarda tenkis talebinde bulunabileceklerdir. 

  • Muvazaalı Borç Senedi Düzenlenmesi

Miras bırakanın, mirasçılarından mal kaçırmak amacıyla aslında borçlu olmadığı halde mirasçılarından biri/birkaçı veya mirasçı olmayan üçüncü bir kişi lehine muvazaalı olarak borç senedi düzenlemesi de muris muvazaası kapsamında değerlendirilemez.

  • Kadastro Tespitinde Miras Bırakanın İrade Beyanı

Miras bırakanın maliki olduğu ancak henüz tapu sicilinde kaydı bulunmayan taşınmazın, kadastro tespiti sırasında miras bırakanın kadastro teknisyeni önündeki beyanı ile mirasçılardan biri/birkaçı veya üçüncü bir kişi adına tapuda kaydedilmesi durumunda, miras bırakanın mirasçılardan mal kaçırma amacı bulunsa dahi bu işlem muris muvazaası kapsamında değerlendirilmemektedir. Ancak saklı payı ihlal edilen mirasçılar, kanuni şartların varlığı halinde tenkis davası açabilirler. 

  • İyiniyetli Üçüncü Kişilere Yapılan Devirler

Miras bırakanın, mirasçılarından mal kaçırmak amacı ile, taşınmazını muvazaalı olarak mirasçılarından biri/birkaçı veya üçüncü bir kişiye devrettiği durumlarda, taşınmazı muvazaalı olarak devralan tarafın bu kez taşınmazı iyiniyetli üçüncü bir kişiye devretmesi halinde tapu kütüğüne güven ilkesi gereğince iyi niyetli üçüncü kişinin kazanımı korunacaktır. Taşınmaz iyi niyetli üçüncü kişi tarafından devralındığında bu devir işlemi muris muvazaası kapsamında değerlendirilemez. Bu kapsamda belirtmemiz gerekir ise, üçüncü kişinin iyi niyetinden kasıt, bu kişinin önceki muvazaalı devri bilmiyor ve bilmesi gerekmiyor olmasıdır. 

  • Miras Bırakan Tarafından Mirasın Denkleştirilmesi 

Miras bırakanın, mirasçıları arasında adil bir dağıtım yaptığı, denkleştirme amacıyla yapılan devirlerde muris muvazaası bulunmamaktadır.

  • Miras Bırakanın Minnet Hissiyle Yaptığı Devir İşlemi 

Miras bırakanın minnet hissiyle yaptığı devir işlemlerinde muris muvazaası bulunmamaktadır. Örneğin, bakıma muhtaç durumda olan miras bırakanın bir çocuğunun yıllarca miras bırakana baktığı durumlarda yapılan devir işlemi muris muvazaası sayılmaz. Ancak burada Mahkemeler birtakım kriterler çerçevesinde ayrıntılı incelemeler yapmaktadır. Devredilen malın miktarı, değeri, bakım süresi, bakımın niteliği, tarafların müşterek amaçları, ihtiyaçları gibi objektif kriterler çerçevesinde Mahkemeler muris muvazaası bulunup bulunmadığını incelemektedir. 

  • Mehir Senedi ile Kocanın Karısına Taşınmaz Devretmesi 

Mehir senedi olarak bilinen mehir sözleşmesi ile kocanın evlenme sözleşmesi anında veya evlendikten sonra kadına ekonomik değeri olan bir değer armağan etmesi veya bırakması söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle, kocanın karısına bedelsiz olarak devrettiği taşınmaz tapuda satış olarak gösterilse dahi Yargıtay bunu mehir sözleşmesi kapsamında kabul etmekte ve bu durumlarda muris muvazaası bulunmamaktadır. 

  • Mirasçının Yazılı Olarak Devir İşlemine Karşı Dava Açmayacağını Taahhüt Etmesi

Kendisinden mal kaçırılan mirasçı, yapılan taşınmaz devrine karşı dava açmayacağını yazılı olarak taahhüt ettiği durumlarda muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açamayacaktır. 

MURİS MUVAZAASI NEDENİYLE TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI AÇILABİLMESİ İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

 

  1. Miras bırakanın tapuya kayıtlı bir taşınmazının bulunması gerekmektedir.
  2. Miras bırakan mülkiyetindeki bir taşınmazı mirasçılardan birine/birkaçına veya mirasçı olmayan üçüncü bir kişiye tapuda devretmiş olmalıdır.  
  3. Tapuda devir işlemi yapılırken satış olarak gösterilmesi gerekmektedir. 
  4. Miras bırakanın gerçek iradesi söz konusu taşınmazın bağışlanması olmalıdır.
  5. Miras bırakanın gerçekte mirasçılarından veya terekeden mal kaçırma amacı gütmesi gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen şartların birlikte gerçekleşmesi halinde saklı payı olan ve olmayan bütün mirasçılar muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açabilecektir. Burada belirtmemiz gerekir ki, taşınmazın muvazaalı olarak tapuda devrinden sonra doğan, evlat edinilen veya murisle evlenen kişiler de muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açma hakkına sahiptir. 

MURİS MUVAZAASI NEDENİYLE TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI AÇABİLECEK KİŞİLER

Yargıtay kararlarında da belirtildiği üzere, saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen herkes muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açabilecektir. Örneğin; yasal mirasçılar, atanmış mirasçılar (vasiyetname ile mirasçı olmuş kişiler),  evlatlık edinilen kişiler muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açabilirler. Mirasçılardan biri tek başına muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açabilir.

Her bir mirasçı diğer mirasçıların onayını almadan kendi payı oranında muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açabilecektir. Ancak belirtmekte fayda vardır ki, muvazaalı olarak devredilen taşınmazın terekeye iadesinin talep edilmesi halinde mirasçı bu davayı tek başına açamayacaktır.  Bu durumda diğer mirasçıların davaya katılması ya da Türk Medeni Kanunu’nun 640. Maddesi uyarınca terekeye mümessil atanması gerekmektedir. Ayrıca mirasçı olmayan kişilere karşı açılan ehliyetsizlik, vekalet görevinin kötüye kullanılması, hata, hile, gabin vb. nedenlere dayalı olarak açılacak olan muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası da muris tarafından tek başına açılamaz burada yine diğer mirasçıların davaya katılması ya da Türk Medeni Kanunu’nun 640. Maddesi uyarınca terekeye mümessil atanması gerekmektedir.

MURİS MUVAZAASI NEDENİYLE TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI AÇAMAYACAK KİŞİLER

Mirası reddeden, miras hakkından feragat eden ve mirastan çıkarılan kişiler muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açamazlar. 

MURİS MUVAZAASI NEDENİYLE TAPU İPTAL VE TESCİL DAVALARINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME

Muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. 

Muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında yetkili mahkeme ise muvazaalı olarak devredilen taşınmazın bulunduğu yerdeki mahkemedir. 

MURİS MUVAZAASI NEDENİYLE TAPU İPTAL VE TESCİL DAVALARINDA İSPAT

Muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında ispat yükü, muvazaa iddiasında bulunan davacı taraftadır. 

Muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açan mirasçılar, miras bırakanın taşınmazını muvazaalı olarak yani mirasçılardan mal kaçırma amacıyla devrettiği iddiasını tanık da dahil olmak üzere her türlü delil ile ispatlayabilirler. 

Muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında mahkemeler miras bırakanın gerçek iradesinin objektif olarak tespit edilebilmesi için Yargıtay kararlarında belirtilen birtakım kriterleri incelemektedir. Örneğin; miras bırakanın satışa ihtiyacı olup olmadığı, satış yapılırken para ödenip ödenmediği, taşınmazı satın aldığını iddia eden kişinin ekonomik gücü, taşınmazın değeri, aile içi sosyal ilişkiler vb. kriterler her somut olayın özelliğine göre değerlendirilmektedir.  

MURİS MUVAZAASI NEDENİYLE TAPU İPTAL VE TESCİL DAVALARINDA ZAMANAŞIMI

Muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında zamanaşımı yoktur. Muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davasının, miras bırakanın ölümünden sonra her zaman açılabilmektedir.

BAĞIŞ YOLUYLA MİRASTAN MAL KAÇIRMA 

Bağış yoluyla mirastan mal kaçırma, bir kişinin sağlığı döneminde mirasçılarına bırakabileceği varlıkları, üçüncü bir şahıs veya kuruma bağışlaması olarak tanımlanabilir. Bu durum, miras bırakan kişinin hayatta olduğu sürede mal varlığından feragat ederek, mirasçılarının miras payını azaltma veya tamamen ortadan kaldırma amacı taşıyabilir. Bu durum sebebiyle zarara uğrayan mirasçıların muvazaa davası, tereke davası veyahut duruma tenkis davası açma hakkı bulunmaktadır.

SIKÇA SORULAN SORULAR 

1- MİRASTAN MAL KAÇIRMA DURUMUNDA NE YAPABİLİRİM?

Yargıtay kararlarında da belirtildiği üzere, saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen herkes mirastan mal kaçırma (muris muvazaası) nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açabilecektir. Örneğin; yasal mirasçılar, atanmış mirasçılar (vasiyetname ile mirasçı olmuş kişiler),  evlatlık edinilen kişiler muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açabilirler. 

2- MİRASTAN MAL KAÇIRMA İLE TENKİS FARKLARI NELERDİR? 

Mirastan mal kaçırma ( muris muvazaası) nedeniyle açılan tapu iptal ve tescil davaları zamanaşımına tabi değilken tenkis davaları saklı payın zedelendiğini öğrendikten sonra 1 yıl içinde, vasiyetname okunduktan sonra her halükarda 10 yıl içinde açılmalıdır.

Tenkis davası saklı payı ihlal edilen mirasçılar tarafından açılabilen bir dava olması sebebiyle bu dava ile yalnızca saklı pay talep edilebilir. Ancak mirastan mal kaçırma (muris muvazaası) nedeniyle tapu iptal ve tescil davası ile yalnızca saklı pay değil, yasal miras payı oranında talepte bulunulur.

3- MİRASTAN MAL KAÇIRMA İLE TENKİS DAVASI BİRLİKTE AÇILABİLİR Mİ?

Muris muvazaası nedeniyle tapu iptali ve tescil davasında terditli olarak tenkis davası da ileri sürülebilir.  Tenkis davası, murisin tasarruf nisabını aşan hukuki işlemleri nedeniyle saklı pay hakkı ihlal edilmiş olan mirasçıların ikame edebileceği ve saklı payları oranında talepte bulunabilecekleri bir davadır.

4- MİRASTAN MAL KAÇIRMA ( MURİS MUVAZAASI ) DAVASINDA MİRASÇILARIN MAL KAÇIRDIĞINI NASIL İSPATLAYABİLİRİM? 

Muris muvazaası  (mirastan mal kaçırma) davasında davayı ispat yükü davacıya aittir. Davacı, davayı her türlü delille ispatlayabilir. Banka ödeme dekontları,mahkeme kayıtları, taşınmaza ait elektrik ve su abonelik kayıtları, tapu kayıtları, mail yazışmaları, mesaj kayıtları veyahut tanık yoluyla ispat yoluna gidilebilir. Her dava bakımından ayrıca değerlendirilmesi gerekir.

5- MURİS MUVAZAASI NEDENİYLE TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI KESİNLEŞMEDEN İCRAYA KONULABİLİR Mİ?

Tapu kaydının iptali ile takdir olunan bedelin alınmasına ilişkin ilamlar ve eklentileri kesinleşmeden icraya konulamaz. Taşınmazın aynına ilişkin ilamların icraya konulabilmesi için kesinleşmesi gerekir.

6- MİRASTAN MAL KAÇIRMA ( MURİS MUVAZAASI ) DAVALARINDA AVUKATLIK ÜCRETİ VE MASRAFLAR NE KADARDIR?

Mirastan mal kaçırma nedeniyle tapu iptali ve tescili davası açılması halinde, dava masrafları ve avukatlık ücretleri, davanın detaylarına göre değişiklik gösterebilir. Bu detaylar arasında mirasçı sayısı, taşınmazın değeri ve diğer faktörler yer almaktadır.

Mahkeme masrafları; davanın değeri üzerinden hesaplanan harçlar, keşif ücretleri, bilirkişi ücretleri, posta ve benzeri hukuki işlemler için gereken giderleri içerir. Bu masrafların miktarı, davanın açıldığı mahkemenin uygulamaları ve yıllık olarak güncellenen resmi tarifeler doğrultusunda belirlenir.

Avukatlık ücretleri ise, avukatın davaya yönelik olarak harcadığı zaman, emeğin miktarı, davanın karmaşıklığı ve avukatın deneyim seviyesi gibi unsurlara bağlı olarak tespit edilir.

 

MURİS MUVAZAASI NEDENİYLE TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI DAVA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

……. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

DAVACI Ad-Soyad – T.C. No – Adres

VEKİLİ : Av. AYSEL İREM KAP – Av. FERDİ KURNAZ – Av.BERKAY BAŞCI

DAVALI : Ad-Soyad – T.C. No – Adres

KONU : Muris muvazaası nedeniyle dava konusu taşınmazların davacının payı oranında iptali ile davacı adına tescili, bunun mümkün olmaması halinde tenkis talebimizi içerir dava dilekçemizdir. 

HARCA ESAS DEĞER : Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik …. TL

AÇIKLAMALAR

  • Müvekkil ……., dilekçemiz ekindeki veraset ilamında da görülüğü üzere, ../../…. Tarihinde vefat eden ………’ın yasal mirasçısıdır. 
  • Miras bırakan, mirasçısı olan müvekkil ….’den mal kaçırmak amacıyla maliki bulunduğu …. İli, ….. İlçesi, ….. Ada, …. Parsel sayılı, …. Numaralı bağımsız bölümde ve …. İli, ….. İlçesi, ….. Ada, …. Parsel sayılı, …. Numaralı bağımsız bölümde kayıtlı taşınmazlarını …./…./…. Tarihinde diğer mirasçısı olan davalı ….’ye bedelsiz olarak devretmiş olmasına karşın tapuda satış olarak göstermiştir. 
  1. Miras bırakan davaya konu taşınmazları müvekkil ….’den mal kaçırmak amacıyla davalı …’ye devretmiştir. Zira, miras bırakanın bir erkek bir kız olmak üzere iki çocuğu bulunmaktadır. Miras bırakan müvekkilin kız çocuğu olması nedeniyle okumasına karşı çıkmış, daha çok küçük yaşta kendisini dini nikahla zorla evlendirmiştir. Akabinde müvekkil yasal olarak evlenebilecek yaşa geldiğinde de resmi nikahı yapılmıştır. Babası tarafından zorla evlendirildiği eşi tarafından şiddet gören müvekkil, babasına bu durumu izah ederek boşanmak istediğini belirttiğinde ise babası asla boşanmasına izin vermediğini, boşanması halinde namuslarının kirleneceğini, bu nedenle boşanmaya kalkıştığı takdirde kendisine mirastan herhangi bir pay vermeyeceğini, her şeyi oğlu …..’ye bırakacağını beyan etmiştir. Eşi tarafından çok yoğun bir şekilde şiddet gören müvekkil …… bu duruma daha fazla katlanamayarak ../../…. Tarihinde boşanma davası açmıştır. 
  2. Müvekkilin boşanma davası açmasının hemen ardından miras bırakan ….., müvekkilden mal kaçırmak amacıyla dava konusu taşınmazların her ikisini de oğlu olan davalı …..’ye bedelsiz olarak devrettiği halde tapuda satış olarak göstererek devretmiştir. Miras bırakanın kız çocuğuna mirastan herhangi bir pay bırakmamak amacıyla hareket ettiği açıkça ortadadır. Bu iddialarımız tanık anlatımları ile ispat edilecektir.  Ayrıca belirtmek isteriz ki, davalı tarafından miras bırakanın hesabına gönderilmiş herhangi bir satış bedeli bulunmadığı gibi, esasen davalının iki gayrimenkulü satın alacak ekonomik gücü de bulunmamaktadır. Davalı asgari ücretle çalışarak üç çocuklu ailesinin geçimini sağlamaya çalışmaktadır. Bu hali ile dava konusu taşınmazları satın alabilecek ekonomik gücünün olmadı açık olup, davamızın haklılığı sabittir. 
  3. Tüm bu sebeplerle, muris muvazaası nedeniyle dava konusu taşınmazların davacının payı oranında iptali ile davacı adına tescili talebinde bulunma, bunun mümkün olmaması halinde ise tenkis talebinde bulunma zaruretimiz hasıl olmuştur. 

HUKUKİ NEDENLER : TMK, HMK, TBK ve ilgili tüm mevzuat

HUKUKİ DELİLLER : Veraset ilamı, tapu kayıtları, nüfus kayıtları, davalıya ait SGK ve banka kayıtları, … Aile Mahkemesi …/… Esas sayılı dosyası, tanık anlatımları, bilirkişi incelemesi, keşif, yemin, ……. ve sair her türlü sözlü ve yazılı yasal delil.

NETİCE VE TALEP : Yukarıda izah edilen nedenlerle;

DAVAMIZIN KABULÜ İLE, 

…. İli, ….. İlçesi, ….. Ada, …. Parsel sayılı, …. Numaralı bağımsız bölümde ve …. İli, ….. İlçesi, ….. Ada, …. Parsel sayılı, …. Numaralı bağımsız bölümde kayıtlı taşınmazların tapu kaydının müvekkilin miras payı oranında iptali ile yine müvekkilin miras payı oranında müvekkil adına TESCİLİNE,

Bunun mümkün olmaması halinde davacının mirastan kaçırılan saklı paylarının rayiç değerlerinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, 

Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini vekaleten talep ederim. ../../..

NOT: Muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası dava dilekçesi örneği genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup örnek mahiyetindedir. Taşınmazın durumu, mirasçılık belgesi, ispat belgeleri vb.  hususlar farklılık göstermekte olup hukuki yardım alınması önem arz etmektedir. 

SONUÇ 

Yargıtay kararlarında da belirtildiği üzere, saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen herkes mirastan mal kaçırma (muris muvazaası) nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açabilir. Muris muvazaası nedeniyle mirastan mal kaçırma davalarında en önemli husus ispat hususu olup davanın sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi açısından hukuki destek alınması önem arz etmektedir.