https://baf.av.tr/vakif-nasil-kurulur/

VAKIF NASIL KURULUR – VAKIF KURMA ŞARTLARI(2025)

Vakıf, bir malın ya da paranın bir amaca özgülendiği mal topluluğu kuruluşlarıdır. Vakıf, özgülenecek malvarlığı ve bu malvarlığının özgülendiği amaç şeklinde iki husustan oluşur. Vakıflar, Osmanlı’dan beri yaygın olarak ülkemizde yer alan kuruluşlardır. Yazımızda vakıf nasıl kurulur, vakıf kurma adımları, vakıf kurma şartları, vakıf kurma maliyetleri, vakıflarla ilgili diğer merak edilen hususlara değinilmiştir.

VAKIF NASIL KURULUR

Vakfın kurulması resmi senetle veya ölüme bağlı tasarrufla olur. Bu noktada uygulamada vakfın kurulması sürecinde vakıf senedinin hukuki niteliği önem taşımaktadır. Noter tarafından düzenlenecek vakıf senedi ile kurulacak vakfın özellikleri metinde belirlenecektir. Aşağıda ayrıntılı bir şekilde açıklayacağımız bu sürecin gerçekleşmesi sonrasında, vakfın tescili için yetkili ve görevli mahkemeye başvurulması gerekmektedir. Mahkemece gerekli araştırmaların yapılması sonrası vakfın tescil kararı verilebilecektir. Bununla beraber vakfın tüzel kişilik kazanması ise yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescille olacaktır.

VAKIF KURMA ŞARTLARI

Vakıf kurmak için belirli şartların bir arada bulunması gerekmektedir. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

1-)Sermaye Şartı 

Vakıf kurulabilmek için gerekli şartlardan biri vakfın kuruluş amacını gerçekleştirmeye yeterli sermayeye sahip olmasıdır. Bu sermayenin asgari tutarı her yıl Vakıflar Meclisi tarafından belirlenmektedir. Bununla beraber toplam sermaye tutarının, vakfın amacını gerçekleştirmeye yeter miktarda olması gerekmekte olup bu sebeple sermaye miktarı her bir vakıf ve vakfın amacı açısından ayrı ayrı belirlenecektir. Ayrıca bu mal varlığının, vakfın kuruluş amacına özgülenmesi gerekmektedir. Buna göre taşınır veya taşınmaz mallar ile gerçekleşmiş ya da gerçekleşeceği anlaşılan her türlü geliri veya ekonomik değeri olan haklar da bu sermayenin içine girebilecektir.

2-) Amaç Şartı 

Bir diğer gerekli unsur kurulacak vakfın, hukuka uygun, anlaşılır, sürekli ve belirli bir amaca sahip olmasıdır. Kurulacak vakıf, Anayasanın temel ilkelerine hukuka, ahlâka aykırı nitelikte olmamalıdır. Örneğin bir vakfın amacı eğitim, sağlık veya yardımlaşma olabilir. Vakıflar ticari kazanç amacıyla kurulamazlar. Yıl sonlarında kar dağıtımı yapamazlar. Bunlar şirketlere özgü hususlardır.

3-) Vakıf Kurma İradesi 

Vakıf kurma ehliyetine sahip gerçek veya tüzel kişi ya da kişiler, vakıf kurma iradesini kanunda belirlenen usuller çerçevesinde açıklamalıdır. Bu husus resmi senetle olabileceği gibi vakfedenin ölüme bağlı tasarrufu ile de olabilecektir.

VAKIF KURMA ŞEKLİ

Vakıf kurma iradesi kanunen 2 farklı yol ile açıklanabilir. Buna göre resmi senetle veya ölüme bağlı tasarrufla vakıf kurma işlemi yapılabileceekitr.

1. Resmi Senetle Vakıf Kurmak

Vakıf, resmi senet düzenleme yolu ile kurulabilir. Burada vakıf kuracak kişi sağlığında hüküm ifade etmek üzere vakıf kurma iradesini açıklayacak ve noter vasıtası ile vakıf senedi düzenlenecektir. Vakıf kuracak kişinin fiil ehliyetine sahip olması gerektiği önemlidir. Vakıf senedi ve vakıf senedinde bulunması gereken unsurların aşağıda ayrıntılı açıklaması yer almaktadır.

2. Ölüme Bağlı Tasarruf İle Vakıf Kurmak

Ölüme bağlı tasarruf ile vakıf kurma yolunda ise vakfeden sağlığında, ölümünden sonra hüküm ifade etmek üzere vakıf kurma iradesini açıklayacaktır. Burada vakıf kurma iradesinin, vakfın amacının ve bu amaca özgülenen mal ve hakların yeterince açık bir şekilde belirlenmiş olması gerektiğine dikkat edilmelidir. Vakıf kurma iradesi vasiyetname ile açıklanacak olup vakıf kuracak kişinin vasiyetname düzenleme ehliyetine sahip olması yeterlidir. Ölüme bağlı tasarruf yoluyla kişi terekesindeki malvarlığını vakfedebilecektir.

VAKIF SENEDİ NASIL OLMALIDIR

Vakıf senedi, vakıf kurma iradesinin yer aldığı yazılı belgedir. Buna göre vakıf senedi, içeriğinde bulunması gereken aşağıdaki unsurları taşımalıdır.

1. Vakfın Adı

Vakfın adı ahlaka ve kanuna aykırı olmamalı ve kuruluş amacı ile benzer nitelikte olmalıdır. Bununla beraber kamu kurum ve kuruluşlarının adı vakıf adı olarak kullanılamayacaktır.

2. Vakfın Amacı

Vakfın amacı vakıf senedinde açıkça belirlenmiş olmalıdır. Vakfın amacı; hukuka uygun, belirli, anlaşılabilir olmalı ve devamlılık arz etmelidir. Cumhuriyetimizin Anayasa ile kanunlarda belirlenen niteliklerine ve Anayasanın temel ilkelerine, hukuka, ahlâka, millî birliğe ve millî menfaatlere aykırı veya belli bir ırk, köken ya da cemaat mensuplarını desteklemek amacıyla vakıf kurulamaz. Vakfa özgülenecek malvarlığı ise vakfın amacını gerçekleştirmeye olanaklı olmalı, vakfın amaç veya devamını imkânsız veya yararsız hale getirmemelidir.

3. Vakfa Özgülenecek Mal Ve Hizmetler

Vakfın kuruluş şartlarından biri olan vakfın amacına özgülenecek mal varlığı vakıf senedinin en önemli unsurlarından biri olup vakfa özgülenecek mal ve hizmetler vakıf senedinde açıkça belirlenmiş olmalıdır. Bu asgari miktardan fazla nakdi bir para olabileceği gibi aynı değeri karşılar arsa, tarla, konut, araç vb. ayni mallar da olabilir.

4. Vakıf Organları

Vakfın tek zorunlu organı yönetim kurulu olup, diğer organlar isteğe bağlı bir şekilde oluşturulabilecektir. Yeni kurulacak vakıfların yönetim organlarında görev alanların çoğunluğunun Türkiye’de yerleşik bulunması gerekmektedir.

5. Vakıf Adresi

Vakıf senedinde vakfın yerleşim yeri açık ve ayrıntılı adres bilgisi şeklinde yazılmalıdır. Vakfın yerleşim yeri faaliyetlerini yürüttüğü merkezin bulunduğu yerdir.

6. Vakıf Senedinde Diğer Hususlar

Yukarıdaki konular dışında vakıf senedine özellik gösteren vakfın toplantı zamanları, tasfiyeye ilişkin hükümler, vakfın gelir ve giderleri gibi diğer hususlar hakkında da hüküm konabilir. Bu doğrultuda vakıf senedinde, bir konu sınırı bulunmamakta olup vakfın işleyişi ve faaliyetleri ile alakalı hususlar da ele alınabilir.

Burada önemli olan husus vakıf senedinde vakfın amacı ile bu amaca özgülenen malvarlığının yeterince açık bir şekilde belirlenmiş olmasıdır. Bu hususların net bir şekilde ifade edilmesi halinde, vakıf senedinde bulunması gereken diğer unsurlara ilişkin bir eksiklik olsa bile mahkemece yapılan başvuru reddedilmeyecek, mevcut eksikliklerin tamamlattırılmasına karar verilecektir.

VAKIF SENEDİNİN NOTERDE DÜZENLENMESİ 

Vakıf senedinin gerekli şartları sağlaması ile birlikte düzenlenen vakıf senedinin noterde düzenlenmelidir. Vakıf senedi noterde onaylama şeklinde değil düzenleme şeklinde olmalıdır. Vakıf senedi, vakıfın tüm sınır ve faaliyetlerini içerdiğinden çok dikkatli hazırlanması gerekir.

PARA SERMAYESİ İLE KURULACAK VAKIFLARDA BANKA BLOKESİ YAPILMASI 

Vakfın kuruluş amaçlarına özgülenmesi gereken asgari mal varlığı 2025 yılı için 2.000.000-TL olarak belirlenmiştir. Buna göre 2.000.000,00 TL nakit ile vakıf kurmak isteyen kurucular, bu parayı vakıf kurma amacıyla bir bankaya depo etmesi, buna ilişkin dekontu ve evrakları davaya sunmak için alması gerekir.

VAKIF TESCİL DAVASI (VAKFIN TESCİLİ DAVASI)

Resmi senetle veya ölüme bağlı tasarrufla vakıf kurma iradesinin açıklanmasının akabinde vakfın tescili için görevli ve yetkili mahkemede vakıf tescil davası açmak gerekmektedir. Mahkemeye başvuru resmi senedin düzenlenmesinden sonra vakfedenler tarafından, ölüme bağlı tasarrufta ise, ilgililerin veya vasiyetnameyi açan sulh hakiminin bildirimi üzerine ya da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından re’sen yapılacaktır. Mahkemece yargılama sürecinde vakfın amacı, amacının hukuka aykırı bir nitelik taşıyıp taşımadığı, amaca özgülenen malvarlığının yeterliliği, şekil ve ehliyet gibi unsurlar incelenecek ve bu inceleme sonucunda tescile yönelik bir karar verilecektir. Bu doğrultuda yargılama sürecinde mahkeme, Vakıflar Genel Müdürlüğüne yazı yazabilir, gerekli durumlarda vakfedeni dinleyebilir ve dosya açısından önem taşıyan bilirkişi incelemesi gibi diğer işlemleri yapabilir.

VAKIF TESCİL DAVASI GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME

Vakıf tescil davasında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi yetkili mahkeme ise vakıf kuran kişinin yerleşim yeri mahkemesidir.

VAKIF KURMAK İÇİN AÇILAN DAVADA GEREKLİ EVRAKLAR 

Vakıf kurmak için gerekli evraklar;

  • Noterde düzenleme şeklinde hazırlanan vakıf senedi örneği,
  • Nakdi sermaye ile kurulacaksa banka evrakları, ayni sermaye ile kurulacaksa tapu ya da araç bilgileri,
  • Avukat Vekaletnamesi şeklindedir.

VAKFIN TESCİLİ VE İLANI

Vakıf tescili davası sonrasında vakfın tesciline karar verilmesi sonucu mahkemece, resmi senet ile beraber verilen karar Vakıflar Genel Müdürlüğüne tebliğ edilir. Böylece tüzel kişilik kazanan vakıf yerleşim yeri mahkemesinde tutulan sicil defterine tescil edilir. Merkezi sicile kaydedilen vakıf, Resmî Gazetede ilan edilir.

VAKIF KURMA MALİYETİ NE KADAR (2025)

Vakfın kuruluş amaçlarına özgülenmesi gereken asgari mal varlığı 2025 yılı için 2.000.000-TL olarak belirlenmiştir. Bununla beraber vakfın tescili için açılacak davanın masraflarının da karşılanması gerekmekte olup bu masraflar yaklaşık olarak 15-25 bin TL arası tutacaktır.

VAKIF SENEDİ NASIL DÜZENLENİR? 

Vakıf senedinde zorunlu unsurlar mutlaka yer almalıdır. Vakıf senedinde bulunması gereken zorunlu unsurlar ise; vakfın adı, vakfın amacı, vakfa özgülenecek ayni ve nakdi mallar, vakıf organları, vakıf adresi ve diğer unsurlardır. Vakfın amacı kanuna ve yasalara uygun olmalıdır. Sermaye amacı gerçekleştirmeye yeterli olmalıdır.

VAKIF SENEDİ SONRADAN NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

Vakıf senedinde sonradan değişiklik yapmak mümkün olup bu değişiklik, mahkeme kararı ile olacaktır. Yapılmak istenen değişiklik haklı sebeplerin varlığı halinde vakfın yönetimi ile ilgili olabileceği gibi vakıf senedinde yazılı amacın veya yine haklı sebeplerin varlığı halinde vakfın mal varlığı gibi hususlarda da olabilir. Bu durumda mahkeme vakfın, yönetim organı veya denetim makamının istemi üzerine diğerinin yazılı görüşünü aldıktan sonra gerekli değişikliklere izin verecektir. Burada denetim makamından kast edilen Vakıflar Genel Müdürlüğü olup, vakıf senedinde değişiklik yapmak için bu prosedürün işletilmesi gerekmektedir.

MAL VE HİZMETLERİN VAKFA GEÇMESİ

Vakfın amacına özgülenen malların mülkiyeti ile haklar, vakfın tüzel kişiliğin kazanılmasıyla vakfa geçecektir. Bu doğrultuda vakfa özgülenen malvarlığı, vakfın tüzel kişilik kazanmasıyla başka bir işleme gerek olmaksızın kendiliğinden vakfa intikal edecektir.

VAKIFIN TÜZEL KİŞİLİK KAZANMA ANI 

Mahkeme tarafından kararın bir örneği Vakıflar Genel Müdürlüğüne gönderilir. Böylece tüzel kişilik kazanan vakıf yerleşim yeri mahkemesinde tutulan sicil defterine tescil edilir. Merkezi sicile kaydedilen vakıf, Resmî Gazetede ilan edilir.

VAKIFLARIN ŞUBE VE TEMSİLCİLİK AÇMASI

Vakıfların şube ve temsilcilik açması mümkündür. Vakıf senedinde bu yönde bir hüküm varsa vakıflar amacını gerçekleştirebilmek için şube veya temsilcilik açabileceklerdir. Şube ve temsilcilikler, faaliyetlerini bağlı oldukları vakıf adına yürütürler ve  faaliyetlerinde vakfı temsil ederler. Şube ve temsilciliklerin çalışma sınırları ve faaliyetleri vakıf merkezince düzenlenir.
Şube ve temsilcilikler; yazışmalarını merkez vakıf üzerinden yaparlar ve vakıf senedine uygun hareket ederler.

YABANCILARIN TÜRKİYE’DE VAKIF KURMASI

Yabancı kişiler de mütekabiliyet koşulunun gerçekleşmesi halinde Türkiye’de vakıf kurabileceklerdir. Mütekabiliyet kavramından anlaşılması gereken vakıf kuracak kişinin vatandaşı olduğu ülke ile karşılıklık koşulunun gerçekleşmiş olması bir diğer deyişle vakıf kuracak kişinin vatandaşı olduğu ülkede de Türk vatandaşı kişilerin vakıf kurmasına izin verilmesi gerektiğidir. Dolayısı ile husus her bir ülke açısından ayrı ayrı değerlendirilecektir. Bununla beraber yeni kurulacak vakıfların yönetim organlarında görev alanların çoğunluğunun Türkiye’de yerleşik bulunması gerektiği hususunun yabancıların kuracakları vakıflarda da geçerli olduğu hususuna dikkat edilmelidir.

YABANCI VAKIFLARIN TÜRKİYE’DE ŞUBE YA DA TEMSİLCİLİK AÇMASI

Yabancı vakıfların Türkiye’de şube ya da temsilcilik açması için belirli koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Öncelikle uluslararası alanda iş birliği yapılmasında yarar görülen bir hal bulunmalı aynı zamanda karşılıklı olmak koşulu da gerçekleşmelidir. Sonrasında Dışişleri Bakanlığı’nın görüşü alınmak suretiyle, İçişleri Bakanlığı’nın izni gerekmekte olup bu sürecin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi sonucu yabancı dernekler Türkiye’de temsilcilik kurabilecek ve şube, üst kuruluşlar kurabilir, kurulmuş üst kuruluşlara katılabilir veya kurulmuş vakıflarla amaçlarına uygun işbirliği yapabilirler.

KAMUYA YARARLI VAKIF NEDİR? KAMUYA YARARLI VAKIF NASIL OLUNUR?

Kamuya yararlı vakıf olmak için:

  • Vakfın en az 1 yıldır faaliyette olması,
  • Derneğin amacının kamu yararı olması,
  • Gelirlerin az az yarısını bu amaca yani kamu görevi niteliğindeki işlerin yapılmasına harcamış olması,
  • Amacının gerçekleştirmek için yaptığı faaliyetlerin kamuya yarar sağlayacak ölçüde olması gerekir.

Kamuya yararlı vakıflar vergi istisnaları ve vergi muafiyetlerinden yararlanır.

Kamuya yararlı vakıf sayılabilmek için bu şartları sağladıktan sonra denetim makamına başvuru yapılması gerekir. Kamuya yararlı vakıf olmak isteyen vakıfların bu statüde olup olmadıkları deneyimli bir avukat tarafından kontrol edilmelidir.

VAKIF VERGİ MUAFİYETİ NASIL ALINIR

Vakıf vergi muafiyeti şartları:

  • Sağlık, sosyal yardım, eğitim, bilimsel araştırma ve geliştirme, kültür ve çevre koruma ile ağaçlandırma konularını amaç edinmesi ve bu devlet ile kamu kurumlarının yükünü hafifletecek şekilde olması,
  • Belli bir kişi, il, kitleye değil genele hizmet ediyor olması,
  • Vakfın en az 1 yıldır faaliyette olması,
  • Bilanço esasına göre defter tutması,
  • Vergi muafiyeti talebinde bulunulan tarihte vakfın gelir getirici mal varlığı ve yıllık gelir tutarı asgari ölçülerin üzerinde olması,
  • Elde ettiği brüt gelirin en az üçte ikisinin vakfın amaçlarına harcanacağının vakıf resmi senedinde yazılı olması ve son bir yılda veya son iki yılın ortalaması bazında bu koşullara uyulması (Cumhurbaşkanı/Bakanlar Kurulu Kararıyla vergi muafiyeti tanınan ve münhasıran devlet üniversitelerinin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesi amacıyla kurulan vakıfların, yıllık brüt gelirlerinin en az dörtte üçünün, bu amaçlar doğrultusunda üniversitelerin fiziki, teknik ve sosyokültürel imkânlarının geliştirilmesine, üniversitede görevli eğitim görevlileri ile üniversite öğrencilerine yönelik harcanması),
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarca yapılacak inceleme sonucunda vergi muafiyeti verilmesi yönünde olumlu görüş bildirilmesi gerekmektedir.

VAKFIN SONA ERMESİ

Vakıflar kendiliğinden veya mahkeme kararı ile sona erebilmektedirler. Buna göre vakfın kurulma amacının gerçekleşmesi olanaksız hâle gelmekle beraber değiştirilmesine de imkan yoksa, vakıf kendiliğinden sona erer. Bu durumda vakıf mahkeme kararıyla sicilden silinir.

Cumhuriyetin Anayasa ile belirlenen niteliklerine ve Anayasanın temel ilkelerine, hukuka, ahlâka, millî birliğe, kamu düzenine ve millî menfaatlere aykırı veya belli bir ırk, köken ya da cemaat mensuplarını desteklemek amacıyla vakıf kurulamayacaktır. Bu doğrultuda yasak amaç güttüğü veya yasak faaliyetlerde bulunduğu sonradan anlaşılan veya amacı sonradan yasaklanan vakfın amacının değiştirilmesine olanak bulunmazsa; vakıf, mahkeme yolu ile sona erdirilir.

Bununla beraber vakıf senedinde vakfın sona erme nedeni düzenlenmiş ise bu nedenin gerçekleşmesi ile beraber vakıf sona erer.

SONUÇ: Vakıf nasıl kurulur sorusunu detaylı şekilde açıkladık. Vakıf, vakıf senedinin düzenleme şeklinde noterde hazırlanması, özgülenecek mal para ise bloke yapılması ya da taşınmaz ise tapuda şerh koyulması, vakıf tescil davası ile tescil kararı alınması, bu kararın ilan edilmesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne gönderilmesi, yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescili ile kurulur. Süreç karmaşık ve detay içerdiğinden deneyimli bir avukatla çalışmak para ve zaman kaybına engel olacaktır. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Vakıf Nasıl Kurulur? 

Vakıf, vakıf senedinin düzenleme şeklinde noterde hazırlanması, özgülenecek mal para ise bloke yapılması ya da taşınmaz ise tapuda şerh koyulması, vakıf tescil davası ile tescil kararı alınması, bu kararın ilan edilmesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne gönderilmesi, yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescili ile kurulur.

Vakıf Kurma Şartları Nelerdir? 

Vakıf düzenleme şeklinde vakıf senedi ile kurulur. Senette zorunlu unsurlar mutlaka yer almalıdır. Vakıf senedinde bulunması gereken zorunlu unsurlar ise; vakfın adı, vakfın amacı, vakfa özgülenecek ayni ve nakdi mallar, vakıf organları, vakıf adresi ve diğer unsurlardır.

2025 Vakıf Kurma Asgari Sermayesi Ne Kadar?

2025 yılı için vakıf kurma asgari sermayesi 2.000.000-TL olarak belirlenmiştir. Buna göre vakıf kurmak isteyen kimse en az 2.000.000,00 TL nakdi ya da ayni bir değeri özgülemeyi taahhüt etmelidir. Bu miktar en az olup daha yüksek bir miktar belirlenmesinin önünde bir engel yoktur. Bu paranın en geç dava açmadan önce bir bankaya vakıf kurma iradesiyle bloke edilmesi gerekir.

2025 Vakıf Kurma Masrafları Ne Kadar?

2025 yılı için belirlenen asgari sermaye tutarı 2.000.000-TL olup bununla beraber vakfın tescili için açılacak davanın masraflarının da karşılanması gerekmekte olup bu masraflar yaklaşık olarak 15-25 bin TL tutacaktır. Örneğin; özgülenen malın taşınmaz olması durumda tapu harç ve bedelleri de ek masraf olacaktır.

Yabancılar Türkiye’de Vakıf Kurabilir Mi?

Yabancı kişiler de karşılıklılık koşulunun gerçekleşmesi ile bir diğer deyişle vakıf kuracak kişinin vatandaşı olduğu ülkede de Türk vatandaşı kişilerin vakıf kurmasına izin verilmesi şartı ile Türkiye’de vakıf kurabileceklerdir.

Kimler Vakıf Kurabilir?

Bir veya birkaç gerçek veya tüzel kişi vakıf kurabilecek olup bununla beraber Türk vatandaşı olmayan yabancılar da belirli koşulların gerçeklemesi halinde vakıf kurabilecektir. Tüzel kişiler açısından, tüzel kişinin organlarının vakıf kurma konusunda yetkili olması gerektiğine dikkat edilmelidir.

Vakıf Gelirleri Nelerdir?

Vakıf gelirlerine örnek olarak vakfın amacı ile bağdaşan ayni ve nakdi bağış ve yardımlar ile kira ve faiz gelirlerini sayabiliriz. Ahlaka ve adaba aykırı olmayan ve yasaklanmamış her türlü kar amacı gütmeyen girişimlerden elde edilen bedeller vakıf geliri olabilir.

Vakıf Kurmak İçin Kaç Kişi Gereklidir? Tek Kişi Vakıf Kurabilir Mi? 

Vakıf kurmak için bir veya birkaç kişinin vakıf kurma iradesini açıklaması ve diğer gerekli şartların gerçekleşmesi yeterli olup bu doğrultuda kanunen asgari bir sayı belirtilmediğinden bir kişinin varlığı ile de vakıf kurulabilecektir.

Şirketler Vakıf Kurabilir Mi?

Şirketler de vakıf kurabilir. Şirketler, yine aynı şartları (amaç, sermaye ve idare açıklaması) sağlayarak vakıf kurabilir.

Vakıf Kurma Sermayesi Ne Kadar?

Vakıf kurma sermayesi her yıl değişmekte olup 2025 yılı için asgari mal varlığı sermayesi 2.000.000-TL olarak belirlenmiştir. Bu tutar asgari olarak belirlenmekte olup burada önemli husus vakfın sermayesinin, vakfın kuruluş amacının gerçekleştirilmesine yetecek miktarda olmasıdır.

Vekaletname İle Vakıf Kurulabilir Mi? 

Vakıf kurma işlemini kurucu bizzat yapabileceği gibi özel vekaletname ile vekil tayin ettiği kimse de kurucu adına yapabilir. Vekaletnamenin özel düzenlenmesi, vakıf senedinde gerekli hususları içermesi gerekmektedir.

Avukatla Vakıf Kurulabilir Mi? 

Vakıf kurma işlemini kurucu bizzat yapabileceği gibi özel vekaletname ile vekil tayin ettiği avukat da kurucu adına yapabilir. Vekaletnamenin özel düzenlenmesi, vakıf senedinde gerekli hususları içermesi gerekmektedir. Vekil tayin edilen avukat ile vakıf kurulabilir.

Vakıf Tescil Davası Masrafları Ne Kadar? 

Vakıf tescil davası masrafları 2024 yılı için ortalama 15.000,00 TL ile 25.000,00 TL arasındadır. Vakıf tescil dava masrafları açılacak olan davanın türüne, davalı ve davacı sayısına, keşif ve bilirkişi gerekliliğine göre değişmektedir. Vakıf tescil dava masrafını buraya tıklayarak hesaplayabilirsiniz.

Vakıf Tescil Davası Ne Kadar Sürer?

Vakıf tescil davası ortalama 6 ay ile 15 ay arası sürmektedir. Davalı sayısı, keşif ve bilirkişi gerekip gerekmediği, uyuşmazlıkların sayısı, ispat araçları, mahkeme dosya yoğunluğu vb. hususlar davanın süresine etki etmektedir. Deneyimli bir kişiler hukuku avukatıyla sürecin yürütülmesi bu dava sürelerinin uzamasının önüne geçecektir.

Vakıf Tescil Davasında ve Vakıf Kurma İşlemlerinde Avukatın Önemi 

Vakıf tescil davası yukarıda bahsedildiği üzere çok detaylı ve karmaşık bir dava türüdür. Uygulamada vakıf kuruluş süreçlerine hakim bir avukattan destek alınmadan takip edilen dosyalarda ve vakıf senetlerinde geri dönülmesi mümkün olmayan ciddi hatalar yapıldığına sıkça denk gelinmektedir. Alanında uzman avukattan destek almadan süreci yürütmek zaman ve para kaybına sebebiyet verecektir.

VAKIF SENEDİ ÖRNEĞİ 

ÖRNEK -1: ÖZEL TIKLAYINIZ 

ÖRNEK -2: GENEL TIKLAYINIZ 

VAKIF TESCİL DAVA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ 

…. ( ) ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
DAVACI : 
VEKİLİ : 
KONU : … isimli vakfının tescili, mahkemeniz nezdindeki sicile kaydı ile diğer işlemlerin yapılması talebidir.
AÇIKLAMALAR
1-Müvekkil…, yurt içinde ve yurt dışında yaşayan … doğumlu Türk vatandaşlarının eğitim, ahlaki, sanatsal, tarihi, milli ve kültürel yönden gelişmesine, yaşatmasına yardımcı olmak, hayat şartlarının düzeltilmesine ve sosyal durumlarının yükselmesine vasıta olmak, çeşitli seminer ve eğitimler sağlamak, sanat, spor, kurs vb. desteklerde bulunmak, …. il kütüklü öğrencilere öğretim süreleri boyunca burs, kurs vb. konularda destek olmak amacıyla vakıf kurmak istemektedir.
2- Vakfın merkezi …. İli, … İlçesinde olup, adresi  …. Mahallesi, …. Sk., No: … Daire:…’dir.
3-Kurmak istediğimiz vakfın ismi …. Vakfıdır. Siyasi içerikli olmadığı gibi, yasalara, ahlak ve adaba ve herhangi bir başka illegal amaç da taşımamaktadır.
3- Kurma girişiminde bulunulan …. Vakfı resmi senedi …. Noterliğinde … tarih ve … Yevmiye No ile düzenlenmiştir.(EK-1: Vakıf Senedi)
 4- Vakfın kuruluş malvarlığı kurucu … tarafından vakfa tahsis edilmiş olan … TL’dir. Vakıf kurma tescil dilekçemize, vakıf kuruluş senedi ile birlikte eklenmiş, banka makbuzu da sunulmaktadır. (EK-2: … tarihli Banka Yazısı) TMK 102’nci maddesi uyarınca vakfın tesciline karar verilmesi talep edilmektedir.
5- … Vakfının tüzel kişilik kazanabilmesi için mahkemeniz nezdinde tutulan sicile tescilini ve Resmi Gazetede yayınlanmak üzere karardan bir örneğinin Vakıflar Genel Müdürlüğüne gönderilmesini talep etme zarureti hâsıl olmuştur.
HUKUKSAL NEDENLER                 : Türk Medeni Kanunu, Vakıflar Kanunu, Vakıflar Yönetmeliği ve ilgili mevzuat.
DELİLLER                                        : … Yevmiye No’lo Düzenleme Şeklinde Vakıf Senedi,… tarihli Banka Makbuzu, Bilirkişi incelemesi, Keşif, Tanık, Yemin ve her türlü delil.
SONUÇ VE İSTEM                           : Yukarıda kısaca açıklanan nedenlerle davanın kabulü ile … Vakfının mahkemeniz nezdinde tutulan sicile tesciline ve merkezi sicile kaydolunmak ve Resmi Gazetede yayınlanmak üzere karardan bir örneğinin Vakıflar Genel Müdürlüğüne gönderilmesine karar verilmesini vekaleten  talep ederim.