İZALE-İ ŞUYU – ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI (2024)
İzale-i Şuyu davası kaynağını Türk Medeni Kanunu’nun 698-700 ve 703. maddelerinden alan kendine has özellikleri olan bir dava türüdür. Bu yazımızda izale-i şuyu diğer bir ismiyle ortaklığın giderilmesi davasının yargılama sürecinde önem arz eden noktalarına değinilecektir. Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Toggle- İzale-i Şuyu nedir?
- İzale-i Şuyu davası hangi durumlarda açılır?
- İzale-i Şuyu Davası Tarafları
- İzale-i Şuyu Dava Şartları
- İzale-i Şuyu Davası Mallar Nasıl Paylaştırılır?
- İzale-i Şuyu Engelleme
- İzale-i Şuyu Davası Uygun Olmayan Zamanda Davanın Açılması Nedir? Uygun Olmayan Zamanda Paylaşım Yapılır Mı?
- İzale-i Şuyu Davada Hissedarın Alış Önceliği(Önalım Hakkı)
- İzale-i Şuyu Davasında Değer Tespiti Nasıl Yapılır?
- İzale-i Şuyu Davası Satış Prosedürü
- İzale-i Şuyu Satış Sonrası Para Ne Zaman Ödenir?
- İzale-i Şuyu Açık Artırma Kuralları
- İzale-i Şuyu Davası İhaleleri Nasıl Olur?
- İzale-i Şuyu Davası Arabuluculuk
- SIK SORULAN SORULAR
- İzale-i Şuyu Davası Ne kadar Sürer?
- İzale-i Şuyu Davası Hissemi Satmak İstemiyorum Ne Yapabilirim?
- İzale-i Şuyu Davası Hissemi Satmak İstemiyorum Nereye Başvurmalıyım?
- İzale-i Şuyu Davası Hissemi Satmak İstemiyorum Avukat Yardımı Gerekir Mi?
- İzale-i Şuyu Dava Masrafları Ne Kadar?
- İzale-i Şuyu Avukat
- İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Dava Dilekçesi Örneği
- İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Cevap Dilekçesi Örneği
İzale-i Şuyu nedir?
İzale-i Şuyu davası hukuki dayanağını aldığı Türk Medeni Kanunu’nda paylı mülkiyet açısından 698-700 maddelerinde, elbirliği mülkiyet için 703. maddede, mirasa ilişkin ise 642. maddede düzenlenmiştir. Buna göre açılacak izale-i şuyu davası ile ortak mülkiyete tabi eşya veya hak üzerindeki ortak mülkiyet sonlandırılabilecek ve ortak mülkiyete tabi eşya veya hak paydaşlar veya ortaklar arasında paylaştırılabilecektir. Farklı bir deyiş izale-i şuyu davası ile ile elbirliği ya da paylı mülkiyetin sonlandırılması sonrası paylar ilgililerine özgülenecektir.
İzale-i Şuyu davası hangi durumlarda açılır?
İzale-i Şuyu davası paylı veya elbirliği mülkiyete konu eşya ya da haklardaki ortaklığın sona erdirilerek paylaşılmasının istendiği durumlarda açılır. İzale-i Şuyu davasına konu ortak mülkiyet eşya veya hak olabilip uygulamada genelde miras yolu ile intikal eden taşınmaz üzerinden ortaklığın giderilmesi talep edilmektedir. Bu gibi hallerde tüm ortaklar paylaşıma rıza gösterirse dava açılmasına gerek kalmadan paylaşım yapılabilecektir. Ancak tek bir ortağın dahi rızası olmazsa ortaklığın giderilmesi davası açılması gerekecektir. Görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise taşınmaz mallarda taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi, taşınırlarda ise genel yetki kuralları uyarınca davalının yerleşim yeri mahkemesidir.
İzale-i Şuyu Davası Tarafları
İzale-i Şuyu davasında davacı taraf, ortak mülkiyete tabi eşya veya haktaki ortaklığın sona erdirilmesini isteyen paydaş veya ortaklardır.
İzale,i Şuyu davasında davalı taraf ise ortak mülkiyete tabi eşya veya haktaki ortaklığın sona erdirilmesini isteyen paydaş veya ortakların dışında kalan paydaş veya ortaklardır. Tüm paydaşların ortaklığın giderilmesi davasında yer alması zorunludur.
İzale-i Şuyu Dava Şartları
İzale-i Şuyu davasının açılabilmesi için bazı şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
1-)Açılan davanın tüm paydaş veya ortaklara yönetilmesi gerekmektedir. Taraflardan birinin vefatı halinde vefat eden tarafın mirasçı ya da mirasçıları davaya dahil edilecektir.
2-)Hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmaması gerekmektedir.
3-)Açılan davanın uygun olmayan zamanda açılmamış olması gerekmektedir.
4-)Ortaklığın giderilmesi istenen eşya veya hak üzerinde paylı veya elbirliği mülkiyet bulunması gerekmektedir.
5-)Davaya konu eşya veya hakkın bilgilerinin mahkemeye sunulması gerekmektedir. Örneğin ortaklığın giderilmesi istenen taşınmazın tapu bilgileri açıkça bildirilmelidir.
İzale-i Şuyu Davası Mallar Nasıl Paylaştırılır?
İzale-i Şuyu davasında paylaşım taşınmazın durumuna veya tarafların taleplerine göre birçok farklı açıdan gerçekleşebilir.
- Aynen Taksim Suretiyle Ortaklığın Giderilmesi
Eğer taraflar paylaşma biçiminde anlaşamazlarsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verecektir. Örneğin taşınmazın niteliği aynen taksimle paylaşıma uygun ise taşınmaz satılmadan herkese payı oranında aynen bölünerek paylaştırılacak, denk gelmeyen kısımlar için ise yapılan paylaşıma para eklenerek denkleştirme yapılacaktır. Burada taşınmazın niteliğinin aynen taksime uygun olup olmadığı hakim tarafından her somut olay için ayrı ayrı değerlendirilecektir. Aynen taksimde tek bir paydaşın istemi yeterli olup burada tüm paydaşların rızası gerekmemektedir.
- Satış Yoluyla Ortaklığın Giderilmesi
Eğer aynen taksim yolu ile bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa karar verilecektir. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.
- Taşınırlarda Teslimle Ortaklığın Giderilmesi
Taşınırlarda ortaklığın giderilmesi, malın türü aynı nitelikte olup aynen taksime uygun ise aynen taksim yolu ile eğer farklı nitelikte ve aynen taksime uygun değil ise satış yolu ile yapılacaktır.
İzale-i Şuyu Engelleme
İzale-i Şuyu davası belirli engellerin varlığı halinde açılamamakta olup bu doğrultuda, hissesini satmak istemeyen taraf dava sürecinde bu nedenlerden birini ileri sürebilecektir. Bu duruma birkaç örnek verebiliriz:
1-)Bebek doğumu: Türk Medeni Kanunu madde 643’e göre mirasın açıldığı tarihte, mirasçı olabilecek bir cenin varsa paylaşma doğumuna kadar ertelenecektir. Bu durumda taraflar arasındaki paylaşım için bebeğin doğumuna kadar beklenmesi gerekmekte olup bebeğin varlığı izale-i şuyu davasını engelleyici nitelik taşımaktadır.
2-)Miras taksim sözleşmesi: Taraflar kendilerine miras yolu ile intikal eden malvarlığı konusunda miras taksim sözleşmesi yaparak malın paylaşım hususlarını kendi aralarında kararlaştırabilirler. Böyle bir sözleşmenin varlığı ortaklığın giderilmesi davasının açılmasını engelleyecektir.
3-) Paylaşım değer kaybına neden olacaksa mirasçılardan birinin talebi: Paylaşmanın derhâl yapılması, paylaşım konusu malın veya terekenin değerini önemli ölçüde azaltacaksa; sulh hâkimi, mirasçılardan birinin istemi üzerine bu malın veya terekenin paylaşılmasının ertelenmesine karar verebilecektir. Hakim burada somut olayın özelliğine göre karar verecektir.
4-)Uygun zamanda açılmayan dava: Paylaşımın paydaşlardan birinin menfaatine aykırılık teşkil etmesi halinde uygun zamanda açılmayan dava söz konusu olup bu durum dava engellerinden biridir.
5-)Taşınmazın niteliği: Taşınmazın niteliği bazı durumlarda izale-i şuyu davasına engel nitelik taşıyacaktır. Örneğin taşınmaz tapuya kayıtlı değil ise veya kat irtifakına tabii ise bu özellikler izale-i şuyu davasına engel olacaktır.
İzale-i Şuyu Davası Uygun Olmayan Zamanda Davanın Açılması Nedir? Uygun Olmayan Zamanda Paylaşım Yapılır Mı?
Uygun olmayan zaman hususu Türk Medeni Kanunu madde 698’de “Uygun olmayan zamanda paylaşma isteminde bulunulamaz.” şeklinde düzenlenmiştir. İzale-i Şuyu davası uygun olmayan zamanda paylaşma nedeni ile paylı mülkiyetin sona ermesi durumunun paydaşlardan birinin menfaatine aykırılık teşkil ettiği zaman gündeme gelecektir. İmar değişikliğinin söz konusu olduğu haller, taşınmazın kira sözleşmesine konu olduğu haller veya kentsel dönüşümün söz konusu olduğu haller bu duruma örnek niteliktedir. Açılan İzale-i Şuyu davasında taraflardan birisinin talebi sonucu hakim davanın uygun olmayan zamanda açıldığı kanaatine varırsa dava reddedilecek ve paylaşım yapılmayacaktır.
İzale-i Şuyu Davada Hissedarın Alış Önceliği(Önalım Hakkı)
İzale-i şuyu davasında paydaşların önalım hakkından söz edebilmek için malın satışının paydaşlar dışında üçüncü bir kişiye yapılması gerekecektir. Paydaşların kendi arasında yapacağı satışlarda önalım hakkı uygulanamayacağı için pay satışı, paydaşlar arasında gerçekleşmiş ise önalım hakkı kullanılamayacaktır.
İzale-i Şuyu Davasında Değer Tespiti Nasıl Yapılır?
İzale-i Şuyu davasında değer tespiti için keşiften yararlanılmaktadır. Mahkemece keşifte, taşınmazın aynen taksime uygun olup olmadığı incelenir. Bununla beraber taşınmazın imar durumu, taşınmazın değerinin belirlenmesinde özellik gösteren durumlar, tapu kayıtları, kadastro vb. özellikler da göz önüne alınarak bir araştırma yapılacaktır. Nihayetinde paydaşlara düşecek miktarlar hesaplanacak ve değer tespit raporu hazırlanacaktır. Bununla beraber mahkeme sürecinde alınmasına rağmen satış aşamasında tekrar bir kıymet takdiri raporu alınması gerekecektir. Mahkemece satış hazırlıklarında yeniden bir kıymet takdiri yapılmaksızın izale-i şuyu davasının kendi koşulları için yapılmış kıymet takdiri ile yetinilerek ihalenin gerçekleştirilmesi sonucu bu husus resen gözetilecek ve tek başına ihalenin feshi nedeni olacaktır.
İzale-i Şuyu Davası Satış Prosedürü
Mahkemece satışa karar verildiği zaman satış açık arttırma yoluyla gerçekleştirilecektir. Satış İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre yapılacak olup satış işlemleri mahkeme tarafından görevlendirilen satış memuru tarafından yapılacaktır. Satış memuru tarafından önce ihale günü belirlenecektir. Satış ilanı tapuda kayıtlı tüm paydaşlara ve ilgililere tebliğ olacaktır. Akabinde kıymet takdir raporu hazırlanacaktır. Açık arttırma yoluyla yapılacak satış kapsamında ihale bedeli, taşınmazın kıymet takdirinde belirlenecek miktarın yüzde ellisinden aşağı olamayacaktır. .
İzale-i Şuyu Satış Sonrası Para Ne Zaman Ödenir?
Satış sonrası satış bedeli ve masraflar peşin ödenecek olup talep halinde satış bedelinin ödenmesi için alıcıya on günlük süre verilebilir.
İzale-i Şuyu Açık Artırma Kuralları
Mahkemece satışa karar verilmesi akabinde satış açık arttırma yoluyla gerçekleştirilecektir. Açık arttırma kural olarak herkese açık yapılacak iken sadece ortaklar arasında gerçekleşecek açık arttırma için tüm ortaklar rıza göstermeli ve mahkeme de bu yönde karar vermelidir.
İzale-i Şuyu Davası İhaleleri Nasıl Olur?
Satış memurluğu tarafından taşınmazın satışı için ihale ilan edilecektir. İhaleye katılmak isteyenler belirli bir teminatı ödemeleri halinde ihaleye katılabileceklerdir. Açık artırmanın başlangıç miktarı bilirkişi raporunda ifade edilen değere satış ve paylaştırma giderlerinin de eklenmesiyle oluşan meblağının %50’si olup ve bu meblağı artırmaya katılacak ilgililerin talepleri doğrultusunda artabilecektir.
İzale-i Şuyu Davası Arabuluculuk
7445 sayılı Kanun ile yapılan yenilik ile 01.09.2023 tarihinden itibaren açılacak izale-i şuyu davalarında, dava açılmadan önce arabuluculuk yoluna gidilmesi dava şartı olarak belirlenmiştir. Arabuluculuk sürecine başvurmadan dava açılması durumunda açılacak dava mahkemece usulden reddedilecek olup bu doğrultuda tarafların zorunlu arabuluculuk şartına uyması önem arz etmektedir.
SIK SORULAN SORULAR
İzale-i Şuyu Davası Ne kadar Sürer?
İzale-i Şuyu davasında yargılama süreci mahkemenin yoğunluğuna ve taraf sayısına göre değişkenlik gösterebilmekte olup ortalama 1 ile 2 sene arasında sürmektedir. Bununla beraber ilk derece mahkemesinin kararının üst mahkemeye taşınması ihtimalinde bu süre 1 ila 2 sene daha uzamaktadır.
İzale-i Şuyu Davası Hissemi Satmak İstemiyorum Ne Yapabilirim?
Hissesini satmak istemeyen taraf izale-i şuyu davasının açılmasını engelleyen nedenlerden biri mevcutsa (bebek doğumu, miras sözleşmesi, uygun olmayan zaman) bunları ileri sürerek hissesinin satılmasını engelleyebilir. Yine satışın iptali sağlanabilecek ihalenin feshi sebepleri varsa ihalenin feshini de talep edebilir.
İzale-i Şuyu Davası Hissemi Satmak İstemiyorum Nereye Başvurmalıyım?
İzale-i Şuyu davasında hissesini satmak istemeyen taraf paylaşımın aynen taksim yoluyla yapılmasını mahkemeden talep edebilir. Mahkemece verilecek aynen taksim yoluyla paylaşım kararı sonrası taraf hissesini satmadan kendi payına düşen kısmı elde edcektir. Bununla beraber hissesini satmak istemeyen taraf satışın paydaşlar arasında yapılmasını da talep edebilir.
İzale-i Şuyu Davası Hissemi Satmak İstemiyorum Avukat Yardımı Gerekir Mi?
İzale-i Şuyu davası kendine has nitelikleri olan özel bir dava türüdür. Bu sebeple takibi hukuki uzmanlık gerektiren bu dava sürecinin sağlıklı yürütülmesi adına bir avukat yardımı takip edilmesini önermekteyiz.
İzale-i Şuyu Dava Masrafları Ne Kadar?
İzale-i şuyu dava masrafları 2024 yılı için ortalama 3.000,00 TL ile 8.000,00 TL arasındadır. İzale-i şuyu dava masrafları açılacak olan davanın türüne, davalı ve davacı sayısına, keşif ve bilirkişi gerekliliğine göre değişmektedir. İzale-i şuyu dava masrafını buraya tıklayarak hesaplayabilirsiniz.
İzale-i Şuyu Avukat
İzale-i şuyu diğer adıyla ortaklığın giderilmesi davası karmaşık ve uzun süren bir davadır. Taraf teşkilinin sağlanması ile yargılamada ve sonraki satış aşamasında alanında uzman bir ortaklığın giderilmesi avukatından destek almak gerekir. Bu konuda avukattan destek alınması para ve zaman kaybının önüne geçecektir.
İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Dava Dilekçesi Örneği
… SULH HUKUK MAHKEMESİNE
DOSYA NO : 2024/.. E.
DAVACI :
VEKİLİ : Av. FERDİ KURNAZ & Av. AYSEL İREM KAP& Av. BERKAY BAŞCI
DAVALI :
KONU : Ortaklığın giderilmesi davasıdır.
AÇIKLAMALAR:
Davacı müvekkil ile davalıların murisi .. TCKN’lu … … tarihinde vefat etmiştir. Geriye mirasçı olarak davacı ile davalıların kaldığına dair veraset ilamı ekte sunulmuştur. Davacı ve davalılar murislerinden intikal eden dava dilekçesi ekinde fotokopisini sunduğumuz İstanbul ili … İlçesi… Mh. … Mevkiinde … sayılı parselde, … kat … no’lu bağımsız bölüm olarak kayıtlı daireyi aralarında rızaen taksim edememişlerdir.
Miras olarak kalan tek dairenin ; mirasçılara payları oranında aynen taksimi mümkün olmadığından satılarak paraya çevrilip payları oranında paylaşım yapılması için işbu davayı açmak zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKSAL NEDENLER: İlgili mevzuat hükümleri
HUKUKSAL DELİLLER : Tapu kayıtları, Veraset ilamı, Keşif, Bilirkişi, Yemin incelemesi ve her tür deli.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle:
İstanbul ili … İlçesi… Mh. … Mevkiinde … sayılı parselde, … kat … no’lu bağımsız bölüm olarak kayıtlı daire olarak bulunan hisseli taşınmazın satış sureti ile ortaklığının giderilmesine ve elde edilen paranın ortaklar arasında, veraset belgelerinden anlaşılan kanuni hisseleri oranında taksimine karar verilmesini , dava sonuna kadar taşınmazdaki hisselerin satılmaması için TAPU KAYDINA İHTİYATİ TEDBİR KONULMASINA , TAPU KAYDINA DAVALIDIR ŞERHİNİN İŞLENMESİNE ayrıca yargılama giderleriyle vekalet ücretinin davalılara hisseleri oranında yükletilmesine karar verilmesini vekaleten talep ederiz.
İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Cevap Dilekçesi Örneği
… SULH HUKUK MAHKEMESİNE
DOSYA NO : 2024/.. E.
CEVAP VEREN
DAVALILAR :
VEKİLİ : Av. FERDİ KURNAZ & Av. AYSEL İREM KAP& Av. BERKAY BAŞCI
DAVACI :
KONU : Davaya ilişkin cevaplarımızın sunulmasından ibarettir.
AÇIKLAMALAR:
Mahkemenizde görülmekte olan yukarıda numarası yazılı miras nedeniyle ortaklığın giderilmesi davası içerisinde müvekkillere tebligat yapılmış olup dava dilekçesine ilişkin cevaplarımızı süresi içinde işbu dilekçe ile sunuyoruz.
1- Dava dilekçesinde, İstanbul ili .. parsel .. numaralı bağımsız bölüm üzerinde mirasa dayalı olarak bulunan ortaklığın satış yoluyla giderilmesi talep edilerek elde edilen gelirin ortaklar arasında mirasçılık belgesinde yer alan hisseleri oranında taksimi ve taşınmaz üzerine ihtiyati tedbir konulması talep edilmiştir.
2- Ön Alım Hakkı Göz Ardı Edilmiştir.
Davacı ile müvekkiller arasında daha önce ortaklığın giderilmesi için birkaç görüşme gerçekleşse de davacı tarafından konutun neredeyse %50 daha fazlası oranında fahiş fiyat teklifleri yapılmıştır. Müvekkillerin, değerleme uzmanından ya da alanında uzman bir emlakçıdan fiyat teklifi alınabileceği teklifleri de kabul görmemiştir. Paylı mülkiyette, paydaşların her birinin yasal önalım hakkı vardır. Yani öncelikli alım hakkı diğer paydaş veya hissedarlarındır. Burada mahkemelerin iş yükünü artırarak ortaklığın giderilmesi davasına ihtiyaç olmadan, dava konusu taşınmazda bulunan hisselerini satma isteği yeterli olacak iken davacının bu davayı açmasında herhangi bir hukuki yarar bulunmamaktadır. Öncelikle davacının dava açmakta hukuki yararı olmadığından davanın reddini talep ederiz.
3- Ortaklığın Giderilmesi İstemi Uygun Olmayan Zamanda Kullanılmıştır
3.1- Konut Kentsel Dönüşüm Bölgesindedir.
Dava konusu konutun bulunduğu bölge kentsel dönüşüm bölgesidir. Yakın bir tarihte kentsel dönüşüme girmesi beklenen konutun yeni haliyle birlikte ciddi bir değer artışı yakalayacağı kuşkusuzdur. TMK m. 698/3: ”Uygun olmayan zamanda paylaşma isteminde bulunulamaz.” denilmekte olup paydaşların ciddi bir kar payı bu ortaklığın giderilmesi davasıyla elinden alınacaktır. Buna ilişkin deliller dosyaya sunulacak olup mahkemece işin esasını girilmeden belediyeden kentsel dönüşüm bölge planlamaları talep edilmeli, bilirkişi tarafından taşınmazın güncel aktif değeri ile kentsel dönüşüm sonrası arası hesap edilerek arada fahiş fark tespit edildiğinde TMK m. 698/3 maddesi uyarınca dava reddedilmelidir.
Zira paylı mülkiyetin sona ermesi diğer paydaşlar açısından önemli bir zarar ortaya çıkaracaksa uygun olmayan zamanda paylaşma istememe kuralı uygulanacaktır.
3.2- Paylı Taşınmazın Kira Sözleşmesine Konu Olduğu
Dava konusu konutta hali hazırda paydaş … kira sözleşmesi sıfatıyla oturmaktadır. Yargıtay’a göre; paylı taşınmaza ilişkin kira sözleşmesinin erken feshi sebebiyle ortaya çıkabilecek ödemeler sebebiyle paydaşların zararı söz konusu ise ortaklığın giderilmesini isteme hakkının kullanılmasının uygun olmayan zaman sebebiyle sınırlandırılabilmesi gerekir. Mukaddes Balcı kiracı olup kira sözleşmesinin 10 uzama yılı daha devam edeceği düşünüldüğünde erken kira sözleşmesi feshi sebebiyle ciddi oranda zarar ortaya çıkacaktır.
3.3- Yüksek Enflasyon ve Krediye Erişim Hakkının Kısıtlandığı Dönem Olması
Açık artırma ile elde edilecek olan fiyat grev, salgın hastalık, su basması, deprem, ekonomik kriz ya da genel hayatın devamını engelleyecek başka bir sebeple düşük olacaksa bu durumda da paylı malın paylaşılmasının uygun olmayan zamanda talep edildiği gerekçesi ile sınırlandırılabileceği değerlendirilmektedir. Nitekim, Türkiye’de son 3 yılda konut fiyatları yaklaşık 12 kat artmıştır.
Enflasyon sebebiyle alınan önlemlerin biri de banka kredilerindeki faiz artışıdır. Yüksek faizler sebebiyle konutlarda fiyat durağanlığı dönemi başlamış ve konutlar gerçek reel değerinden daha aşağı fiyatta satılmaya başlanmıştır. Kredilerin tekrardan düşük faizler ile verilebileceği dönemde konutun değerinin yaklaşık %50 artacağı, hali hazırda açılan davanın taşınmaz değerinin reel piyasada düşük kalmasını sebebiyet vereceği göz önüne alınarak yine paylaşım isteminin uygunsuz zamanda istendiği anlaşılmaktadır.
3.4- Dava Konusu Taşınmaz Kat İrtifakına Tabidir
Paylı taşınmaza ilişkin paylaşma istemi bakımından uygun olmayan zaman teşkil eden başka bir husus ise paylı taşınmaz üzerinde kat irtifakının bulunması halinde paylaşma isteminde bulunulmuş olmasıdır. Yargıtay tarafından verilmiş olan Yargıtay 6 HD, E 2005/817 K 2005/2530, 21.3.2005 tarihli uyuşmazlıkta ortaklığın giderilmesinin talep edilmiş olduğu bağımsız bölüm kat irtifaklı olduğundan satış kararını bozmuştur. Uygun zamanda talep edilmeyen ortaklığın giderilmesi istemi bu sebeplerle de reddedilmelidir.
4- Aksi kanaatte davaya konu taşınmaz davalı müvekkillerin annesinden miras kalmıştır. Müvekkillerin manevi olarak bağlı oldukları bu taşınmazın üçüncü bir kişiye satılması müvekkillerce kabul edilmemektedir. TMK m.703/2 hükmünün yaptığı atıf ile uygulama alanı bulan TMK m.699/3-2 “Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.” hükmünü havidir. Görüldüğü üzere işbu hüküm ile satışın yalnızca malikler arasında artırma ile yapılabileceği düzenlenmiştir. Taşınmazın üçüncü kişinin eline geçmesinin önlenmesi için satışın yalnızca malikler arasında artırma ile yapılmasına karar verilmesi gerekmektedir. Bu sebeple diğer maliklerin de rızasının alınarak satışın TMK m.699/3-2 hükmüne göre malikler arasında yapılması talep edilmektedir.
5- Satışın yalnızca mülkiyet sahipleri arasında yapılabilmesi için tüm paydaşların rızasının alınması gerektiği için rızanın verilmemesi durumunda taşınmazın üçüncü bir kişiye geçmesinin önü açılacaktır. Bunun oluşmaması için mülkiyet sahiplerinden birisinin satışın malikler arasında yapılmasına rıza göstermemesi durumunda TMK m.696 hükmü uyarınca bu kişilerin paydaşlıktan çıkarılması gerekmektedir. Bu sebeple satışın yalnızca malikler arasında yapılamaması ihtimalinde rıza göstermeyen malike/maliklere düşen hisseye denk gelecek satış bedelinin bilirkişi marifetiyle hesaplattırıldıktan sonra bu miktarın diğer malikler tarafından mahkeme veznesine depo ettirilmesine, rıza göstermeyen hissedarın hissedarlıktan çıkarılmasına, çıkarılan hissedarın hisse oranının diğer hissedarlara eşit şekilde paylaştırılarak tesciline karar verilmesi talep edilmektedir.
Bunun da kabul olmaması halinde ortaklığın aynen taksim yoluyla giderilmesi gerekmekte olup öncelikle mahkemenin bu hususu araştırması da gerekecektir.
HUKUKİ DELİLER : Keşif, Bilirkişi, Yemin, Tanık, Tapu Senedi, İsticvap, Kadastro ve Belediye Evrakları, Kentsel Dönüşüm Projesi, Kira Sözleşmesi ve yasal her türlü delil.
NETİCE VE TALEP : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Davacı tarafın ortaklığı giderilmesi davası açmakta hukuki yararı olmadığından ve davanın uygun olmayan bir zamanda açılması sebebiyle davanın usul ve esastan reddine,
2- Aksi kanaatte İstanbul ili … sayılı parsel … numaralı bağımsız bölüm ortaklığının TMK m.699/3-2 hükmü uyarınca yalnızca yalnız malikler arasında satış yapılarak giderilmesine,
3- Bunun mümkün olmaması durumunda rıza göstermeyen malik/maliklerin TMK m.696 hükmü uyarınca maliklikten çıkarılarak hisselerinin kalan maliklere paylaştırılmasına,
4- Bunun da mümkün olmaması halinde ortaklığın aynen taksim yoluyla giderilmesine,
5- Yargılama gideri ve vekalet ücretinin her müvekkil için ayrı ayrı olmak üzere davacı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini vekaleten talep ederim.
NOT : İzale-i şuyu dava dilekçesi örneği ve İzale-i şuyu davası cevap dilekçesi örneği, genel bilgiler ışığında örnek olması için hazırlanmıştır. Dilekçelerin, ortak sayısı, malın niteliği, hukuki ilişkiler vb. tüm hususlar dikkate alınarak kişiye özel hazırlanması gerekir. Gerek dava dilekçesinde gerekse de cevap dilekçesinde önemli hususların öne sürülmemesi ya da eksik öne sürülmesi sonradan toparlanması mümkün olmayan sorunlara sebebiyet vermektedir. Bu sebeple alanında uzman bir İzale-i şuyu avukatından destek alınmalıdır. Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi örneği ve Ortaklığın giderilmesi davası cevap dilekçesi örneği her durum için yeterli gelmeyebilir.