muhendislerin-tazminat-haklari-ve-is-davalari

MÜHENDİSLERİN TAZMİNAT HAKLARI VE İŞ DAVALARI (2024)

MÜHENDİSLERİN İŞÇİ HAKLARI

Mühendislerin Çalışma Saatleri

İş Kanunu’nda işçiler bakımından haftalık çalışma süresi azami 45 saat olarak belirlenmiştir. Her ne kadar haftalık çalışma süresi 45 saati aşamayacaksa da çalışma sürelerinin bunun altında belirlenmesinin önünde bir engel bulunmamaktadır. Öyle ki uygulamada haftalık çalışma süresinin 40 saat olarak belirlendiği iş yerleriyle sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Aksi kararlaştırılmamışsa işbu azami 45 saatlik süre, haftanın çalışılan günlerine eşit şekilde bölünerek uygulanır. Ancak bu süre, tarafların anlaşması ile günde 11 saati aşmamak koşulu ile farklı şekillerde de dağıtılabilir.

İşin niteliği veya lokasyon bakımından özellik arz eden bir durum bulunmadıkça iş hukukuna göre gece, akşam 20.00 ile sabah 06.00 arasında geçen süreyi kapsamaktadır. Çalışma süresinin yarısından çoğunun gece dönemine rastlaması durumunda ise yapılan çalışma “gece çalışması” olarak adlandırılmaktadır.  Normal şartlar altında işçilere yaptırılan gece çalışmaları 7,5 saati geçemeyecektir. Ancak Mühendislerler bakımından işçilerin yazılı onayının alınması şartı ile 7,5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılması mümkündür.

Mühendislerin Yıllık Ücretli İzin Süreleri ve Yıllık Ücretli İzin Hakkı

İşe başladığı günden itibaren en az 1 yıl çalışmış olan Mühendisler işçileri, yıllık ücretli izne hak kazanmaktadır. Yıllık ücretli izin süreleri ise işçinin toplam hizmet süresine göre hesaplanmaktadır. Buna göre yıllık ücretli izin miktarı; hizmet süresi bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olan işçiler için on dört gün, beş yıldan on beş yıla kadar (on beş yıl dahil) olan işçiler için yirmi gün, on beş yıldan daha fazla olan işçiler bakımından yirmi altı gündür. Daha rahat anlaşılması adına bu husus aşağıda tablo şekline getirilmiştir.

Hizmet Süresi Yıllık Ücretli İzin Süresi
1 Yıldan Fazla 5 Yıldan Az 14 Gün
5 Yıldan Fazla 15 Yıldan Az 20 Gün
15 Yıldan Fazla 26 Gün

Pek tabii ki işbu yıllık ücretli izin süreleri asgari olup tarafların aralarında anlaşarak bu süreleri artırmaları mümkündür. Yıllık ücretli izin hakkı vazgeçilemeyecek haklardandır.

Mühendislerin Sigorta Yapılması ve Primlerin Yatırılması

İşveren tarafından Mühendisler işçilerinin sigorta primleri fiili duruma uygun şekilde hem maaş yönünden hem de süre yönünden tam yatırılmalıdır. Uygulamada sıkça karşılaşıldığı üzere işveren tarafından sigorta priminin eksik gösterilmesi nedeniyle iş sözleşmesi işçi tarafından haklı nedenle feshedebilecektir

İşçinin, İş Sağlığı ve Güvenliği Korumasından Yararlanma ve İşverenden Talep Etme Hakkı

Bu hak, işverenin işçiyi koruma yükümlülüğü altında yer almaktadır. İşbu hak kapsamında işveren, işle ilgili olarak işçilerin güvenliklerini sağlamaktan, işçilere gerekli iş güvenliği eğitimlerinin verilmesinden, gerekli güvenlik ekipmanlarının sağlanmasından ve işçilerin iş güvenliğine uyup uymadıklarının denetlenmesinden sorumludur. Bu kapsamda işveren yukarıda sayılan yükümlülüklerini yerine getirmezse, bunun doğal sonucu olarak işçiye bu yükümlülüklerin yerine getirilmesini talep etme hakkı doğmaktadır.

Mühendislerin, İşyerinde Çalışan Diğer İşçilerle Eşit Haklara Sahip Olması ve Aynı Muameleye Tabi Olma Hakkı

Bu hak, genel olarak eşit davranma ilkesi olarak isimlendirilmektedir. Bu ilkeye göre işveren, iş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplerle işçiler arasında ayrım yapamayacaktır. Bu ilke ile aynı işi yapan işçilerin eşit ücret alması, bu işçilerin geçerli bir neden olmaksızın farklı muameleye tabi tutulmaması sağlanmaya çalışılmıştır.

Mühendislerin Ara Dinlenme Hakkı

İşçilerin fiilen iş yerinde çalıştıkları esnada dinlenme, yemek yeme gibi ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için işçilere ara dinlenmesi verilmesi zorunlu tutulmuştur. Verilecek olan ara dinlenmesi, işçinin ihtiyaçlarını efektif şekilde karşılayabilmesi amacıyla çalışma süresinin ortalarında verilmelidir. Bu bakımdan işçiye verilecek ara dinlenme süresinin işe geç gelme veya işten erken ayrılma şeklinde kullandırılamayacağı kabul edilmektedir. Gün içerisinde işçiye verilecek ara dinlenmesi miktarları şu şekildedir;

  • 4 saat veya daha kısa süreli işlerde en az 15 dakika,
  • 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar (7,5 saat dahil) süreli işlerde en az 30 dakika,
  • 7,5 saatten fazla süreli işlerde en az 1 saat ara dinlenmesi verilmelidir.

Mühendislerin Hafta Tatil Hakkı

Bir işçinin kesintisiz şekilde hafta boyunca çalışması durumunun insan doğasına aykırı olması nedeniyle tam zamanlı çalışan işçiler bakımından işçilerin dinlenebileceği bir zaman sağlanmak istenmiştir. Bu nedenle hukukumuzda işçilere sağlanması gereken hafta tatiline ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

Hafta tatili ifadesi genel olarak, çalışma yapan işçiye haftanın en az bir günü 24 saat aralıksız şekilde tatil yaptırılması durumudur. İşçi, hafta tatili yaptığı gün çalışmasa dahi bir ücrete hak kazanacaktır. Uygulamada işçinin hafta tatili olarak belirlenen günde çalıştırılması durumu ile sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Bu durumda zaten haftalık çalışma saatini doldurmuş olan işçi, hafta tatili günü yaptığı çalışma ile esasen haftalık çalışma süresini aşmış bulunmaktadır. Bu nedenle işçinin hafta tatili günü yaptığı çalışmalar, koşullara bağlı olarak fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma durumu meydana getirecektir. Dolayısıyla işçiye çalıştırılmasa dahi kazanacağı bir günlük ücretin yanında hafta tatilinde çalıştığı her saat başına fazla çalışma nedeniyle zamlı ücret ödenecektir.

Mühendislerin Ulusal Bayram ve Genel Tatillerde Çalışmama Hakkı

İş hukuku kapsamında ulusal bayram ve genel tatil günleri belirli olup bu günler resmi tatil ilan edilmiştir. Her ne kadar resmi tatil günleri özel sektörü bağlamamaktaysa da bu günlerde özel sektör işçilerinin de tatil yapmaları asıldır. Bu bakımdan iş sözleşmesinde ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma yapılacağına ilişkin bir ibare yoksa veya bu hususa ilişkin işçinin yazılı onayı alınmamışsa Mühendisler işçileri bu günlerde çalıştırılamayacaktır.

İşçilerin bu günlerde çalıştırılmamaları nedeniyle işveren tarafından maaşlarında bir kesinti yapılamayacak olup işçiler tam gün çalışmış gibi maaşlarını alacaklardır. Bununla birlikte ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma yapan işçiler ise hem çalışmasaydı dahi ücret ödenecek olması nedeniyle hem de çalışma yapması nedeniyle birer günlük ücreti ödenir. Yani çalışma yapan işçiye ulusal bayram ve genel tatil günleri için iki günlük ücret verilir.

Mühendislerin Fazla Mesai Ücreti Hakkı

Kanunda haftalık olarak işçilerin çalıştırılabilecekleri azami süre 45 saat olarak belirlenmiştir. Bu bakımdan genel manada haftalık 45 saati aşan çalışmalar “fazla çalışma (fazla mesai)” olarak kabul edilmektedir. Bu hallerde işçiye fazla çalıştığı her saat için, saatlik çıplak brüt ücretinin 1,5 katı kadar ücret ödemesi yapılmalıdır.

İşçinin haftalık çalışma süresinin 45 saatin altında belirlendiği durumlarda ise haftalık çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmalar “fazla sürelerle çalışma” olarak kabul edilmektedir. Bu hallerde ise işçiye fazla sürelerle çalıştığı her saat için, saatlik çıplak brüt ücretinin 1,25 katı kadar ücret ödemesi yapılmalıdır.

Örneğin iş sözleşmesinde haftalık çalışma süresinin 40 saat olarak belirlendiği bir durumda haftalık 48 saat mesai yapan bir işçi; 5 saat fazla sürelerle çalışma, 3 saat fazla çalışma yapmış bulunmaktadır. Buna göre işçiye, fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma ücreti olarak 10,75 saatlik ücret ödenmesi gerekmektedir.

ÖRNEK Çalışma Saati Ücret Katsayısı Ödenmesi Gereken Saatlik Ücret
Fazla Sürelerle Çalışma 5 Saat 1,25 6,25
Fazla Çalışma 3 Saat 1,5 4,5
Toplam: 10,75

Yukarıda izah edilen hususun yanında, işçinin haftalık çalışma süresi 45 saati aşmamış olsa dahi günlük azami çalışma süresi olan 11 saat aşılmış ise yapılan bu çalışma fazla çalışma olarak kabul edilecektir. Aynı şekilde gece çalışması bakımından da 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma olarak kabul edilecek ve hesaplanacaktır. Ancak Mühendisler işçileri bakımından işçinin rızası alınarak 7,5 saatin üzerinde gece çalışması yapılabileceği unutulmamalıdır. Böyle bir durumda fazla çalışma ücreti, belirlenen sürenin üzerinde yapılan çalışmalar bakımından meydana gelecektir.

Son olarak belirtilmelidir ki kanunda fazla çalışma yapan işçiye zamlı ücret yerine tercih edebileceği bir seçenek de sunulmuştur. Buna göre işçi dilerse her 1 saatlik fazla çalışması karşılığında 1 saat 30 dakikayı, her 1 saat fazla sürelerle çalışması karşılığında ise 1 saat 15 dakikayı serbest zaman olarak kullanabilecektir. Bunun için işçinin seçimini işverene bildirmesi yeterli olup işçiye kullandırılması gereken serbest zamanın 6 ay içinde kullandırılması gerekmektedir.

Mühendislerin Ücretsiz İzin Hakkı

Ücretsiz izin, genel olarak işçinin kanundan doğan haklarından veya işveren ile yaptığı karşılıklı anlaşmadan dolayı tarafların asli edimleri olan iş görme ve ücret ödeme borcunun bir süreliğine askıya alınmasıdır. İşçinin ücretsiz izin kullanması için herhangi bir kıdem şartı aranmamaktadır. Ücretsiz izin, eğitim, ailevi meseleler gibi kişisel nedenlere dayanabilmekle birlikte analık izni gibi kanuni nedenlere de dayanabilmektedir.

Bunun yanında işveren, işlerinde azalma olması halinde işçilere ücretsiz izin de teklif edilebilecektir. Bu durumda işçinin yazılı rızasının alınması zorunludur. Ücretsiz izin, bu yönüyle işçilerin işten çıkarılmalarını engelleyebilecek olup böylece işçinin ücretsiz izin sonrasında işine dönebilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır.

Mühendislerin Kıdem Tazminatı Hakkı

Kıdem tazminatı, iş sözleşmesi sona eren işçinin hizmet süresine bağlı olarak hak kazandığı alacaktır. Ancak iş sözleşmesi sona eren işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için birtakım şartların oluşması gerekmektedir. Buna göre öncelikli olarak işçinin iş yerinde en az bir yıl çalışmış olması gerekmektedir. Ayrıca iş sözleşmesinin belirli nedenlerle feshedilmesi gerekmektedir. Şöyle ki;

  • Eğer iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilmişse, işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları dışında bir nedenden feshedilmesi gerekmektedir.
  • Eğer iş sözleşmesi işçi tarafından feshedilmişse; ücretin ödenmemesi, mobing, işverenin işçiye cinsel taciz uygulaması gibi haklı bir sebebin varlığı veya feshin muvazzaf askerlik, yaşlılık, emeklilik gibi nedenlere dayanması gerekmektedir. Ayrıca işçinin ölümü halinde de kıdem tazminatının işçinin mirasçılarına ödenmesi gerektiği belirtilmelidir.

İş sözleşmesinin kıdem tazminatı doğuracak şekilde feshedilip edilmediği somut olayın özelliklerine göre değişebilmektedir. Bu noktada işçinin kıdem tazminatına hak kazanacağı durumlar sınırlı şekilde sayılamayacak olup her olay ayrı şekilde ele alınmalıdır.

Yukarıda belirtilen şartların varlığı durumunda işveren tarafından işçiye, her bir yıllık hizmet süresi için 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir. Yani işçinin aldığı 30 günlük ücretin hizmet süresine oranlanması gerekmektedir. Kıdem tazminatı hesaplamasında esas alınan ücret ise, işçinin aldığı son giydirilmiş brüt ücretidir. Bu bakımdan işçinin aldığı brüt ücretin yanında yol ücreti, yemek ücreti, prim ve ikramiye gibi yan ücretler de kıdem tazminatı hesabına dahil edilmektedir. Ancak kıdem tazminatına esas alınan ücret bakımından her yıl değişen tavan ücret uygulamasının bulunduğu unutulmamalıdır. İşbu tavan ücretin üzerinde bulunan son giydirilmiş brüt ücret dikkate alınmayıp hesaplama tavan ücret üzerinden yapılmalıdır.

Mühendislerin İhbar Tazminatı Hakkı

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde taraflardan biri sözleşmeyi feshetmek istediğinde bu durumu karşı tarafa bildirmekle yükümlüdür. Sözleşme, yapılan işbu bildirim ile direkt olarak feshedilmeyecektir. Bu durumda iş sözleşmesi, kanundan kaynaklanan ve işçinin hizmet süresine göre belirlenen bir süre sonra feshedilecektir. Kanundan kaynaklanan bu süreye “İhbar (Bildirim) Süresi” ismi verilmektedir.

İşçinin hizmet süresine göre belirlenen ihbar süreleri aşağıda tablo ile gösterilmiştir.

Hizmet Süresi İhbar (Bildirim) Süresi
6 Aydan Az 2 Hafta
6 Aydan 1,5 Yıla Kadar 4 Hafta
1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar 6 Hafta
3 Yıldan Fazla 8 Hafta

İşbu tablodan da anlaşılacağı üzere iş sözleşmesi feshedilen işçi, hizmet süresine bağlı olarak belirli bir süre daha çalıştırılmalıdır. Nitekim işveren, işçinin ihbar süresinde çalışmasını istemediği takdirde işçinin ihbar süresine ilişkin ücretini peşin şekilde ödeyerek sözleşmesi direkt olarak feshedebilecektir.

Belirsiz süreli iş sözleşmesi feshedilen Mühendisler işçilerinin iş sözleşmesi ihbar süresine tabi şekilde feshedilmesine rağmen; işveren tarafından ihbar süresinde çalıştırılma yaptırılmadığı gibi peşin ödeme de yapılmamış olabilir. Bu durumda Mühendisler, ihbar süresinde alacağı ücret tutarında alacağa hak kazanacaktır. İşbu alacak işçinin “İhbar Tazminatı Hakkı” olarak isimlendirilmektedir.

Mühendislerin Yeni İş Arama İzin Hakkı

İş sözleşmesinin ihbar (bildirim) süresine tabi şekilde feshedilmesi durumunda eğer ihbar süresi boyunca işçinin çalıştırılmasına karar verilmişse, işçinin çalıştırıldığı bu süre boyunca kendisine belirli miktarda iş arama izni verilmesi gerekmektedir. Dikkat edileceği üzere peşin ödeme suretiyle fesihte işçiye iş arama izni verilmemektedir. İşçinin iş arama izni hakkı için feshi hangi tarafın yaptığı önem arz etmez. Dolayısıyla işçi kendi yaptığı fesih bildirimi için de iş arama izni kullanabilecektir.

İşçiye verilecek olan iş arama izni, çalışma saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan verilmelidir. İş arama izninin süresi ihbar süresi boyunca günde iki saatten az olamayacaktır. İşçi, dilerse iş arama iznini toplu şekilde kullanmayı da seçebilecektir. Bu takdirde işçi, bu hakkını toplu şekilde işten ayrılacağı günden önceki günlere rastlamak suretiyle kullanabilecektir.

MÜHENDİSLER HANGİ DURUMLARDA TAZMİNAT ALABİLİR

Mühendisler İstifa Ederse Tazminat Hakları

Mühendisler işçileri istifa ettiği takdirde ihbar tazminatına hak kazanamayacaktır. Bununla birlikte kıdem tazminatı bakımından istifa sebeplerinin incelenmesi gerekmekte olup istifa sebebine bağlı olarak işçinin kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığı belirlenebilir. Genel bir cevap vermek adına işçinin kıdem tazminatına hak kazanabileceği istifa sebeplerine şu şekilde örnek verilebilir;

  • İş sözleşmesine konu işin işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması nedeniyle istifa,
  • İşveren tarafından işçinin veya aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler söylenmesi, davranışlarda bulunulması ve cinsel tacizde bulunulması nedeniyle istifa,
  • İşçinin kanun gereği hak kazandığı ücretlerin kendisine uygun olarak ödenmemesi nedeniyle istifa,
  • Yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı ya da toptan ödeme almak amacıyla istifa,
  • Kanunda öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlaması nedeniyle istifa,
  • Muvazzaf askerlik yapmak amacıyla istifa,
  • Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde kendi isteği ile istifa etmesi.

Mühendisler Haklı Nedenle İşten Ayrılırsa Tazminat Hakları

Mühendisler haklı nedenle işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Bunun yanında haklı nedenle fesih nedeniyle iş sözleşmesi derhal feshedileceği için işçi ihbar tazminatına hak kazanamayacaktır.

Mühendisler İşten Çıkarılırsa Tazminat Hakları

Mühendislerin işten çıkarılma sebebi, işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları olmadığı takdirde işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Bu davranışlara örnek olarak iş sözleşmesinin alınabilmesi için olmayan vasıfların kendisinde var gibi gösterilmesi, işçinin başka bir işçiye cinsel tacizde bulunması, işçi tarafından işveren veya aile üyelerinden birine karşı ağır hakaretler edilmesi, işçinin işverene karşı hırsızlık yapması gibi durumlar gösterilebilir. Bu durumlarda işten çıkarılan işçi kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır.

Mühendisler Askerlik Görevi Sebebiyle İşten Ayrılırsa Tazminat Hakları

Mühendisler muvazzaf askerlik görevini yerine getirmek üzere işten ayrıldığı takdirde kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Tabi bu durumda işçinin ihbar süresi boyunca işe devam etmesi gerekmekte olup Mühendisler kendi lehine ihbar tazminatı alamayacaktır. Ancak işçinin ihbar süresine uymaması durumunda kendisinin ihbar tazminatı ödemek durumunda kalabileceği de unutulmamalıdır.

Mühendisler Evlilik Sebebiyle İşten Ayrılırsa Tazminat Hakları

Mühendisler kadın işçiler evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde kendi isteği ile işten ayrılarak kıdem tazminatına hak kazanabilecektir. Dikkat edileceği üzere bu hak yalnızca kadın işçilere verilmiş olup erkek işçilerin aynı imkândan faydalanmaları mümkün değildir. Evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda işçinin ihbar süresi boyunca işe devam etmesi gerekmekte olup Mühendisler kendi lehine ihbar tazminatı alamayacaktır. Ancak işçinin ihbar süresine uymaması durumunda kendisinin ihbar tazminatı ödemek durumunda kalabileceği de unutulmamalıdır.

Mühendisler Emeklilik Sebebiyle İşten Ayrılırsa Tazminat Hakları

Mühendisler emeklilik sebebiyle işten ayırılırsa kıdem tazminatını alabilir. SGK’ya emeklilik başvurusu yaptığına ve onaylandığına dair evrakları işverene sunan güvenliğe kıdem tazminatı ve diğer işçilik haklarının ödenmesi gerekir.

Mühendisler Sağlık Sebepleri ile İşten Ayırılırsa Tazminat Hakları

Bu durumda Mühendislerin işten ayrılmasına neden olan sağlık sebeplerinin haklı neden oluşturup oluşturmadığı tespit edilmelidir. Genel anlamda işin niteliğinden doğan sebeplerle işçinin sağlığının tehlikeye girmesi veya iş yerinde bulunan işveren yahut işçilerden birinin ciddi bir bulaşıcı hastalığa sahip olması durumlarında fesih nedeninin haklı olduğundan bahsedilebilecektir. Bu durumlarda işçi kıdem tazminatına hak kazanacak ancak ihbar tazminatına hak kazanamayacaktır.

Taşeron Şirketin Değişmesi Durumunda Mühendislerin Tazminat Hakları

Taşeron şirket değişmesine rağmen işçinin asıl işverenin iş yerinde çalışmaya devam ettiği durumlarda işçinin kıdem süresinde işçinin iş yerinde çalıştığı toplam süre esas alınacaktır. Bu durumda kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı bakımından sorumluluk, toplam kıdem süresi baz alınarak yeni taşeron şirket üzerinde olacaktır. Bunun yanında eski taşeron şirket, yalnızca kıdem tazminatına ilişkin olarak işçinin kendi bünyesinde çalıştığı dönemden sorumlu tutulacaktır.

Sigortası Yatırılmayan veya Maaşının Altında Gösterilen Mühendisler İşten Ayrılırsa Tazminat Hakları

Mühendislere sigortasının yapılmaması veya sigorta priminin düşük gösterilmesi nedenleriyle işten ayrılması haklı nedene dayanmaktadır. Bu durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanacak ancak ihbar tazminatı alamayacaktır.

Mühendislerin Memur Olması Durumunda Tazminat Hakları

Mühendislerin memur olarak atanması sebebine dayanarak istifa etmesi durumunda işçi kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır. Zira işçinin memur olarak atanması iş hukuku anlamında işçiye fesih için haklı neden oluşturmamaktadır. Ayrıca bu durum işçinin kıdem tazminatına hak kazanabileceği durumlar arasında da gösterilmemiştir.

Memurluğa atanma nedeniyle işten ayrılma durumunda işçinin ihbar süresi boyunca işe devam etmesi gerekmektedir. Bu bakımdan işçi lehine bir ihbar tazminatı alacağı doğmayacaktır. Ancak işçinin ihbar süresine uymaması durumunda kendisinin ihbar tazminatı ödemek durumunda kalabileceği de unutulmamalıdır.

Zorla İstifa Ettirilen ve İbraname İmzalayan Mühendislerin Kıdem Tazminatı

Mühendisler zorla istifa ettirildiği takdirde kendisine ibraname imzalatılmış olsa dahi, yapılmış bir ödeme bulunmadığı veya daha az bir ödeme yapıldığı takdirde işçi hem ihbar hem de kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Bunun yanında işçiye yaptırılan zorunlu istifa işçinin sendikal faaliyetlerinden kaynaklanıyorsa işçi lehine sendikal tazminat alacağı da gündeme gelebilecektir.

Fazla Mesai Ücreti Ödenmeyen Mühendisler İşten Ayrılırsa Tazminat Alabilir Mi?

İçinin fazla mesai yapması durumunda işbu çalışmaya ilişkin ücretin hesap edilerek işçiye eksiksiz şekilde ödenmesi kanuni bir zorunluluktur. İşveren tarafından bu zorunluluğun yerine getirilmemesi durumunda iş sözleşmesi işçi tarafından haklı nedenle feshedilebilecektir. İş akdi, işçi tarafından haklı nedenle feshedildiği takdirde genel manada işçi kıdem tazminatına hak kazanırken ihbar tazminatına hak kazanamayacaktır.

Tatil ve Bayram Ücreti Ödenmeyen Mühendisler İşten Ayrılırsa Tazminat Alabilir Mi? 

Mühendisler ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmamaları halinde dahi kendilerine bir günlük ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Bu günlerde çalışma yapılma halinde ise işçinin çalışma yapmasa dahi kazanacağı bir günlük ücretin yanında çalıştığı için fazladan bir günlük ücret daha verilmesi gerekmektedir.

UBGT günlerinde işçilere verilmesi gereken ücretlerin ödenmemesi durumunda iş sözleşmesi işçi tarafından haklı nedenle feshedilebilir. İş akdi, işçi tarafından haklı nedenle feshedildiği takdirde genel manada işçi kıdem tazminatına hak kazanırken ihbar tazminatına hak kazanamayacaktır.

Maaş Alamayan Mühendisler İşten Ayrılırsa Tazminat Alabilir Mi?

İş sözleşmesi gereği iş görme edimini eksiksiz şekilde yerine getiren işçi maaş almaya hak kazanacaktır. Bu durum işverene yüklenmiş kanuni bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. İşveren tarafından bu zorunluluğun yerine getirilmemesi durumunda iş sözleşmesi işçi tarafından haklı nedenle feshedilebilecektir. İş akdi, işçi tarafından haklı nedenle feshedildiği takdirde genel manada işçi kıdem tazminatına hak kazanırken ihbar tazminatına hak kazanamayacaktır.

Mobbinge Uğrayan Mühendisler İşten Ayrılırsa Tazminat Alabilir Mi?

İş yerinde mobbinge uğrayan işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshetme imkanına sahiptir. İşçi tarafından bu imkânın kullanılması halinde işçi kıdem tazminatına hak kazanırken ihbar tazminatına hak kazanamayacaktır. Bunun yanında mobbing faaliyetleri kapsamında işçi ayrımcılığa uğramış ise ayrımcılık tazminatı veya sendikal tazminat alacakları gibi kalemler de gündeme gelebilecektir.

İş Tanımı Dışında Çalıştırılan Mühendisler İşten Ayrılırsa Tazminat Alabilir Mi?

İşveren tarafından işçinin iş tanımı dışında çalıştırılması durumunda işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilecektir. Bu durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanacak, ancak ihbar tazminatı alamayacaktır. Bunun yanında yalnızca belirli işçiler iş tanımı dışında çalıştırılıyorsa, bu işçilere getir-götür işleri yaptırılıyorsa bu durumun eşit davranma borcuna aykırılık doğurması da mümkündür. Bu durumda işçiye ayrımcılık tazminatı veya sendikal tazminat ödenmesi hususu da gündeme gelebilecektir.

Taşeron Değişikliği Durumunda Mühendisler İşten Ayrılırsa Tazminat Alabilir Mi? 

Taşeron değişikliği durumu işçinin işten ayrılması için tek başına haklı neden teşkil etmemektedir. Bu bakımdan işçinin istifasına sebebiyet veren mobbing, ücret ödenmemesi, askerlik gibi başkaca sebeplerin bulunmaması durumunda işçi kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır. Bunun yanında fesih sebebinden bağımsız olarak işten ayrılan tarafın işçi olması sebebiyle işçinin ihbar tazminatına hak kazanamayacağı da belirtilebilir.

Mühendisler Proje Değişikliği Sebebiyle İşten Ayrılırsa Tazminat Hakları

Mühendislerinyaptırılacak proje değişikliği çalışma koşulları bakımından esaslı değişiklik sayılacaktır. Dolayısıyla bu değişiklik için öncelikle işçiden yazılı onay alınması gerekmektedir. İşçiden alınmış yazılı onay bulunmadığı takdirde işçi yeni projede çalıştırılamayacak olup işveren tarafından bunun zorunlu tutulması işçi bakımından haklı nedenle fesih sebebi teşkil edecektir. Dolayısıyla böyle bir durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Bunun yanında işten ayrılan tarafın işçi olması sebebiyle işçi lehine ihbar tazminatı alacağı doğmayacaktır.

Mühendisler Noterden İhtarname Çekmeden İşi Bırakabilir Mi?

İşçinin noterden ihtarname çekmeksizin veya işverene herhangi bir bildirimde bulunmaksızın işi haklı bir nedene dayanarak işi bırakması “eylemli fesih” olarak adlandırılmaktadır. Eylemli fesihte işçiyi fesih olgusuna iten birtakım haklı nedenlerin var olması sebebiyle aslında bu durum işçi tarafından yapılmış haklı nedenle fesih olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla bu durumda işçi hak ettiği kıdem tazminatını alabilecektir. Ancak fesih sebebinden bağımsız olarak işten ayrılan tarafın işçi olması sebebiyle işçinin ihbar tazminatına hak kazanamayacağı da belirtilebilir.

MÜHENDİS İŞ TAZMİNATLARI HESAPLAMA

Mühendisler Kıdem Tazminatı Hesaplama

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektirir şekilde feshi halinde işçi, çalıştığı her tam yıl için 30 günlük ücreti tutarında alacağa hak kazanmaktadır. Bir yıldan arta kalan süreler için ise bu alacak, oranlanarak hesaplamaya dahil edilecektir. Kıdem tazminatı hesaplamasında esas alınan ücret, işçinin aldığı son giydirilmiş brüt ücretidir. Bu bakımdan işçinin aldığı brüt ücretin yanında yol ücreti, yemek ücreti, prim ve ikramiye gibi yan ücretler de kıdem tazminatı hesabına dahil edilmektedir.

Mühendisler İhbar Tazminatı Hesaplama

Belirsiz süreli bir iş sözleşmesinin ihbar tazminatı gerektirir şekilde feshi halinde öncelikle işçinin hizmet süresine göre ihbar süresinin hesaplanması gerekmektedir. Devamında ise işçinin bir günlük giydirilmiş brüt ücreti hesaplanarak ihbar süresi ile bir günlük giydirilmiş brüt ücretin çarpılması gerekmektedir.

Örneğin belirsiz süreli bir iş sözleşmesi ile çalışan Mühendisler A’nın hizmet süresi 2 yıl 3 ay iken işveren tarafından A’nın iş sözleşmesi ihbar tazminatı gerektirir şekilde feshedilmiştir. Ancak işveren tarafından A’ya ihbar süresi kullandırılmadığı gibi herhangi bir ödeme de yapılmamıştır. Bu durumda A’nın hizmet süresi 1,5 yıl ile 3 yıl arasında olduğu için A’ya verilmesi gereken ihbar süresinin 6 hafta yani 42 gün olduğu hesaplanmaktadır. A’nın günlük giydirilmiş brüt ücretinin 500,00-TL olduğu varsayımında işveren tarafından A’ya ödenmesi gereken ihbar tazminatı 21.000,00-TL olarak hesaplanmaktadır.

Mühendisler Yıllık İzin Ücreti Hesaplama

İşçinin yıllık izin hakları, iş sözleşmesi devam ederken herhangi bir şekilde yıllık izin ücretine dönüşmeyecektir. Zira işçi tarafından kullanılmayan yıllık izinler fesihle birlikte yıllık izin ücretine dönüşecektir. Belirtmek gerekir ki işçinin kullanmadığı yıllık izinlerin alacağa dönüşmesi için iş sözleşmesinin türü veya fesih şeklinin bir önemi bulunmamaktadır.

Yıllık izin ücretinin hesaplanabilmesi için öncelikli olarak işçinin günlük ücretinin hesaplanması gerekmektedir. Burada adı geçen günlük ücret, ihbar tazminatından farklı olarak çıplak brüt ücret üzerinden hesaplanacaktır. Yani işçinin aldığı yol yardımı, yemek parası veya ikramiye gibi kalemler yıllık izin ücretinin hesabına dahil edilmeyecektir. İşçinin günlük ücretinin hesaplanmasından sonra işçinin kullanmadığı toplam yıllık ücretli izin miktarının hesaplanması gerekmektedir. Bu noktada kullanılmayan yıllık izinlerin sonraki yıllara devredileceğinin unutulmaması gerekmektedir. İşçinin kullanmadığı yıllık izin miktarının hesaplanmasından sonra işçinin günlük çıplak brüt ücretinin yıllık izin gün sayısı ile çarpımı neticesinde yıllık izin ücreti hesaplanmış olmaktadır.

Mühendisler Fazla Çalışma Hesaplama

Kanunda haftalık olarak işçilerin çalıştırılabilecekleri azami süre 45 saat olarak belirlenmiştir. Hafta içerisinde 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma olarak dikkate alınacaktır. Aynı şekilde kanunumuz işçinin azami olarak bir günde 11 saat, gece çalışmasında ise 7,5 saat çalıştırılabileceklerini düzenlemiştir. Aynı mesai içinde bu sürelerin üzerinde yapılan çalışmalar da fazla çalışma olarak dikkate alınacak olup bu çalışmalar için haftalık çalışma süresinin 45 saati aşması şartı aranmamaktadır. Hafta içerisinde fazla çalışma yapan işçi, yaptığı her 1 saatlik fazla çalışma için saatlik çıplak brüt ücretinin 1,5 katı kadar ücrete hak kazanmaktadır.

Bunun yanında haftalık çalışma süresi azami 45 saat olarak belirlenebilirken çalışma süresinin bunun altında belirlenmesinin önünde bir engel bulunmamaktadır. Haftalık çalışma süresinin 45 saatin altında belirlendiği durumlarda belirlenen sürenin üzerinde olan ancak toplamda 45 saati geçmeyen çalışmalar ise fazla sürelerle çalışma olarak isimlendirilmektedir. Bu durumda ise işçi yaptığı her 1 saatlik fazla sürelerle çalışma için saatlik çıplak brüt ücretinin 1,25 katı kadar ücrete hak kazanmaktadır.

Nihai durumda fazla çalışma alacağının hesaplanabilmesi için öncelikle işçinin saatlik çıplak brüt ücretinin bilinmesi gerekmektedir. Devamında ise işçinin hafta içerisinde yaptığı toplam fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma saatleri hesaplanarak saatlik ücret katsayısına oranlanmalı ve ortaya çıkan değerler toplanmalıdır.

Mühendisler Hafta Tatil Ücreti Hesaplama

Hafta tatili ücreti kanunda öngörülmüş olup hafta tatilinde işçi, çalışma yapmasa dahi bir günlük çalışma ücretine hak kazanacaktır. Bu hesaplama işçinin çıplak brüt ücreti üzerinden yapılır. Eğer işçi ücretini saat üzerinden almaktaysa işçinin hafta tatili ücreti, saat ücretinin 7,5 katı kadar olacaktır.

Bunun yanında hafta tatili günü işçinin çalıştırıldığı durumlarla da karşılaşılabilmektedir. Bu durumda zaten haftalık çalışma saatini doldurmuş olan işçi, hafta tatili günü yaptığı çalışma ile esasen haftalık çalışma süresini aşmış bulunmaktadır. Bu nedenle işçinin hafta tatili günü yaptığı çalışmalar, koşullara bağlı olarak fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma durumu meydana getirecektir. Dolayısıyla işçiye çalıştırılmasa dahi kazanacağı bir günlük ücretin yanında hafta tatilinde çalıştığı her saat başına fazla çalışma nedeniyle zamlı ücret ödenecektir.

Mühendisler Ulusal Bayram ve Genel Tatil (UBGT) Ücreti Hesaplama

Mühendisler işçileri UBGT günlerinde çalışma yapmasalar dahi çalışma yapmışlar gibi günlük ücretleri tam ödenmek zorundadır. Yani çalışma yapılmayan UBGT günleri için işçinin maaşından kesinti yapılamaz. Bununla birlikte işçi UBGT günlerinde çalışma yapmış ise hem çalışmasaydı dahi kendisine ödenecek ücrete, hem de çalışmasının karşılığı olarak bir günlük ücrete hak kazanacaktır. Dolayısıyla işçiye UBGT günlerinde yaptığı çalışma karşılığında maaşından ayrı olarak bir günlük daha ücret ödenmesi gerekmektedir.

Eğer UBGT günlerinde çalışma yapmayan işçinin bir günlük maaşı kesilmişse veya bu günlerde çalışma yapan işçiye maaşına ek olarak bir günlük ücret tutarında ödeme yapılmamışsa işçinin UBGT ücret alacağı gündeme gelecektir. İşçinin UBGT ücretinin hesaplanabilmesi için öncelikle işçinin bir günlük net maaşının hesaplanması gerekmektedir. Devamında ise yukarıda bahsedilen işçinin maaşından kesilen veya çalışma karşılığı ek olarak ücret ödenmeyen gün sayısının belirlenmesi gerekmektedir. Bu durumda işçinin hak ettiği UBGT ücreti bu iki değerin çarpımı olacaktır.

MÜHENDİSLERİN İŞ DAVALARI  

İş Davası Dava Şartı Arabuluculuk

Dava açılmadan önce alternatif çözüm yollarının denenmesi adına belirli davalar açılmadan önce arabuluculuğa başvurmak zorunlu hale getirilmiştir. Arabuluculuğa başvurmanın zorunlu olduğu davalardan bir tanesi de işe iade ve işçilik alacakları davalarıdır. İşbu davalar açılmadan önce arabuluculuğa başvurulmazsa dava şartı yokluğu nedeniyle usulden ret kararı verilecektir.

Mühendislerin İş Davası Açması

  • Görevli ve Yetkili Mahkeme

Açılacak olan iş davasında görevli mahkeme İş Mahkemesidir. İş Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise görevli mahkeme İş Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemeleridir.

Yetki bakımından ise açılacak olan davalarda genel yetkili mahkeme davalı gerçek veya tüzel kişinin yerleşim yeri ile işin veya işlemin yapıldığı yer mahkemesidir. Birden fazla davalı olması durumunda ise bunlardan herhangi birinin yerleşim yeri mahkemesinde dava açılabilir.

  • Davalı

Halk arasında taşeron ilişkisi olarak bilinen asıl işveren-alt işveren ilişkisinin mevcut olduğu durumlarda açılacak olan işçilik alacakları davası yalnızca taşeron şirkete açılabileceği gibi her iki şirkete de beraberce açılabilecektir. Zira kanuna uygun bir alt işveren ilişkisinin bulunduğu durumlarda asıl işveren, işçinin kanun ve sözleşmeden doğan kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı gibi alacaklarına karşı alt işveren gibi sorumlu tutulacaktır. Dolayısıyla işçinin alacağını alma şansını artırmak adına davanın her iki iş verene birden yöneltilmesi daha doğru olacaktır.

  • İş Davası Zamanaşımı

Kanunda açıkça belirtildiği üzere işçilik alacaklarına ilişkin zamanaşımı süresi 5 yıldır. Yani alacağın doğduğu tarihten itibaren 5 yıl içinde talep edilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi alacakların zamanaşımı süresi fesih tarihinden itibaren başlayacakken; fazla mesai ücreti, UBGT ücreti, hafta tatili ücreti gibi ücretler doğduğu tarihten itibaren başlamaktadır. Dolayısıyla iş sözleşmesi devam etmekte olsa dahi birtakım işçilik alacaklarının zamanaşımına uğraması mümkündür.

Yakın tarihte yaşadığımız pandemi döneminde zamanaşımı süreleri 13.03.2020-15.06.2020 tarihleri arasında toplam 3 ay 2 gün durdurulmuş olup değerlendirme yapılırken bu sürelerin de dikkate alınması gerekecektir.

  • İş Davası Tanık Delili

İş davalarında gereksinim duyulan en önemli delillerden bir tanesi tanık delilidir. Zira işçinin iş sözleşmesinin ne şekilde feshedildiği, çalışma sırasında fazla mesai yapılıp yapılmadığı, iş yerinde işçinin mobbinge maruz kalıp kalmadığı gibi pek çok hususta tanık deliline başvurulmaktadır. Zira bu iddiaların yazılı delille ispatlanması pek çok durumda mümkün olmayacaktır. Ancak tanık deliline mutlak bir güven duyulamayacağı da açık olup mahkemeler, yalnızca tanık delili ile ispatlanan alacak kalemleri bakımından bir miktar hakkaniyet indirimi yoluna başvurmaktadırlar.

  • İş Davası Bilirkişi Raporu

Açılan dava ile öne sürülen alacak kalemlerinin var olup olmadığının öğrenilmesi ve hesaplamasının yapılması için yargılama esnasında bilirkişi raporu alınması zorunludur. Alınacak rapor ile işçilik alacakları net bir şekilde hesaplanacak ve eksiklik bulunmaması halinde bu değerler hükme esas alınacaktır.

  • İş Davası Gerekçeli Karar

Yürütülen yargılama neticesinde ilk derece mahkemesi kararı ile işçilik alacağı bulunup bulunmadığı belirlenmektedir. Bu durumda taraflar alacaklarına ilişkin doğrudan icra takibi başlatabileceği gibi kararın kesinleşmesi de beklenebilecektir.

  • İş Davası İcra Takibi

Açılan iş davası neticesinde alacaklı duruma gelen taraf, alacağını icra takibine konu ederek tahsil edebilir. Açılacak olan işbu takip mahkeme kararına dayandığı için borçlu tarafça yerine getirilmesi zorunlu olup hızlı bir şekilde alacak tahsil edilebilecektir. Ancak bu durumda borçlu, belirli şartları yerine getirerek takibin durdurulmasını ve alacaklının alacağına kavuşmasını sağlayabilecektir.

  • İş Davası İcra Takibinin Durdurulması

Açılan iş davası neticesinde verilen mahkeme kararına dayanılarak açılan icra takibi ilamlı icra takibi olarak isimlendirilmektedir. İşbu takip türünde borçlunun borcu ödemekten kaçınmasının bir yolu bulunmamaktadır. Bu durumda borçlunun elindeki tek imkân, ilk derece mahkemesi kararı kesinleşmeden kararın istinaf edilmesi ve devamında dosya borcunu 3 aylık faizi ile beraber icra müdürlüğüne depo ederek istinaf kararı verilene kadar paranın alacaklıya ödenmesini engellemektir. Dikkat edileceği üzere bu durumda dahi borçlu borcu ödemekte olup yalnızca paranın alacaklıya ödenmesi engellenmektedir.

  • İş Davası İstinaf Aşaması

İlk derece mahkemesi kararından sonra karar sonucunun belirli bir parasal sınırının üzerinde olması halinde karara karşı istinaf kanun yolu açık olacaktır. Bu durumda taraflar kararın hatalı olduğu gerekçesiyle davayı istinaf mahkemesine taşıyabileceklerdir. Belirtilen para sınırı her sene güncellenmekte olup 2024 yılı için istinaf parasal sınırı 28.250,00 TL’dir.

MÜHENDİSLERİN KIDEM TAZMİNATI

Mühendisler Kıdem Tazminatı Kimden Alınır?

Kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin feshi sonrasında işveren tarafından ödenmelidir.

Mühendisler Kıdem Tazminatını Nasıl Alır?

Mühendislerin iş sözleşmesi feshedildiği takdirde işçinin kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığına ilişkin değerlendirme yapılmalıdır. Bu değerlendirme neticesinde feshin kıdem tazminatı gerektirir şekilde olduğu sonucuna varılırsa işçinin hizmet süresine bağlı olarak kıdem tazminatının hesaplanması ve işçiye ödenmesi gerekmektedir.

Mühendislerin Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektirir şekilde feshi halinde işçi, çalıştığı her tam yıl için 30 günlük ücreti tutarında alacağa hak kazanmaktadır. Bir yıldan arta kalan süreler için ise bu alacak, oranlanarak hesaplamaya dahil edilecektir. Kıdem tazminatı hesaplamasında esas alınan ücret, işçinin aldığı son giydirilmiş brüt ücretidir. Bu bakımdan işçinin aldığı brüt ücretin yanında yol ücreti, yemek ücreti, prim ve ikramiye gibi yan ücretler de kıdem tazminatı hesabına dahil edilmektedir.

Mühendisler Kıdem Tazminatı Verilmezse Ne Yapmalı?

Mühendisler işçilerine ödenmesi gereken kıdem tazminatı ödenmediği takdirde işbu alacağın hukuk davası yoluyla talep edilmesi gerekmektedir. Dava neticesinde mahkeme kıdem tazminatı alacağı bulunduğuna karar verirse işbu alacak icra takibi yoluyla tahsil edilmelidir. Sürecin titiz ve dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerekmekte olup işlemlerin İş hukuku alanında uzman bir avukat vasıtası ile yürütülmesi yerinde olacaktır.

Mühendislerin Kıdem Tazminatı Tavanı Ne Kadar 2024?

Kıdem tazminatı hesaplaması, işçinin hizmet süresine bağlı olarak aldığı son giydirilmiş brüt ücreti üzerinden yapılacaktır. Ancak karşılıklı menfaat dengesinin korunabilmesi adına kıdem tazminatına esas teşkil eden ücret bakımından bir üst sınır getirilmiştir. Kıdem tazminatı tavanı her sene T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Konuyla ilgili yayınlanan son genelgeye göre 01.07.2024-31.12.2024 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak kıdem tazminatı tavanı 41.828,42 TL olarak belirlenmiştir.

Mühendisler Kendi Ayrılırsa Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

Mühendisler işçilerinin işten kendileri ayrılmaları durumunda kesin olarak kıdem tazminatına hak kazanabilecekleri söylenemeyecektir. Bu noktada her durum kendi içerisinde değerlendirilmek durumundadır. Ancak işçi genel olarak, aşağıdaki sebeplerden birine dayanarak işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanacağı söylenebilir;

  • İş sözleşmesine konu işin işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması nedeniyle işten ayrılma,
  • İşveren tarafından işçinin veya aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler söylenmesi, davranışlarda bulunulması ve cinsel tacizde bulunulması nedeniyle işten ayrılma,
  • İşçinin kanun gereği hak kazandığı ücretlerin kendisine uygun olarak ödenmemesi nedeniyle işten ayrılma
  • Yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı ya da toptan ödeme almak amacıyla işten ayrılma,
  • Kanunda öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlaması nedeniyle işten ayrılma,
  • Muvazzaf askerlik yapmak amacıyla işten ayrılma,
  • Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde kendi isteği ile işten ayrılması.

MÜHENDİSLERİN ÜCRET ALACAĞI

Mühendisler Maaşını Nasıl Alır?

Kanun gereği işçilere maaşları en geç ayda bir ödenir. Belirtilen bu süre azami süre olup maaş ödeme süresinin bir haftaya kadar indirilmesi mümkündür. İşçilere yapılacak maaş ödemelerinin kural olarak Türk parası ile ve banka kanalı ile yapılması gerekmektedir. Ayrıca işçilere yapılacak her türlü ödemenin bordroda gösterilmesi gerekmektedir.

Mühendisler Maaşı Ödenmezse Ne Yapmalı?

İş sözleşmesi devam ederken Mühendislerin maaş veya başka bir alacağının yirmi günden daha fazla geciktirilmesi durumunda işçi, fiili olarak iş bırakma yapabilecektir. Bu husus kanun tarafından işçiye verilmiş bir hak olup iş bırakma toplu nitelik kazansa dahi bu durum grev olarak adlandırılamayacaktır. Ancak bu durumda işçi, iş bıraktığı süre boyunca maaşa hak kazanamayacaktır.

Bunun yanında işveren tarafından ödemelerin sürekli olarak aksatılması, geç ödenmesi veya hiç ödenmemesi durumlarında Mühendisler tarafından iş sözleşmesi haklı nedenle feshedilebilir. Bu durumda maaşını alamayan işçinin işverene karşı iş davası açması yerinde olacaktır.

Mühendislerin Maaş Alacağı Nasıl Hesaplanır?

Mühendisler maaşları asgari ücretten düşük olmamak kaydıyla işçi ile işveren arasında serbestçe belirlenebilir. Eğer işçinin hak ettiği maaşının bir kısmı kendisine ödenmemişse bu miktarın hesaplanarak dava yoluyla talep edilmesi mümkündür.

Mühendislere Maaş Verilmezse Ne Yapmalı?

Mühendisler işçilerine ödenmesi gereken maaş ödenmediği takdirde alacağın hukuk davası yoluyla talep edilmesi gerekmektedir. Dava neticesinde mahkeme maaş alacağı bulunduğuna karar verirse işbu alacak icra takibi yoluyla tahsil edilmelidir. Sürecin titiz ve dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerekmekte olup işlemlerin İş Hukuku alanında uzman bir avukat vasıtası ile yürütülmesi yerinde olacaktır.

Mühendisler Kendi Ayrılırsa Ödenmeyen Maaşlarını Alabilir Mi?

Evet, işçi iş sözleşmesi gereği kendisine verilen işi yerine getirmekle hizmet süresi için maaş almaya hak kazanır. Bunun için işçinin iş sözleşmesine uygun şekilde çalışması yeterlidir. İşçiye ödenmeyen maaşların talep edilmesi bakımından iş sözleşmesinin ne şekilde sona erdiğinin önemi bulunmamaktadır.

MÜHENDİSLERİN İHBAR TAZMİNATI

Mühendislerin İhbar süreleri Ne Kadar?

Belirsiz süreli bir iş sözleşmesi bakımından taraflardan herhangi birinin iş sözleşmesini feshetmek istemesi durumunda karşı tarafın kendini hazırlayabilmesi ve ekonomik anlamda kötü etkilenmemesi için beklenmesi gereken sürelere ihbar süreleri denilmektedir. İhbar süreleri işçinin çalıştığı süreye göre belirlenmektedir. Buna göre ihbar süreleri şu şekildedir;

  • Hizmet süresi 6 aydan az olan işçiler bakımından 2 hafta,
  • 6 ay ile 1,5 yıl arasında olan işçiler bakımından 4 hafta,
  • 1,5 yıl ile 3 yıl arasında olan işçiler bakımından 6 hafta,
  • 3 yıldan fazla olan işçiler bakımından 8 haftadır.
Hizmet Süresi İhbar (Bildirim) Süresi
6 Aydan Az 2 Hafta
6 Aydan 1,5 Yıla Kadar 4 Hafta
1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar 6 Hafta
3 Yıldan Fazla 8 Hafta

 

Mühendisler İhbar Tazminatı Kimden Alınır?

İş sözleşmesini hangi tarafın ne sebeple feshettiğine bağlı olarak işçi veya işveren, ihbar süreleri ile bağlı durumda kalabilir. Eğer ihbar süresi ile bağlı olan taraf bu süreye riayet etmez ise bu durumda ihbar tazminatı ödemekle yükümlü olacaktır. Bu bakımdan ihbar tazminatı somut olayın özelliklerine göre işveren veya işçiye yüklenebilmektedir.

Mühendisler İhbar Tazminatı Nasıl Alır?

Mühendislerin belirsiz süreli iş sözleşmesi, işveren tarafından ihbar süresi gerektirir şekilde feshedilmişse işçinin ihbar süresince çalıştırılması gerekmektedir. Bu durumda işveren isterse işçiyi çalıştırmak yerine ihbar süresine ilişkin maaşını peşin ödeyerek işçinin iş akdini sonlandırabilir. İşbu durumlarda ihbar sürelerine uyulduğu için ayrıyeten ihbar tazminatı ödenmesine gerek kalmaz.

Mühendislerin İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

İhbar tazminatının hesaplanması için öncelikle işçinin bir günlük giydirilmiş brüt ücret miktarının bilinmesi gerekmektedir. Devamında ise işçinin hizmet süresine bağlı olarak ihbar süresi hesaplanmalı ve güne çevrilmelidir. Bulunan işbu iki değerin çarpılması neticesinde hak kazanılan ihbar tazminatı hesaplanmış olmaktadır.

Mühendisler İhbar Tazminatı Verilmezse Ne Yapmalı?

Eğer işveren tarafından yapılan fesih bildirimi sonrasında ihbar sürelerine uyulmamışsa ve bu süreye ilişkin peşin ödeme de yapılmamışsa ihbar tazminatı alacağının dava yoluyla talep edilmesi gerekmektedir. Dava neticesinde mahkeme ihbar tazminatı alacağı bulunduğuna karar verirse işbu alacak icra takibi yoluyla tahsil edilmelidir. Sürecin titiz ve dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerekmekte olup işlemlerin İş Hukuku alanında uzman bir avukat vasıtası ile yürütülmesi yerinde olacaktır.

Mühendislerin İhbar Tazminatı Ne Kadar?

İhbar süresi işçinin hizmet süresine göre hesaplanmaktadır. İhbar tazminatı ise esasen ihbar süresince çalıştırıldığı varsayımında işçinin hak kazanacağı giydirilmiş brüt ücret miktarı kadardır. Dolayısıyla ihbar tazminatı hem işçinin kıdemine hem de ücretine göre değişiklik göstermektedir.

Mühendisler Kendi Ayrılırsa İhbar Tazminatı Alabilir Mi?

Mühendisler işten kendi ayrıldığı durumda, ayrılma nedeni önem taşımaksızın işçinin ihbar tazminatı alamayacağı söylenebilir. Zira ihbar tazminatı iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olup somut olayda iş sözleşmesi işçi tarafından feshedilmektedir. Dolayısıyla aleyhine ihbar tazminatı söz konusu olabilecek taraf işveren değil işçidir. Dolayısıyla fesih nedenine bağlı olarak işçinin ihbar süresini beklemesi gerektiği, aksi takdirde işveren lehine ihbar tazminatına hükmedilebileceği unutulmamalıdır.

MÜHENDİSLERİN FAZLA MESAİ ALACAĞI

Mühendisler Fazla Mesai Alacağını Kimden Alınır?

Fazla mesai alacağı, Mühendislerin yapmış olduğu fazla mesai sonrasında işveren tarafından ödenmelidir.

Mühendisler Fazla Mesai Alacağı Nasıl Alır?

Fazla mesai alacağı normal şartlar altında fazla mesai sonrası yapılacak ilk ücret ödemesi sırasında bordroya işlenmek suretiyle ödenmelidir.

Mühendislerin Fazla Mesai Alacağı Nasıl Hesaplanır?

Fazla mesai alacağı, Mühendislerin saatlik çıplak brüt ücreti üzerinden hesaplanır. Buna göre Mühendislerin yapmış olduğu her 1 saatlik fazla mesai için saatlik çalışma ücretinin 1,5 katı, her 1 saatlik fazla sürelerle çalışma için ise saatlik çalışma ücretinin 1,25 katı kadar ödeme yapılmalıdır.

Mühendisler Fazla Mesai Alacağı Verilmezse Ne Yapmalı?

Mühendisler işçilerine ödenmesi gereken fazla mesai ücreti ödenmediği takdirde alacağın hukuk davası yoluyla talep edilmesi gerekmektedir. Dava neticesinde mahkeme fazla mesai alacağı bulunduğuna karar verirse işbu alacak icra takibi yoluyla tahsil edilmelidir. Sürecin titiz ve dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerekmekte olup işlemlerin İş Hukuku alanında uzman bir avukat vasıtası ile yürütülmesi yerinde olacaktır.

Mühendisler Gece Çalışması Fazla Mesai Ücreti

Kanunda işçilere yaptırılacak gece çalışmasının 7,5 saati aşamayacağı belirtilmiştir. Ancak Mühendisler işçileri bakımından bu kurala istisna getirilmiş olup onayı alınmak şartıyla Mühendisler işçilerinin gece çalışmasının daha uzun süreler belirlenebileceği hüküm altına alınmıştır. Bu bakımdan eğer Mühendislere 7,5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabileceğine ilişkin bir anlaşma mevcut değilse 7,5 saati aşan gece çalışmaları fazla mesai olarak değerlendirilecektir.

Mühendislerin Fazla Mesai Alacağı Ne Kadar?

Fazla mesai alacağı, Mühendislerin saatlik çıplak brüt ücreti üzerinden hesaplanır. Buna göre Mühendislerin yapmış olduğu her 1 saatlik fazla mesai için saatlik çalışma ücretinin 1,5 katı, her 1 saatlik fazla sürelerle çalışma için ise saatlik çalışma ücretinin 1,25 katı kadar ödeme yapılmalıdır.

Mühendisler Kendi Ayrılırsa Fazla Mesai Ücreti Alabilir Mi?

Evet, Mühendisler, işten kendisi ayrılsa dahi fazla mesai ücreti alabilir. Zira fazla mesai ücreti iş sözleşmesinin türüne veya fesih sebebine bağlı olmayıp yalnızca işçinin yapmış olduğu fazla çalışma karşılığında ödenmektedir.

MÜHENDİSLERİN YILLIK İZİN ÜCRETİ ALACAĞI

Mühendisler Yıllık İzin Ücreti Kimden Alınır?

İş sözleşmesinin herhangi bir şekilde feshedilmesinden sonra işçi tarafından kullanılmayan yıllık ücretli izinler yıllık izin ücreti alacağına dönüşmektedir. İş sözleşmesinin feshi sonrasında bu alacak işverenden alınmalıdır.

Mühendisler Yıllık İzin Ücreti Nasıl Alır?

Her ne kadar iş sözleşmesinin feshi sonrasında yıllık izin ücreti alacağının işveren tarafından kendiliğinden ödenmesi asıl ise de uygulamada pek karşılaşılan bir durum değildir. Böyle bir durumda yıllık izin ücreti alacağının dava yoluyla talep edilmesi gerekmektedir.

Mühendislerin Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Yıllık izin ücreti; işçi tarafından kullanılmayan yıllık ücretli izin gün sayısının, işçinin günlük çıplak brüt ücreti ile çarpılması yoluyla hesaplanmaktadır.

Mühendisler Yıllık İzin Ücreti Verilmezse Ne Yapmalı?

Mühendisler işçilerine ödenmesi gereken yıllık izin ücreti ödenmediği takdirde alacağın hukuk davası yoluyla talep edilmesi gerekmektedir. Dava neticesinde mahkeme yıllık izin ücreti alacağı bulunduğuna karar verirse işbu alacak icra takibi yoluyla tahsil edilmelidir. Sürecin titiz ve dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerekmekte olup işlemlerin İş Hukuku alanında uzman bir avukat vasıtası ile yürütülmesi yerinde olacaktır.

Mühendislerin Yıllık İzin Ücreti Ne Kadar?

Yıllık izin ücreti, kullanılmayan her bir yıllık izin günü için Mühendislerin son aldığı günlük çıplak brüt ücret miktarı kadardır.

MÜHENDİSLERİN ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL (UBGT) ALACAĞI

Mühendislerin Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri

Mühendisler UBGT Ücret Alacağını Kimden Alınır?

Mühendislerin UBGT ücret alacağı işveren tarafından ödenmelidir.

Mühendisler UBGT Ücret Alacağı Nasıl Alır?

Mühendisler, UBGT günlerinde çalışma yapmasıyla UBGT ücret alacağına hak kazanmaktadır. İşveren, işçinin UBGT ücret alacağına hak kazanmasından sonra alacağı en geç bir ay içinde ödemelidir.

Mühendislerin UBGT Ücret Alacağı Nasıl Hesaplanır?

Eğer UBGT günlerinde çalışma yapmayan işçinin bir günlük maaşı kesilmişse veya bu günlerde çalışma yapan işçiye maaşına ek olarak bir günlük ücret tutarında ödeme yapılmamışsa işçinin UBGT ücret alacağı gündeme gelecektir. İşçinin UBGT ücretinin hesaplanabilmesi için öncelikle işçinin bir günlük net maaşının hesaplanması gerekmektedir. Devamında ise yukarıda bahsedilen işçinin maaşından kesilen veya çalışma karşılığı ek olarak ücret ödenmeyen gün sayısının belirlenmesi gerekmektedir. Bu durumda işçinin hak ettiği UBGT ücreti bu iki değerin çarpımı olacaktır.

Mühendisler UBGT Ücret Alacağı Verilmezse Ne Yapmalı?

Mühendisler işçilerine ödenmesi gereken UBGT ücreti ödenmediği takdirde alacağın hukuk davası yoluyla talep edilmesi gerekmektedir. Dava neticesinde mahkeme UBGT ücret alacağı bulunduğuna karar verirse işbu alacak icra takibi yoluyla tahsil edilmelidir. Sürecin titiz ve dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerekmekte olup işlemlerin İş Hukuku alanında uzman bir avukat vasıtası ile yürütülmesi yerinde olacaktır.

Mühendislerin UBGT Ücret Alacağı Ne Kadar?

Mühendisler işçileri bakımından UBGT alacağı, çalışma yapılan her UBGT günü bakımından işçinin bir günlük net maaşı kadardır.

Mühendisler Kurban ve Ramazan Bayramı Çalışma Ücreti Ne Kadar?

Yarım gün arife tatili de dahil olacak şekilde Ramazan Bayramı 3,5 gün, Kurban Bayramı ise 4,5 UBGT günü kabul edilmektedir. Bu nedenle arife günü dâhil olacak şekilde dini bayramlarda aralıksız çalıştırılmaya devam eden bir Mühendisler, maaşına ek olarak toplam 8 günlük net maaş tutarında UBGT ücreti almaya hak kazanacaktır.

MÜHENDİSLERİN SENDİKAL TAZMİNAT ALACAĞI

Mühendisler Sendikal Tazminat Alacağı Kimden Alınır?

Sendikal tazminat alacağı, sendikal faaliyetleri dolayısıyla işçiye ayrımcılık yapan işverenden alınır.

Mühendisler Sendikal Tazminat Alacağı Nasıl Alır?

İşveren, işçilere eşit davranma yükümlülüğü altında bulunmakta olup sendikal faaliyetlerde bulunan işçilere uygulanacak farklı muameleler de bu yükümlülüğün ihlalini oluşturacaktır. Hukukumuzda bu durum işverenin diğer şekillerde yaptığı ayrımcılıktan daha ağır sayılmış ve işveren daha büyük bir sorumluluk altında bırakılmıştır. Buna göre işçinin belirli bir sendikaya üye olma-olmama yönünde baskıya uğraması, sendikaya üye olan işçinin iş sözleşmesinin bu nedenle feshi, iş saatleri içinde veya dışında bulunulan sendikal faaliyetler nedeniyle mobbinge uğrama gibi durumlarda işçilerin sendikal tazminata hak kazanacağı belirtilebilir.

Mühendisler Sendikal Tazminat Alacağı Nasıl Hesaplanır?

İşveren, sendikal tazminat doğuracak bir ayrımcılıkta bulunduğu takdirde işçiye bir yıllık ücretinden az olmamak üzere tazminat ödemek durumunda kalacaktır. Bu tazminat iş sözleşmesinde önceden belirlenebileceği gibi herhangi bir belirleme yoksa işçinin brüt ücreti üzerinden hesaplanacaktır.

Mühendisler Sendikal Tazminat Alacağı Verilmezse Ne Yapmalı?

Mühendisler işçilerine ödenmesi gereken sendikal tazminat alacağı ödenmediği takdirde alacağın hukuk davası yoluyla talep edilmesi gerekmektedir. Dava neticesinde mahkeme sendikal tazminat alacağı bulunduğuna karar verirse işbu alacak icra takibi yoluyla tahsil edilmelidir. Sürecin titiz ve dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerekmekte olup işlemlerin İş Hukuku alanında uzman bir avukat vasıtası ile yürütülmesi yerinde olacaktır.

Mühendisler Sendikal Tazminat Alacağı Ne Kadar?

Mühendislere verilecek sendikal tazminat alacağı işçinin bir yıllık brüt ücret tutarından aşağı olmamak üzere hâkim tarafından hakkaniyete uygun şekilde belirlenecektir. Bu bakımdan sendikal tazminatın asgari seviyede işçinin 12 aylık brüt ücreti tutarında olacağı söylenebilir.

MÜHENDİSLERİN AYRIMCILIK TAZMİNATI

Mühendisler Ayrımcılık Tazminatı Kimden Alınır?

Eşit davranma yükümlülüğünün bir sonucu olarak düzenlenen ayrımcılık tazminatı, işbu yükümlülüğü ihlal eden işverenden alınacaktır.

Mühendisler Ayrımcılık Tazminatı Nasıl Alır?

İşverenin iş yerinde tüm işçilere eşit davranma yükümlülüğü bulunmaktadır. İşverenin bu yükümlülüğü ihlal ettiği hallerde işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebileceği gibi ayrımcılık tazminatı talebine de bulunabilecektir.

Mühendisler Ayrımcılık Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

İş yerinde ayrımcılığa maruz kalan işçi, bu durum sebebiyle en düşük bir aylık en yüksek dört aylık ücreti tutarında ayrımcılık tazminatı alabilecektir. Burada hesaplamaya esas alınacak ücret, işçinin son brüt ücretidir.

Mühendisler Ayrımcılık Tazminatı Verilmezse Ne Yapmalı?

Mühendisler işçilerine ödenmesi gereken ayrımcılık tazminatı ödenmediği takdirde alacağın hukuk davası yoluyla talep edilmesi gerekmektedir. Dava neticesinde mahkeme ayrımcılık tazminatı alacağı bulunduğuna karar verirse işbu alacak icra takibi yoluyla tahsil edilmelidir. Sürecin titiz ve dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerekmekte olup işlemlerin İş Hukuku alanında uzman bir avukat vasıtası ile yürütülmesi yerinde olacaktır.

Mühendisler Ayrımcılık Tazminatı Ne Kadar?

Ayrımcılık tazminatı için net bir miktar belirtilmemiş olup en düşük bir aylık en yüksek ise dört aylık ücret tutarında olacağı belirtilmiştir. İşbu değer, uğranılan ayrımcılığın büyüklüğü dikkate alınarak hâkim tarafından hakkaniyete uygun olarak belirlenecektir. Ayrımcılık tazminatı, işçinin aldığı son brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır.

MÜHENDİSLERİN KÖTÜNİYET TAZMİNATI

Mühendisler Kötüniyet Tazminatı Kimden Alınır?

Kötüniyet tazminatı, iş güvencesine tabi olmayan işçinin iş sözleşmesini kötü niyetli şekilde fesheden işverenden alınır.

Mühendisler Kötüniyet Tazminatı Nasıl Alır?

Kötüniyet tazminatının söz konusu olabilmesi için öncelikle işçinin sürekli bir işte çalışıyor olması gerekmektedir. Bunun yanında işçinin iş güvencesine sahip olmaması gerekmektedir. İş güvencesine sahip olabilmek için iş yerinde en az 30 işçinin çalışması ve işçinin en az 6 aylık kıdeme sahip olması gereklidir. Belirtilen şartların varlığı halinde iş sözleşmeis kötü niyetli şekilde feshedilen işçi kötüniyet tazminatına hak kazanacaktır.

Mühendisler Kötüniyet Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kötüniyet tazminatı, genel olarak ihbar sürelerine ilişkin ücretin 3 katı olarak belirtilmiştir. Yani işçinin kıdemine göre ihbar süresi belirlenmeli ve bu süre için işçinin hak kazanacağı giydirilmiş brüt ücret hesaplanmalıdır. Kötüniyet tazminatı, hesaplanan bu değerin 3 katı tutarında olacaktır.

Mühendisler Kötüniyet Tazminatı Verilmezse Ne Yapmalı?

Mühendislere ödenmesi gereken kötüniyet tazminatı ödenmediği takdirde alacağın hukuk davası yoluyla talep edilmesi gerekmektedir. Dava neticesinde mahkeme kötüniyet tazminatı alacağı bulunduğuna karar verirse işbu alacak icra takibi yoluyla tahsil edilmelidir. Sürecin titiz ve dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerekmekte olup işlemlerin İş Hukuku alanında uzman bir avukat vasıtası ile yürütülmesi yerinde olacaktır.

Mühendisler Kötüniyet Tazminatı Ne Kadar?

İşçiye ödenecek kötüniyet tazminatı, işçiye verilecek ihbar süresine göre belirlenecektir. Buna göre işçinin her bir ihbar günü için işçiye üç günlük giydirilmiş brüt ücret tutarında kötüniyet tazminatı ödemesi yapılması gerekmektedir.

MÜHENDİSLERİN TAZMİNAT HAKLARI VE İŞ DAVALARI SONUÇ

Yazımızda Mühendisler görevlileri işçi hakları, tazminatları ve iş davaları hakkında detaylı bilgi verilmiştir. İş davaları, ayrıntılı ve hataya müsait bir hukuki süreçtir. Mühendislerin iş davalarında somut olaya göre farklı hususlar olabilmektedir.

SIK SORULAN SORULAR

  • İş Davası Masraflarını Kim Öder?

İş davası masrafları genel olarak dava süresince davacı tarafça karşılanmaktadır. Dava sonunda ise yapılan masraflar haksız bulunan tarafa yüklenmekte olup davanın kabul edilmesi halinde dava masraflarının davalı taraftan tahsili mümkündür.

  • İşçi İle İşveren Arabuluculukta Anlaşırsa Arabulucu Ücretini Kim Öder?

Arabuluculukta anlaşma sağlanması durumunda ücret, aksi kararlaştırılmamışsa taraflarca eşit şekilde ödenir. Ancak uygulamada sıklıkla karşılaşıldığı üzere anlaşma sağlanması durumunda arabuluculuk ücretleri işveren tarafından ödenebilmektedir.

  • Savunması Alınmadan Mühendisler İşten Çıkarılabilir Mi?

İş kanununda işçinin savunması alınmadan iş sözleşmesinin feshedilemeyeceği açıkça belirtilmiş olup işveren tarafından bu yükümlülüğe uyulmaması haksız fesih sonucu doğuracaktır. İş sözleşmesi haksız şekilde feshedilen işçi kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanacağı gibi şartları mevcutsa işe iade talebinde de bulunabilecektir.

  • İşten Ayrılmadan İhtarname Göndermek Şart Mı?

İşçinin işten ayrılması için ihtarname göndermesi zorunlu değildir. Zira iş sözleşmesinin feshi için haklı bir nedene dayanan işçi hiçbir bildirimde bulunmadan iş yerine gitmeyerek eylemli fesih yoluyla iş sözleşmesini feshedebilecektir. Eylemli fesih durumunda haklı neden ortaya konulduğu takdirde işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

  • İstifa Evrakı İmzaladım Tazminat Alabilir Miyim?

İşçinin istifa etmesi durumunda istifa nedeni tazminat hakları bakımından önem arz etmektedir. Örnek olarak işçinin sağlık problemleri, muvazzaf askerlik, kadın işçinin evlilikten itibaren 1 yıl içinde istifa etmesi, işveren tarafından işçinin ailesine hakaret edilmesi, cinsel tacizde bulunulması gibi sebeplerle istifa edilmesi durumlarında işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

  • İbraname İmzaladım Tazminat Alabilir Miyim?

İbranamenin iş ilişkisi devam ederken imzalanması, ibraname üzerinde tarih bulunmaması, alacak kalemlerinin ayrı ayrı belirtilmemiş olması gibi durumlarda ibraname şekil şartlarına aykırılık taşımaktadır. Bunun yanında ibraname üzerinde “yasal haklarımı saklı tutmak kaydıyla” ibaresinin bulunması durumunda da ibraname geçersiz sayılmakta olup bu gibi durumlarda işçilik alacakları davası açılarak tazminat alınabilecektir.

  • İşveren Bordrolarımı Vermiyor Ne Yapabilirim?

İşveren tarafından her ay maaş bordrosunun düzenlenerek işçiye verilmesi zorunlu tutulmuştur. Bu zorunluluğun ihlal edilmesi halinde işverene idari para cezası kesilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan öncelikle bordroları vermeyen işverene bu durum hatırlatılmalı, işverenin tutumunda ısrar etmesi halinde ise durum bir dilekçe ile SGK’ya şikâyet edilmelidir.

  • İş Davası Alacaklarında Zamanaşımı Ne Kadar?

Kanunda belirtildiği üzere tüm işçilik alacaklarının zamanaşımı 5 yıldır. Ancak zamanaşımının başladığı tarih her alacak için ayrı şekilde değerlendirilmelidir. Zira kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti gibi alacaklar feshe bağlı alacaklar olduğu için bu alacakların zamanaşımı süreleri fesih tarihi itibariyle başlayacaktır. Ancak fazla mesai ücreti, UBGT ücreti, hafta tatili ücreti gibi alacaklar bakımından zamanaşımı süresi işbu alacakların ortaya çıktıkları tarihten itibaren başlayacaktır.

  • Mühendislerin İşten Çıkış Kodu Düzeltilir Mi?

İşten çıkış kodu, işten çıkış tarihi üzerinden 10 gün geçene kadar işveren tarafından e-bildirge sistemi üzerinden düzeltilebilmektedir. Ancak bu sürenin geçmiş olması durumunda işveren tarafından dilekçe ile SGK’ya müracaat edilerek ilgili belgeler sunulmalıdır. İşbu talep SGK tarafından kabul edildiği takdirde işten çıkış kodu düzeltilecektir.

  • Sigortası Yapılmayan Mühendisler Dava Açabilir Mi?

Sigortası yapılmayan Mühendisler iş akdini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatı ve sair işçilik alacakları için dava açabilir.

  • Mühendisler Proje Değişikliği Sebebiyle İşten Ayrılırsa Tazminat Alabilir Mi?

Mühendisler yaptırılacak proje değişikliği çalışma koşulları bakımından esaslı değişiklik sayılacaktır. Dolayısıyla bu değişiklik için öncelikle işçiden yazılı onay alınması gerekmektedir. İşçiden alınmış yazılı onay bulunmadığı takdirde işçi yeni projede çalıştırılamayacak olup işveren tarafından bunun zorunlu tutulması işçi bakımından haklı nedenle fesih sebebi teşkil edecektir. Dolayısıyla böyle bir durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

  • Mühendis İş Davaları Avukat Ücretleri 2024

İstanbul iş hukuku avukatı ücreti avukatlık asgari ücret tarifesinden aşağı olmamak üzere İstanbul Barosu’nun tavsiye niteliğindeki ücret tarifesine göre belirlenir.

  • Mühendislerin İş Davası Masrafları Ne Kadar?

Mühendislerin iş davası masrafları 2024 yılı için ortalama 5.000,00 TL ile 10.000,00 TL arasındadır. Mühendislerin iş davası masrafları açılacak olan davanın türüne, davalı ve davacı sayısına, keşif ve bilirkişi gerekliliğine göre değişmektedir. Mühendislerin iş davası masrafını buraya tıklayarak hesaplayabilirsiniz.

  • Mühendis İş Davaları Avukat Önemi

Yazımızda mühendislerin işçi hakları, tazminatları ve iş davaları hakkında detaylı bilgi verilmiştir. İş davaları, ayrıntılı ve hataya müsait bir hukuki süreçtir. Zaman ve para kaybı olmaması adına alanında uzman bir iş hukuku avukatından hizmet alınması tavsiye edilir. Avukatsız iş davalarında yapılacak hatalar telafisi mümkün olmayan kayıplara sebebiyet verebilir.

  • Mühendis İş Davaları Avukat Ücretleri 2024

İstanbul iş hukuku avukatı ücreti avukatlık asgari ücret tarifesinden aşağı olmamak üzere İstanbul Barosu’nun tavsiye niteliğindeki ücret tarifesine göre belirlenir.

Mühendislerin İş Davası Dava Şartı Arabuluculuk Formu Örneği

Mühendislerin iş davası dava şartı arabuluculuk formu örneğine Arabuluculuk Başvuru Formu tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Mühendislerin İş Davası Dava Dilekçesi Örneği 

Mühendislerin iş davası dava dilekçesi örneğine Dava_Dilekçesi Örneği tıklayarak ulaşabilirsiniz.