YURT DIŞINA ÇALIŞAN YAZILIMCILARIN VERGİLENDİRİLMESİ

YURT DIŞINA ÇALIŞAN YAZILIMCILARIN VERGİLENDİRİLMESİ (2025)

Yurt dışına çalışan yazılımcıların vergilendirilmesi, küreselliğin hızla arttığı günümüz çağında uzaktan çalışma (remote çalışmalar) bakımından önem arz etmektedir. Ülkemizde de özellikle yazılım sektöründe yurt dışına yazılım ihracatı, veri analizi, mühendislik sistemleri, tasarım hizmet ve ihracatı ve de yurt dışında yerleşik şirketlerin yazılım parça işlerinin yapılması bunlara en güzel örnektir. Gelişen dünya teknolojisinde, ülkemizde bulunan yazılımcıların tüm dünyaya yazılım hizmeti sunduğu ve bu alanda özellikle ABD ve Avrupa Ülkelerinde bulunan teknoloji şirketlerinin de Türk yazılımcıları çok fazla tercih ettiğini dile getirmemiz yerinde olacaktır.

Remote Yazılımcı olarak adlandırılan bu kişilerin yaptığı işler bir hizmet ihracatı olduğu için farklı vergilendirmelere tabi tutulmuştur. Bu yazımızda remote yazılımcıların vergi sorumluklarına, yazılımcıların ödemesi gereken vergilere, uzaktan yurt dışı şirketlerine yazılım hizmeti veren yazılımcıların vergi sorumluluklarına, yazılımcı vergi indirimleri ile yazılım vergi muafiyetlerine, yurtdışına çalışan yazılımcıların vergilendirilmesinde vergi istisnalarına ve de yazılımcı vergi incelemelerine detaylı değineceğiz.

YURT DIŞI ŞİRKETLERİNE YAZILIM HİZMETİ VEREN SERBEST MESLEK ERBABI YAZILIMCILAR (FREELANCER (DANIŞMAN) YAZILIMCI VERGİLENDİRMESİ)

GVK md. 65-66 kapsamında her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyetini mutat meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez. Tam mükellef yazılımcılar yani Türkiye’de yerleşik yazılımcılar hizmet akdinde bağlı olmaksızın yurt dışından ettiği kazançlar serbest meslek kazancı olup vergilendirilmesi gerekmektedir.

Yurtdışına yapılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi hizmetlerinin ihracatında bu hükümler uygulanır.

Arızi(geçici süreli faaliyet) serbest meslek kazanç sınırı 2023 yılı için 129.000,00 TL olarak belirlenmiştir. Buna göre geçici süreli olan yurt dışına iş akdi olmaksızın hizmet veren yazılımcılar ilk 129.000,00 TL kazanç bakımından gelir vergisinden istisna tutulmuştur. Buna göre, kısa süreli geçici işlerde 129.000,00 TL üzeri kazançlar arızi serbest meslek kazancı olarak vergilendirilecektir.

Not      : Yazılım hizmeti, süreklilik arz edecek şekilde bir takvim yılında belirli dönemlere yayılmışsa burada artık arızi bir yazılım hizmetinden bahsedemeyeceğimiz için serbest meslek faaliyetleri kapsamında tüm kazancın vergilendirilmesi gerekir. Bu sebeple vergi statüsünün arızi yazılım hizmeti mi sürekli yazılım hizmeti ayrımı önemli olup deneyimli bir yazılımcı vergi avukatından danışmanlık alınmalıdır.

Not      : Ücret ve kazanç farklı kavramlar olup beyan edilecek kazanç miktarı belgeli giderlerden arındırılmış saf halidir. Yazılımcı, aldığı her ücreti değil, mesleğini icra ederken yaptığı ve kanunda yazılı giderleri düşerek kazanç beyanında bulanacaktır.

ŞİRKET KURARAK YURT DIŞI ŞİRKETLERİNE YAZILIM HİZMETİ VEREN YAZILIMCILAR (YAZILIM UZMANLARI)

Yazılımcıların en çok karşılaştığı ve tercih ettiği çalışma türüdür. Yurt dışındaki şirketlerin belirli süreli yapılan bir anlaşma ile belirli bir ücret karşılığı yazılımcı çalıştırmasıdır. Yabancı ülkede bulunan şirketler bu çalışma metodunda vergisel tüm sorumluluğun yazılımcı da olduğunu aralarında yapılan sözleşmede belirtir. Şirket kurarak yabancı ülkede bulunan şirkete ya da kişilere yazılım hizmeti vermek isteyen bir yazılımcının işe başlarken dikkat etmesi gereken birçok nokta vardır. Yazılımcılar iki tür şirket kurma şansına sahiptir.

Şahıs Şirketi Kurarak Yurt Dışı Şirketlere Yazılım Hizmeti Veren Yazılımcılar

Şahıs şirketi, kurulma maliyeti en düşük ve kurulması en kolay şirket türüdür. Tasfiye edilmesi ve şirket yürütülmesi de en kolay şirkettir. Yazılımcılar şahıs şirketi kurarak Türkiye dışında bulunan şirket ve kişilere yazılım hizmeti verebilirler.

Sermaye Şirketi Kurarak Yurt Dışı Şirketlere Yazılım Hizmeti Veren Yazılımcılar

Limited şirket ya da anonim şirket kurarak yurt dışına yazılım hizmeti verilebilmektedir. Asgari sermaye ile kurulabilirler. Sermaye şirketleri genelde bir ya da daha fazla yazılımcının bir araya gelerek çalışması durumunda tercih edilmektedir. Ya da birden fazla yazılımcıyı ülkemizde çalıştıran bir işverenin tercih edebileceği şirket türüdür.

Yazılımcılar İçin Şahıs Şirketi Mi Yoksa Sermaye Şirket Mi Daha Avantajıdır?

Yazılımcıların, yurtdışına verdiği hizmetler karşılığında şirket kurabilecekleri gibi şahsi olarak gelir vergisi mükellefi olarak vergisel işlemlerini yerine getirebilecektir. Özellikle bu hususta yazılımcıların hasılat durumuna göre şirket kurma veya gelir vergisi mükellefi olunmasını tercih etmesi önem arz etmektedir. Tavsiye ettiğimiz mükellefiyet türü genellikle gelir vergisi mükellefiyetidir.

Yani halk arasında şahıs şirketi olarak bilinen mükellefiyet türüdür. Kurumlar vergisindeki artışlar, kar dağıtımlarının ayrıca vergilendirmeye tabi tutulması, sermaye şirketi olunması sebebi ile noter ve ticaret odası masrafları çok yüksek olması, mali müşavir ücretlerinin gelir vergisi mükellefiyetinden daha yüksek olması, defter tasdik ücretleri vb. birçok alanda maliyetlerin daha yüksek olmasıdır. Şirket kuruluş işlemlerinin deneyimli bir avukatla takip edilmesi hatalı işlemlerden koruyacaktır.

ŞAHIS ŞİRKETLERİ SERMAYE ŞİRKETLERİ
Kurulma masrafı nerdeyse yoktur. Sermayeyle ve yüksek masrafla kurulur.
Genelde tek kişi olarak kurulur. Bir ya da birden fazla kişi ile kurulur.
Şirket idaresi çok kolaydır. Şirket idaresinde izlenen prosedürler vardır.
Artan oranlı gelir vergisi vardır. Kurumlar vergisi (%25) vardır.
Yurt dışı şirketlere yazılım hizmeti veren şahıs şirketi kurucusu yazılımcılar KDV’den muaftır. Gelir vergisinin yarısı ödenir. Yurt dışı şirketlere yazılım hizmeti veren sermaye şirketi kurucusu yazılımcılar KDV’den muaftır. Gelir vergisinin yarısı ödenir.
Ortak, borçlardan tüm varlığıyla sorumludur. Borçlardan şirket, sermayesi kadar sorumludur.
Tasfiye edilmesi kolaydır. Tasfiye edilmesi çok daha zordur.

 

Yazılımcıların (Yazılım Uzmanlarının) Vergi İndirimleri, İstisnaları, Muafiyetleri

Yurtdışına yazılım hizmeti verilmesi halinde; gelir vergisi ve katma değer vergisi yönünden 2 önemli istisna mevcuttur. Bu iki istisnanın belirli şartları olmakla birlikte bu şartların sağlanması durumunda vergisel olarak avantajlar doğmaktadır.

– Yurtdışındaki bir müşteriye yazılım hizmeti verildiği takdirde katma değer vergisi ödenmesi gerekmemektedir. (Katma Değer Vergisi Kanunu 11/1 A Maddesi)

– Normal şartlarda ödenmesi gereken gelir vergisi bakımından ise yurtdışındaki müşteriye hizmet verilmesi halinde % 80’ sinin ödenmesine gerek yoktur. (Gelir Vergisi Kanunu 89/13 Md.)

Bu anlamda yurt dışındaki dar mükellef şirket ya da kişilere verilen yazılım hizmetinde vergisel avantajlar söz konusudur. Ancak bu istisna ve indirim hallerinden yararlanmak isteyen yazılımcı mükelleflerin sadece yurtdışına hizmet vermesi yeterli bir ölçü değildir.

Birkaç şartın birlikte gerçekleşmesi ile bu istisna ve şartlardan yararlanılmaktadır.

  1. Hizmetler yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır. (Yurt dışındaki müşteri tabiri; ikametgâhı, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubelerini ifade eder)
  2. Hizmetten yurt dışında faydalanılmalıdır. Hizmet Türkiye’de verilmemiş olmalıdır.
  3. Elde edilen kazancın döviz cinsinden olması gerekmektedir, hizmet ihraç olarak değerlendirilmesi için döviz alım belgesi de alınmış olmalıdır,
  4. Bu indirimden yararlanılabilmek için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi gerekir.
  5. Yazılım şirketi, şirket sözleşmesinde faaliyetler kısmına ‘’yazılım hizmetleri’’ açıkça yazılmış olmalıdır.

Bu şartları sağlayan yazılımcı KDV’den muaftır. Gelir vergisini ise %80 oranında indirim ile ödemektedir.

NOT   : Yazılımcı, hem yurt dışı şirketlerine yazılım hizmeti veriyor hem de ülkemizde yerleşik bulunan şirketlere yazılım hizmeti veriyor olabilir. Yazılımcı, yurt dışı şirketlerine verdiği hizmetler bakımından vergi muafiyet ve indiriminden yararlanma imkanına sahipken Türkiye’de yerleşik kişi ve şirketlere verdiği hizmetler bakımından bu imkana sahip değildir. Bu durumda yazılımcıların Türkiye’deki yerleşik kişilere verilen hizmetleri tam vergilendirilmektedir. Ancak iki hizmetin aynı anda verilmesi durumunda da yurt dışı hizmetleri yine istisna kapsamında değerlendirilir.

Yazılımcı (Yazılım Uzmanı) Genç Girişimci Desteği

Bu indirimlerin ve muafiyetlerin yanı sıra şahıs şirketi kuran, 29 yaşını doldurmayan ve ilk kez vergi açılışı yapan yazılımcılar;

  • Her yıl 230.000,00 TL’ye kadar olmak üzere üç sene gelir vergisinden muaftır. 230.000,00 TL üzerindeki kazançlar vergilendirmeye tabidir.
  • 1 senelik 4-1/b yazılımcı bağkur primleri devlet tarafından karşılanır.

Yazılımcılar Genç Girişimci Teşviki,  KDV Muafiyeti Ve %80 Gelir Vergisi İndirimini Aynı Anda Kullanabilir Mi?

Şahıs şirketi kuran, 29 yaşını doldurmayan ve ilk kez vergi açılışı yapan yazılımcılar genç girişimci desteğinden yararlanırken aynı zamanda KDV muafiyeti ve %80 gelir vergi indiriminden yararlanabilirler. Yazılımcıların hem vergi indirimi hem de genç girişiminden yararlanabileceğine dair verilmiş birçok özelge bulunmaktadır.

İŞÇİ STATÜSÜNDE YABANCI ŞİRKETLERE ÜCRET KARŞILIĞI YAZILIM HİZMETİ VEREN YAZILIMCILAR (YAZILIM UZMANLARI)

Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin yanında çalışan yazılımcılar, işverenin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretler bakımından GVK md. 23 kapsamında gelir vergisinden istisna tutulmuştur. Bu çalışanlar hakkında SGK prim kesintisi de olmaz. Bu kapsamda;

  • Şirket merkez adresi Türkiye olmamalı, yani dar mükellef statüsünde olmalı,
  • Kazançlar Türkiye dışında bir işle alakalı olmalı, şirket Türkiye’de bir faaliyette bulunmamalı,
  • Yazılımcıya ödenen ücret dövizle olmalıdır.

Not      : İşçi statüsünde ücret karşılığı çalışan yazılımcı ile danışmanlık hizmeti veren ya da şirket kuran yazılımcının vergilendirmesinde ciddi farkları olmaktadır. Salt iş sözleşmene bağlı olarak çalışmak ücretli işçi sayılmak için yeterli olmayabilir. Vergi incelemesi durumunda vergi müfettişi, yazılımcının bir iş akdine bağlı olarak ücret karşılığı çalışıp çalışmadığını anlamak için;

– Çalışma saatleri,

– Şirketle altlık üstlük ilişkisi olup olmadığı,

– Maaş bordroları,

– SGK kayıtları vb. belgelerin sunulmasını talep edebilir. Böyle bir durumunda belge sunamayan yazılımcının ücret karşılığı çalışan gelir vergisinden muaf işçi statüsünde değil; gelir vergisine tabi yurt dışı merkezli şirkete danışmanlık veren bir yazılımcı statüsünde olduğu değerlendirilebilir. Danışmanlık veren yazılımcı olduğu değerlendirilirse, eksik vergi beyanından dolayı yazılımcı vergi cezalarıyla karşı karşıya kalabilir. Bu ayrım her zaman çok net olmayıp iş akdi imzalanmadan önce yazılımcı vergi avukatından destek alınması önemlidir.

YURT DIŞINA ÇALIŞAN YAZILIMCI VERGİ İNCELEMESİ AŞAMALARI

SIKÇA SORULAN SORULAR

Yazılımcılar Hangi Giderlerini Vergiden Düşebilir?

Serbest meslek kazancına konu işin yapılması için harcanan giderler kdv ve gelir vergisinden düşmektedir. Yurt dışına hizmet veren yazılımlar kdvden zaten muaf olduğu için sadece gelir vergisinden personel gideri, kira gideri, ofis malzemeleri vb. giderleri düşebilirler. Yurt dışına çalışan yazılımcıların vergilendirilmesi ile ilgili yazılımcılar Türkiye’de yürüttüğü faaliyetler kapsamındaki giderlerini hem KDV’den hem de gelir vergisinden düşebilirler.

Yazılımcıların, Mimarlık, Mühendislik, Tasarım İşlerinde Vergi İstisnaları Nelerdir?

Yurtdışına yapılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi hizmetlerinin ihracatında, dövizle alınan ücretlerde bu meslek kazançları KDV’den muaftır. Gelir vergisini ise %80 kazanç indirimi söz konusu olacaktır.

Yurt Dışına Yazılım İhracatı Yapan Yazılımcılar Vergiden Muaf Mıdır?

Yurt dışına yazılım hizmeti veren yazılımcılar (yazılım uzmanları) dövizle alınan ücretlerde bu meslek kazançları KDV’den muaftır. Gelir vergisini ise %80 kazanç indirimi söz konusu olacaktır.

Yazılımcılar Vergi Öderken Nelere Dikkat Etmelidir?

KDV istisnası bakımından dövizin kazanıldığı ya da faturanın kesildiği tarih değil dövizin ülkeye getirildiği tarih esas alınır. Bu bakımdan yazılımcı, dövizin ülkeye getirildiği dönemin beyannamesinde hizmet ihracatı istisnasını kullanabilecektir. Yazılım uzmanları vergilendirilmesinde vergi indirimleri ve muafiyeti için mükellef sıfatınızı ve sorumlu olduğunuz mevzuatı deneyimli bir yazılımcı uzmanı avukatından öğrenmenizde fayda olacaktır. Ayrıca Gelir İdare Başkanlığının web sitesine giriş yaparak nasıl vergilendirilmeniz gerektiği noktasında özelge talep edebilirsiniz. Yurtdışına çalışan yazılımcı vergilendirilmesinde özel durumlar sıklıkla olduğu için daha öncesinde alınan benzer özelgeler de vardır.

Yazılımcı(Yazılım Uzmanı) Vergi Açılış İşlemleri Nasıl Yapılır?

Yazılımcı vergi açılış işlemlerinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Öncelikle verilen hizmet karşılığı alınacak bedelin ücret kapsamında mı yoksa serbest meslek kazancı olarak mı değerlendirileceği iyi tespit edilmelidir. Yabancı ülkede mukim dar mükellef işverenle iş ilişkisi tespit edildikten sonra işverenin faaliyet bölgelerine bakılmalıdır. Yazılımcının genç girişimci indirimleri değerlendirilmelidir. Mükellefiyet tanımızın vergi avukatı tarafından tam tespit edildikten sonra yurtdışına çalışan yazılımcıların vergilendirilmesi konusunda uzman yazılımcı mali müşavirlik firmasından destek alınarak vergi açılış işlemlerinize başlamanız en doğru yol olacaktır.

Dolar Ya Da Euro İle Para Kazanan Yazılımcı Vergi Öder Mi?

Yurt dışı şirketlerine yazılım hizmeti veren yazılımcılar (yazılım uzmanları) dolar ya da euro ile ücret alıyorlarsa diğer şartlarında varlığı halinde bu kazançlar KDV’den muaftır. Gelir vergisinde ise %80 kazanç indirimi söz konusu olacaktır.

Yazılımcıyım Çift Vergilendirme Durumunda Ne Yapmam Gerekir?

Yazılımcının, yazılım hizmeti verdiği ülkede ücretinden kesilen vergiler varsa Türkiye ile o ülke arasındaki çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarına bakmak gerekir. Ülke ülke farklılık arz ettiğinden somut duruma göre değerlendirme yapılmalıdır.

Freelancer Yazılımcı Nasıl Vergi Öder?

Uygulamada yazılımcıların teklif vererek Freelancer.com isimli siteden iş aldıklarına sıkça denk gelinmektedir. İş başına ödeme alınması, yurt dışı işverenlerin yazılımcı hakkında kontrol ve ceza uygulamasının mümkün olmaması, alt-üst ilişkisi olmaması sebepleriyle freelancer yazılımcının aldığı para, ücret değil serbest meslek kazancı sayılmakta olup diğer şartlar da varsa KDV muafiyeti ve gelir vergisinden ise %80 kazanç indirimi söz konusu olacaktır.

Freelancer Yazılımcı Vergi Cezası Ne Kadar? Yazılımcı (Yazılım Uzmanı) Vergi İncelemesinde Ne Kadar Ceza Kesilir? Freelancer Yazılımcı Vergi Cezası Hesaplama 2023?

Freelancer yazılımcı vergi cezası hesaplanırken muafiyet durumu göz önüne alınarak somut olayın şartlarına göre hesaplanmalıdır. Freelancer yazılımcı vergi inceleme avukatından karşılaşabileceği olası cezalar için danışmanlık alarak kesilecek vergi cezasını belirleyebilir. Örnek vermek gerekirse; 1.000,00 TL kazanç sağlayan bir yazılımcı;

GELİR VERGİSİ                 : 146.000,00 TL (Maliyet düşülmemiş hali)

ÖZEL USULSÜZLÜK        : Somut olaya göre değişmektedir.

Gelir vergisine ek olarak bir kat da vergi ziyaı cezası kesilir. Bu durumunda toplam vergi borcu 292.000,00 TL olur. Ana miktarlara aylık %2,5 gecikme faizi uygulanır. (Kasım 2023 itibariyle gecikme zammı, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile aylık %2,5’dan aylık %3,5’a yükseltilmiştir.)

NOT               : Mükellef, sahte fatura kullanma, belgede sahtecilik gibi vergi suçu da işlemişse Gelir Vergisi bakımından 3 kat ceza kesilir. Bu konuda vergi suçları ve vergi hukuku ile ilgili yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.

İrtibat Bürolarında Çalışan Yazılımcıların Vergi İndirimleri Nelerdir? İrtibat Büroları Yazılımcı Vergi İndiriminden Yararlanır Mı?

İrtibat büroları kar amacı gütmeksizin reklam ve iletişim için kurulan birimlerdir. İrtibat bürosunun bağlı olduğu şirket Türkiye’de yerleşik değilse ve Türkiye’de kazanç getirecek faaliyette bulunmuyorsa, irtibat bürosunda çalışan yazılımcılar ücret karşılığı para kazanan işçi statüsünde ise, ücretleri Türkiye’de yerleşik olmayan şirket tarafından dövizle karşılanıyorsa ve de bu ücretler Türkiye’deki hesaplarda gider gösterilmezse KDV muafiyeti ve %80 kazanç indiriminden yararlanabilirler.

Yazılımcı (Yazılım Uzmanı) Vergi İncelemesi Durumunda Ne Yapmalıdır?

Yurtdışına çalışan yazılımcı için vergi incelemesi başlamışsa öncelikle ücret karşılığı mı yoksa serbest meslek erbabı olarak mı çalıştığınız detaylarıyla tespit edilmelidir. Beyannameleriniz ile ödenen vergi ve kazanç durumu kıyaslanarak inceleme sırasında müfettişe detaylı açıklanmalıdır. Yurt dışına çalışan yazılımcıların vergilendirilmesi konusunda uzman bir avukatla bu sürecin yürütülmesi olası hatalardan koruyacaktır. Yazılım uzmanı (yazılımcı) vergi incelemesi ortalama 8-10 ay arasında sürmektedir.

Yurt dışına çalışan yazılımcıların vergi cezalarına dava açılabilir mi ? Yazılımcı vergi incelemesi dava açma süresi nedir ? 

Yazılımcı vergi incelemesi sonrası oluşturulan rapor ve ceza ihbarnamelerine karşı 30 gün içinde vergi mahkemelerinde dava açılmalıdır.

Yazılımcı Vergi Avukatı Ne Yapar?

Yurtdışına çalışan yazılımcı için vergi incelemesi başlamışsa deneyimli bir avukatla süreci yürütmek olası hatalı vergi cezalarından koruyacaktır. Yurt dışına çalışan yazılımcıların vergilendirilmesi avukat desteği çok önemli olup karmaşık bu vergilendirme sürecinde maddi ve zamansal kayıplarınızı önleyecektir. Yurt dışına çalışan yazılımcıların vergilendirilmesi detay içermektedir. Yurt dışına çalışan yazılımcıların vergilendirilmesi hususunda danışmanlık almak risklerden koruyacaktır.