VERASET İLAMI (MİRASÇILIK BELGESİ) DİLEKÇE ÖRNEĞİ
İçindekiler
ToggleVERASET İLAMI NEDİR? VERASET İLAMI İLE MİRASÇILIK BELGESİ AYNI BELGE MİDİR?
Veraset ilamı ya da mirasçılık belgesi murisin vefatı sonrası mahkemeden ya da noterden temin edilen murisin (vefat eden) yasal miraçılarını gösteren resmi belgedir. Mirasın muristen mirasçılara intikali için bu belge büyük önem taşımaktadır. Mirasçılık belgesi olmadan murisin taşınmazları, banka hesaplarındaki meblağlar, diğer taşınır bütün mallarının mülkiyetinin intikali yapılamaz.
Bu kapsamda murisin mallarının intikalini sağlamak isteyen mirasçıların yapması gereken ilk işlem mirasçılık belgesini temin etmektir. Bu belge olmadan, mirasçılar mirasçılıktan doğan haklarını kullanamaz ve miras işlemleri başlatılamaz.Mirasçılık belgesi, ‘veraset belgesi’ ya da ‘veraset ilamı’ olarak da bilinmektedir. Bu belgelerin tamamı aynı belgedir.
VERASET İLAMI NASIL ALINIR?
Yukarıda ifade edildiği üzere mirasçılık belgesi murisin vefat ettiği yerdeki sulh hukuk mahkemesinden aşağıda yer alan dilekçe örneği ile temin edilebileceği gibi doğrudan noterlerden de temin edilebilir. Noter, nüfus kayıtları üzerinden kişinin yasal mirasçı olup olmadığını doğruladıktan sonra belgeyi düzenler. Ancak talepte bulunanın mirasçılığı konusunda ihtilaf veya şüphe varsa, nüfus kayıtlarından talepte bulunanın açıkça mirasçı olduğu anlaşılamıyorsa noterler mirasçılık belgesi düzenleyemez. Bu durumda talepte bulunan mirasçı mirasçılık belgesinin temini için sulh hukuk mahkemesine başvurmalıdır. Bu durumda ancak mahkeme kararıyla mirasçılık belgesi düzenlenebilir.
VERASET İLAMI ÜCRETİ NE KADARDIR?
Sulh hukuk mahkemesinden alınan mirasçılık belgesi için ücret ödenmez. Ancak noterden alınan mirasçılık belgesi için notere ayrıca ücret ödenir. Veraset ilamı noterlik ücreti 2024 yılı itibariyle noter veraset ilamı ücreti 1.478,20 TL olarak belirlenmiştir. Her yıl yeniden değerleme oranına göre bu miktar artırılmaktadır.
VERASET İLAMINDA (MİRASÇILIK BELGESİ) HANGİ BİLGİLER BULUNUR?
Veraset belgesinde mirasçıların isimleri, soy isimleri, T.C kimlik numaraları ile miras payları açıkça gösterilir.
Mirasçılık belgesinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri belgede bütün yasal mirasçıların açıkça belirtilmiş olmasıdır. Mirasçıların bir kısmının belgede yer almaması durumunda, miras paylaşımı sürecinde sorunlar çıkacağından hatalı belgenin düzeltilmesi için mahkemeye bir dilekçe yazılarak kararın düzeltilmesi istenmelidir. Bu sebeple mirasçılık belgesi alındıktan sonra mutlaka incelenmeli ve mahkeme kararındaki mirasçıların gerçekten mirasçı olduğu ve eksik mirasçı olmadığı teyit edilmelidir.
VERASET İLAMI DİLEKÇE ÖRNEĞİ
………………SULH HUKUK MAHKEMESİNE
DAVACI : Ad Soyad- TC Kimlik No
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Veraset İlamı. (Mirasçılık Belgesi Verilmesi)
AÇIKLAMALAR
1-Annem/babam ………………tarihinde vefat etmiştir. Geriye kanuni mirasçı olarak annem/babam (murisin eşi)…………………….., çocukları olarak ben ve kardeşim …………….. kalmıştır.
2-Murisin başkaca mirasçısı bulunmamaktadır. Bu sebeple muris …………………………’nın mirasçılarını gösterir mirasçılık belgesinin (veraset ilamı) tarafıma verilmesini talep ederim.
HUKUKİ NEDENLER: TMK‘nun ilgili maddeleri, tanık ve sair yasal delil.
SONUÇ : Yukarıdaki açıklamalar kapsamında, muris ………………’nın mirasçılarını gösterir Veraset Belgesinin tarafıma verilmesini saygıyla talep ederim. (Tarih)
SIK SORULAN SORULAR
1-Veraset İlamı Nasıl Alınır? Veraset İlamı Nasıl Çıkar?
Yukarıda açıklandığı üzere veraset ilamı murisin vefat ettiği yerdeki sulh hukuk mahkemesinden ya da noterlerden alınmaktadır.
2-Noterden Alınan Veraset İlamı Ücreti Nedir?
Veraset ilamı noterlik ücreti 2024 yılı itibariyle noter veraset ilamı ücreti 1.478,20 TL olarak belirlenmiştir. Her yıl yeniden değerleme oranına göre bu miktar artırılmaktadır.
3-Ölümden Sonra Veraset İlamı Süresi Ne Kadardır?
Murisin vefatı sonrası veraset ilamı alınması için özel bir süre yoktur. Vefat sonrası intikalin derhal yapılması yasal bir zorunluluk değildir. Murisin vefatından birkaç yıl sonra da veraset belgesi temin edilerek intikal yapılabilir.
4-Veraset Belgesi Kaç Yıl Geçerlidir?
Veraset belgesi, yeni bir veraset belgesi alınarak eskisi geçersiz kılınmadıkça geçerlidir. Herhangi bir geçerlilik süre sınırı yoktur.