VERASET İLAMININ İPTALİ DAVASI
Veraset ilamının iptali davası, hukuka veya maddi gerçeğe aykırı olan veraset ilamının (mirasçılık belgesinin) iptali maksadıyla açılan bir dava türüdür. Bu dava ile mirasçılık belgesi iptal edilerek yeniden düzenlenebilmektedir. Veraset ilamı bir diğer adıyla mirasçılık belgesi, Türk Medeni Kanununun 598. maddesinde düzenlenmiştir.
Veraset ilamının iptali davası, uygulamada oldukça sık görülen bir dava türü olup hukuki mahiyeti itibariyle belirli şartların gerçekleşmesi halinde açılmaktadır. Bu davanın kesinleşmesi ile birlikte mirasçılık paylarında ve keza mirasçılık sıfatında değişiklikler meydana geldiğinden her somut olay bakımından ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir.
İçindekiler
Toggle- VERASET İLAMI (MİRASÇILIK BELGESİ) NEDİR?
- VERASET İLAMININ İPTALİ DAVASI
- VERASET İLAMININ İPTALİ DAVASINI KİMLER AÇABİLİR?
- VERASET İLAMININ İPTALİ DAVASI AÇABİLMEK İÇİN GEREKEN İKİ ŞART
- VERASET İLAMININ İPTALİ DAVASINDA ZAMANAŞIMI
- VERASET İLAMININ İPTALİ DAVASINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME
- VERASET İLAMININ İPTALİ DAVA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
- SIKÇA SORULAN SORULAR
VERASET İLAMI (MİRASÇILIK BELGESİ) NEDİR?
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) miras bırakanın vefatından sonra miras üzerinde hak sahibi olan mirasçıların belirlenmesi için düzenlenen belgedir. Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) Noterliklerden veyahut Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınabilir. Veraset ilamı, herhangi bir mirasçının talebi üzerine düzenlenebilmektedir. Bu husus Türk Medeni Kanun’un 589. Maddesinde düzenlenmiştir.
Mirasçıların miras malları üzerindeki miras hakları, miras bırakanın ölümüyle birlikte doğmaktadır. Mirasçılar tarafından miras malları üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunulmadan önce veyahut hukuki bir prosedür başlatılmadan önce veraset ilamı alınması gerekmektedir.
VERASET İLAMININ İPTALİ DAVASI
Veraset ilamının iptali davası, hukuka veya maddi gerçeğe aykırı veraset ilamı düzenlenmesi halinde açılabilir. Veraset ilamında yer alan bilgiler bazen miras üzerindeki gerçek hak sahipliğini göstermediği gibi bazen mirasçılar eksik yazılabilmektedir. Veyahut miras bırakanın ikinci evlilik gerçekleştirmesi ve bu evlilik birliğinden de çocukları olması halinde mirasçılarının mirasçılık sıfatı belirlenirken hata yapılabilmektedir. Bu gibi durumların varlığı halinde veraset ilamının iptali davası açılması önem arz etmektedir. Zira veraset ilamının iptaline ilişkin karar verilinceye dek mevcut veraset ilamı hatalı da olsa geçerliliğini korumaktadır.
VERASET İLAMININ İPTALİ DAVASINI KİMLER AÇABİLİR?
Veraset ilamının (mirasçılık belgesinin) maddi veya hukuka aykırı olarak tanzim edilmesinden dolayı hak kaybına uğrayan yasal veya atanmış mirasçılar tarafından açılmaktadır.
Veraset ilamının iptali davasının yöneltilmesi gereken kişiler veraset ilamındaki mirasçıların tamamıdır. Atanmış veya yasal mirasçı olmaması halinde davanın hazineye yöneltilmesi gerekmektedir. Bu davanın mirasçı olmayan bir üçüncü kişiye yöneltilmesi mümkün değildir. Zira davanın sonucunda tüm mirasçıların miras payları değişecektir.
VERASET İLAMININ İPTALİ DAVASI AÇABİLMEK İÇİN GEREKEN İKİ ŞART
- Dava açılırken davanın bütün mirasçılara yönetilmesi gerekmektedir. Zira veraset ilamının iptali kararının kesinleşmesini takiben mirasçıların tümünün miras pay oranları değişeceğinden davanın tüm mirasçılara yönetilmiş olması önem arz etmektedir.
- Veraset ilamının iptali davası ancak ve ancak veraset ilamında hukuki ya da maddi hatanın mevcut olması halinde açılabilir. Dava, veraset ilamında bahsettiğimiz hukuki veyahut maddi hata olmadan açılmış ise Mahkeme tarafından davanın reddi kararı verilecektir.
ÖNEMLİ: Veraset ilamının iptali davasının hukuka veya maddi gerçeğe aykırı olan veraset ilamının (mirasçılık belgesinin) iptali maksadıyla açılan bir dava türü olduğunu belirtmiştik. Veraset ilamının iptal sebeplerinin her somut olay bakımından detaylar, belgeler ve deliller dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Dava neticesinde kararın kesinleşmesi ile birlikte veraset ilamına göre hak sahipliğini bulunan mirasçıların pay oranları tümü ile değişeceğinden bir avukattan destek alınması önem arz etmektedir.
VERASET İLAMININ İPTALİ DAVASINDA ZAMANAŞIMI
Veraset ilamının iptali davası zamanaşımına tabi değildir. Veraset ilamının geçersizliği her zaman ileri sürülebilir.
VERASET İLAMININ İPTALİ DAVASINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME
Görevli mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise mirasçılardan her birinin oturduğu yer mahkemesidir.
NOT : Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2012/14417 E. , 2012/ 14849 K. sayılı ve Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2012 /8699 E. ve 2012/9564 K.sayılı içtihatları uyarınca da görevli mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Söz konusu yargıtay içtihatlarında da veraset ilamının iptali kararının kesin hüküm teşkil ettiği ve mirasçılık paylarında değişikliğe sebep olduğu belirtilmektedir.
VERASET İLAMININ İPTALİ DAVA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
İSTANBUL (….) ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
DAVACI :
VEKİLİ : Av. AYSEL İREM KAP & Av.FERDİ KURNAZ& Av. BERKAY BAŞCI
DAVALI : ( Mirasçılardan her birinin yazılması gerekmektedir.)
KONU : Veraset ilamının iptali talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
1-Miras bırakan …, … /…/… tarihinde vefat etmiştir.
2-İstanbul … Sulh Hukuk Mahkemesi … E ve … K sayılı ilamı ile miras bırakan … mirasçıları olarak …, … ….’nın kaldığı tespit edilmiştir. Davalı ……, murisin … …’nin varisiymiş gibi veraset ilamı almışsa da davalının müteveffa ile mirasçılık belgesinde söz edildiği gibi bir ilişkisi bulunmamaktadır.
Bu nedenle ve murisin tek mirasçısı davacı müvekkil olduğundan iş bu davayı açmak zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER : 4721 S. K. m. 598 ve 6100 S. K. m. 1, 2, 5, 6, 19, 119.
DELİLLER :
1-… Sulh Hukuk Mahkemesi … E ve … K sayılı VERASET İLAMI
2-Nüfus kaydı.
3- Ölüm belgesi, veraset ilamı, nüfus kayıt örneği, tanık ve her türlü yasal delil
NETİCE-İ TALEP : Yukarıda açıklandığı üzere DAVANIN KABULÜ ile;
1- İstanbul.. Sulh Hukuk mahkemesi …E sayılı VERASET İLAMININ İPTALİNE,
2-Yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine,
Karar verilmesini vekaleten talep ederiz.
Davacı Vekili
EKLER
1-Vekaletname
2-İstanbul … Sulh Hukuk Mahkemesi … E ve … K sayılı veraset ilamı
NOT : Dava dilekçesi genel bilgiler ışığında örnek olması için hazırlanmıştır. Veraset ilamının iptali sebepleri, taraflar, olayın gelişimi, tarihler dikkate alınarak dava dilekçesinin kişiye özel hazırlanması gerekir.
SIKÇA SORULAN SORULAR
1- MİRASÇILIK BELGESİ ( VERASET İLAMI) İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?
Hukuka veya maddi gerçeğe aykırı veraset ilamı düzenlenmesi halinde veraset ilamının iptali talep edilebilir. Veraset ilamı, aksi ispat edilebilen belgelerdendir. Veraset ilamının iptali ile veraset ilamında adı geçen mirasçıların payları değişeceğinden davanın tüm mirasçılara yönetilmesi gerekir.
2- VERASET İLAMININ İPTALİ DAVASI NE KADAR SÜRER?
Ortalama 1 yıl sürmektedir. Ancak her somut olay bakımından veraset ilamının iptali davası sebepleri, mirasçıların sayısı vb. koşullar farklılık arz ettiğinden ayrıca değerlendirme yapmak gerekmektedir. Bu dava mirasçılık belgesindeki mirasçıların pay oranları etkilediğinden mirasçı sayısının, yargılama süreçlerinin belirlenmesi açısından önemi bulunmaktadır.
3- VERASET İLAMININ İPTALİ DAVASI MASRAFLARI
Bu dava türü maktu harca tabidir. Harçlar her yıl güncellenmektedir. Harçların belirlenmesinde mirasçı sayısı da önem arz ettiğinden harç hesaplamasının her somut olay bakımından ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir. Dava masrafını buraya tıklayarak hesaplayabilirsiniz.