- DEVREMÜLK İPTALİ 2025 (DEVREMÜLK MAĞDURLARI NE YAPMALI)
- Devremülk Nedir?
- Devremülk Nasıl İptal Edilir? Devremülk Mağdurları Ne Yapmalı ?
- Devremülk İptali Şartları Nelerdir?
- Devremülk İptal Davası (Devremülk Sözleşme İptal Davası) Nedir?
- 14 Günlük Cayma Süresi Geçtikten Sonra Devremülk İptali
- Devremülk Sözleşmelerinde Cayma Hakkı (Yargıtay ve İstinaf Uygulamasına Göre)
- Tapulu Devremülk İptali Nasıl Yapılır?
- Tatil Hakkı Kullanılan Devremülk İptal Edilebilir mi?
- DEVREMÜLK İPTALİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR:
- Devremülk Kaç Yıllıktır?
- Yalova Termal Devremülk İptali Nasıl Yapılır?
- Erzin Devremülk İptali Nasıl Yapılır?
- Devremülk Sözleşmesinin İptali İçin Arabuluculuk Zorunlu Mudur?
- Devremülk Aldım İptal Etmek İstiyorum Ne Yapabilirim?
- Devremülk Sözleşmesi Gereği Tatil Hakkı Kullanılmış Olsa Dahi Sözleşme ve Tapu İptali Mümkün Müdür?
- Devremülk Tapu İptal Davası Emsal Karar Var Mıdır?
- Sözleşmesinin İptalinde Yetkili Mahkeme Neresidir?
- Devremülk Sözleşmesinin İptalinde Görevli Mahkeme Neresidir?
- Devremülk Sözleşmesinin İptali Başvurusu Tüketici Hakem Heyetine Mi Yapılır?
- Devremülk Sözleşmesinin İptalinde Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
- Devremülk Tapu İptal Davası Nedir? Nasıl Açılır?
- Devremülk Dolandırıcılığında Para Geri Almak Mümkün Mü?
- Devremülk Aidatı ve Yıldatı Nasıl İptal Edilir?
- Devremülk Aidat İcra Takibi İptali Nasıl Olur?
- Devremülk İptali Dava Masrafları
DEVREMÜLK İPTALİ 2025 (DEVREMÜLK MAĞDURLARI NE YAPMALI)
Devremülk Nedir?
Devremülk, uygulamada yaygın bir şekilde kullanılan bir yatırım aracı olup devremülk satışı, karşımıza Devremülk Sözleşmesi şeklinde çıkmakta ve satın alan kimsenin belirli bir süreliğine mülkü kullanma hakkını satın alarak yine belirli bir süreliğine mülkü kullanma, ondan yararlanma hakkını elde etmesidir.
Devremülk hakkı, 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda; “Mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde istifade hakkı, müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkı olarak kurulabilir. Bu hakka devre mülk hakkı denir.” şeklinde tanımlanmıştır. Devremülk hakkı, müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkı olarak düzenlenmiştir. Bununla birlikte Kanun’da, devremülk hakkının ancak mesken nitelikli, kat mülkiyetine veya kat irtifakına çevrilmiş yahut müstakil yapılarda kurulabileceği belirtilmiştir.
Devremülk hakkı, devremülk sahibine aşağıdaki hakları sağlar;
- Devremülk sahibi payını devredebilir.
- Devremülk sahibi vefat ederse bu devremülk hakkı mirasçılara geçmektedir.
- Devremülk hakkı kurulan taşınmaz üzerinde devremülk hakkı ile bağdaşan diğer ayni haklar tesis edilebilmektedir.
- Devremülk hakkı, devremülk sahibine kendi devresi içinde taşınmazdan yararlanma hakkı vermektedir.
- Sözleşmeyle aksi kararlaştırılmadığı müddetçe devremülk hakkının kullanımı başkalarına bırakılabilir.
Özetle; devremülk hakkı, 7 günden az olmamak kaydıyla belirlenmiş devrelerde taşınmazda konaklama imkanı sunan, kiralanabilen, satılabilen ve mirasçılara geçebilen bir haktır.
Devremülk satın alan kişiler (eğer ticari maksatla ve sonradan kiraya vermek için çok sayıda satın almıyorsa) tüketici sayılmakta olup bu sebeple herhangi bir uyuşmazlık durumunda tüketici hukukuna ilişkin düzenlemeler uygulanmaktadır. Bu kapsamda devremülk hakkı 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’nun 50. ve 84. hükümlerine dayanılarak DEVRE TATİL VE UZUN SÜRELİ TATİL HİZMETİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ ile düzenlenmiştir. Devre Tatil Sözleşmeleri için hazırlanan yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Devremülk sözleşmelerinin geçerliliği Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde bazı şartlara tabi kılınmıştır. Bunlar;
- Satıcı veya sağlayıcının, Devremülk Sözleşmesinin kurulmasından en az 1 gün önce tüketiciye yazılı bir ön bilgilendirme formu sunması gereklidir.
- Mesafeli satış yöntemiyle kurulan sözleşmeler hariç olmak üzere Devremülk Sözleşmesi tarihinin tüketicinin kendi el yazısıyla yazılması ve imzalanması gerekmektedir.
- Devremülk Sözleşmesinin bir örneğinin tüketiciye verilmesi gereklidir.
ÖNEMLİ NOT: Uygulamada devremülk sözleşmelerinin ‘Hisseli Gayrimenkul Satış Sözleşmesi’ , ‘Devremülk Satış Vaadi Sözleşmesi’ vb. isimlerle hazırlanarak adi yazılı şekilde yapıldığı görülmektedir. Ancak gerek 634 sayılı Kat Mülkiyet Kanunu gerekse de Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği gereği devremülk sözleşmesi resmi şekilde noterde veya tapu müdürlüklerinde yapılması gereklidir. Bu sebeple düzenleme şeklinde noterde ya da tapu müdürlüklerinden yapılmayan devremülk sözleşmeleri geçersizdir.
Yargıtay 13. HD., E. 2016/17648 K. 2017/5158 T. 27.4.2017;‘……taraflar arasında devremülk satış sözleşmesi yapıldığı ve söz konusu sözleşmenin resmi şekil şartına tabi olduğu ve taraflar arasında imzalanan sözleşmenin resmi şekilde yapılmadığından geçersiz sözleşmeye dayalı olarak tarafların verdiklerini iade edecekleri gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken az yukarıda belirtilen hatalı gerekçe ile davanın kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.”
Devremülk Nasıl İptal Edilir? Devremülk Mağdurları Ne Yapmalı ?
Devremülk iptali ile ilgili hususlar, Devre Tatil Ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde düzenlenmiş olup şartları aşağıda detaylı olarak açıklanacaktır.
Devremülk iptali, iki şekilde yapılabilir. Bunlar;
- Satıcı veya sağlayıcıya noter aracılığı ile cayma bildiriminde bulunarak. (Noterden ihtar çekmek suretiyle.)
- Satıcı veya sağlayıcıya devremülk sözleşmesinin iptali davası açmak suretiyle.
Noter aracılığı ile cayma hakkının kullanılması neticesinde satıcı tarafından sözleşme aslı, sözleşme gereği alınmış senetler ve varsa yapılan ödemeler iade edilmişse devremülk iptali için dava açılmasına gerek olmaz. Ancak eğer devremülk sözleşmesi kapsamında tapu devri yapılmışsa ayrıca taraflar arasında protokol yapılarak tapunun da satıcıya devri iptali sağlanmalıdır.
Eğer noter aracılığı ile cayma hakkının kullanılması neticesinde satıcı sözleşme aslı, sözleşme gereği alınmış senetler ve varsa yapılan ödemeleri iade etmiyor ve devredilen tapuyu iade almıyorsa bu durumda dava açılması zorunludur. Bu tip davaların açılacağı mahkeme alıcının devremülkü hangi maksatla aldığı (ticari ya da şahsi kullanım), kaç adet satın aldığı, devremülkün bulunduğu il gibi kriterlere göre değişmektedir.
Kısaca devremülk iptali, noter aracılığı ile cayma hakkının kullanılması ve devremülk iptali davası ile iki şekilde sağlanabilir. Devremülk iptali davası neticesinde mahkeme kararı ile taraflar arasında yapılan devremülk sözleşmesi geçersiz hale gelmekte ve ve devremülk sahibine devredilen tapu iptal edilmektedir.
Devremülk İptali Şartları Nelerdir?
Devremülk iptali için tatil hakkının kullanılmamış noter aracılığı ile gönderilecek ihtarname ile ya da devremülk iptali davası açılması suretiyle sağlanabilir. Devremülk sözleşmeleri bakımından bir cayma işlemi olup söz konusu cayma hakkı, Devre Tatil Ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin 7-11 maddeleri arasında düzenlenmiş olup; “Devremülk satın alan kimsenin bu kapsamda akdedilen sözleşmelerin başlangıcından itibaren 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai bir şart ödemeksizin cayma hakkı olduğu ve bu hakkın kullanılması ile Devremülk Sözleşmesi’nin kendiliğinden sona ereceği” şeklinde belirtilmiştir.
Yönetmeliğin 8. maddesinde ise açıkça devremülk sözleşmeleri kapsamında cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin noterlikler aracılığı ile yapılması gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla devremülkünü iptal etmek isteyen tüketici, cayma hakkı süresi olan 14 gün geçmeden;
- Öncelikle, noterlikler aracılığı ile satıcı veya sağlayıcıya bir bildirimde bulunmalı,
- Bu bildirim, sözleşmenin kurulması sırasında satıcı veya sağlayıcı tarafından verilen cayma formu ile yahut cayma kararını bildirir açık yazılı bir beyan ile yapılmalıdır.
Devremülk iptali ile taraflar arasında yapılan devre satış işlemi geçersiz hale gelecek olup sözleşmeden cayan kimseye ödemiş olduğu bedelin karşılığında aldığı edimi geri vermek dışında başkaca hiçbir sorumluluk yüklenemeyeceği gibi herhangi bir ücret ödeme yükümlülüğü de yüklenemeyecektir. Zira, cayma bildiriminin satıcı veya sağlayıcıya ulaşmasından itibaren 90 gün içerisinde ücretlerin veya senet ile yapılmış ise senetlerin tamamının cayan kimseye iade edilmesi gerekmektedir.
Cayma hakkını kullanan kimse tüketici olduğundan yine tüketicinin korunması amacıyla bu 14 günlük cayma süresi dışında da devremülkün iptalini isteyebileceği durumlar bulunmaktadır. Bu husus aşağıda ayrıntılı şekilde açıklanacaktır.
Sözleşme akdinden itibaren 14 gün içerisinde | Noter aracılığı ile ihtar çekilerek çözümlenir |
Devremülk İptal Davası (Devremülk Sözleşme İptal Davası) Nedir?
Devremülk İptali Davası, süresi içerisinde cayma hakkının kullanılmadığı durumlarda, devremülk satın alan tüketiciye iptal hakkı veren bir diğer seçenektir.
Şöyle ki, devremülk satın alan kimse, cayma hakkı süresi olan 14 gün içerisinde devremülk iptali için noter aracılığı veya cayma formu ile bir bildirim göndermemiş, ancak satıcı veya sağlayıcı uyması gereken yükümlülüklere aykırı hareket etmişse veya taahhütlerine uymamışsa cayma süresi geçmiş olsa dahi devremülkün iptali sağlanabilecektir.
Bu durumda da devremülkün iptali, bildirimle yapılabilmektedir ancak taraflar arasındaki Devremülk Sözleşmesi’nin feshinin ve yapılan ödemelerin iadesinin tespiti için Genel Mahkemelerde dava açmakta yarar bulunmaktadır. Ayrıca işbu davanın kazanılmasından sonra ise tüketicinin uğramış olduğu zararın tazmini amacıyla Tazminat Davası da açılabilmektedir. Aşağıda hangi Mahkemelerin yetkili ve görevli olduğu açıklanmıştır.
14 Günlük Cayma Süresi Geçtikten Sonra Devremülk İptali
Cayma süresi olan 14 günün geçmesiyle tüketicinin iptal hakkı sona ermez. Kanunkoyucu, tüketicinin korunması amacıyla söz konusu cayma süresi geçmiş olsa dahi tüketicinin Devremülk Sözleşmesini iptal etmesine olanak tanımıştır. Şöyle ki;
- Yukarıda bahsi geçen Devremülk Sözleşmesi’nin bir nüshası veya cayma formu tüketiciye verilmemişse yahut yükümlülüklerine aykırı davranmışsa; cayma süresi 1 yıl daha uzatılarak 1 yıl 14 günlük süre içerisinde tüketici, Devremülk Sözleşmesini noter aracılığı ile satıcı veya sağlayıcıya ihtar çekerek iptal edebilir.
- Devremülk, ön ödemeli şekilde satılır ise devir veya teslim tarihine kadar tüketici, herhangi bir gerekçe göstermeksizin işbu Devremülk Sözleşmesini iptal edebilir. Ancak bu halde, satıcı veya sağlayıcı sözleşmede kararlaştırılan bedelin %2’sine kadar tazminat talep edebilmektedir.
- Tüketicinin ilk iki taksiti ödemesinin akabinde, üçüncü yıldan itibaren, her taksite ilişkin ödeme bildirimini almasından başlamak üzere yine 14 gün içerisinde satıcı veya sağlayıcıya yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı ile bir bildirimde bulunarak hiçbir cezai şart ödemeksizin iptalini talep edebilmektedir.
- Şayet Devremülk Sözleşmesi şekil şartlarına riayet edilmeden yapılmış ise cayma hakkının kullanılabilmesi için tüketici, herhangi bir süre ile bağlı bulunmamaktadır. Zira yapılan Sözleşme baştan itibaren kesin hükümsüz olacaktır.
14 günlük cayma süresi geçtikten sonra satıcı yükümlülüklerine aykırı davranmış ise | 14 gün +1 yıl içerisinde noter aracılığı ile ihtar çekilerek çözümlenir |
14 gün + 1 yıllık cayma süresi geçtikten sonra satıcı taahhütlerine ve yükümlülüklerine uymamış ise | Genel Mahkemelerde Dava açılarak çözümlenir |
Noter aracılığı ile ihtar çekildikten sonra yapılan ödemeler veya senetler iade edilmez ise | Genel Mahkemelerde dava açarak veya İcra Dairelerinde icra takibi başlatılarak çözümlenir |
İlk iki taksitin ödenmesinden sonra, üçüncü yıldan itibaren, satıcıdan her taksite ilişkin ödeme bildirimi almasından itibaren | 14 gün içerisinde satıcı veya sağlayıcıya yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı ile bir bildirimde bulunarak çözümlenir |
Devre Tatil Ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde belirtilen 14 günlük cayma süresi, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai bir koşul ödemeksizin ilgili Sözleşme’den cayarak devremülkün iptalini sağlamaktadır.
Ancak, Devremülk satın alan kimse, bir tüketici niteliğini haiz bulunduğundan 14 günlük bu süre geçmiş olsa dahi devremülkün iptal edilebileceği düzenlenmiş olup tüketicinin korunması sağlanmıştır. Bu durumda devremülkün iptal edilebilmesi için 2 koşul bulunmaktadır;
- Devremülk satın alan tüketici, 14 günlük cayma süresi içerisinde satıcı veya sağlayıcıya bir bildirimde bulunmamış olmalı,
- Satıcı veya sağlayıcı, tüketici ile arasındaki Sözleşme hükümlerine aykırı hareket etmiş veya yükümlülüklerine uymamış olmalıdır.
Söz konusu koşullar bulunmakta ise tüketici, Devremülk Sözleşmesini iptal edebilecektir.
Devremülk Sözleşmelerinde Cayma Hakkı (Yargıtay ve İstinaf Uygulamasına Göre)
Devremülk sözleşmelerinde cayma hakkı oldukça önem arz etmektedir. Şöyle ki, cayma hakkı devremülk sözleşmelerinin iptalinde dayanılan en temele hukuki dayanaktır. Devremülk sözleşmelerinde cayma hakkı Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Yönetmeliği’nin 8. maddesinde düzenlenmiştir.
Bu maddeye göre; ‘(1) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin, cayma hakkı süresi dolmadan, şahsi hakka konu devre tatil sözleşmeleri için yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile devre mülk sözleşmelerinde ise noterlikler aracılığıyla satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmesi yeterlidir.’
İlgili yasal düzenlemeden anlaşıldığı üzere devremülk sözleşmesinin iptali için noterlik aracılığı ile satıcıya ihtarname gönderilmek suretiyle cayma bildiriminde bulunulmalıdır. Cayma bildiriminde devremülk sözleşmesinin numarası, tarihi, sözleşme bedeli ve cayma hakkının kullanıldığına dair cayma beyanı açıkça belirtilmelidir.
İstinaf (Bölge Adliye) Mahkemeleri ve Yargıtay içtihatlarına göre cayma hakkı uygulaması temelde iki şekilde incelenir. Bunlar;
- Cayma hakkı yasal 14 günlük süre içinde kullanılmışsa,
- Cayma hakkı yasal 14 günlük süre geçtikten sonra kullanılmışsa.
Cayma hakkı yasal 14 günlük süre içinde kullanılmışsa, İstinaf Mahkemeleri ve Yargıtay uygulamasına göre başka hiçbir husus incelenmez ve sözleşme kayıtsız şartsız baştan itibaren geçerli olmak üzere iptal edilmiş sayılır. Bu durumda devremülk sahibi tarafından ödenen bedeller sahibine iade edilir, tapu devri yapılmışsa tapu devredene iade edilmelidir. Yönetmelikte ifade edildiği üzere, 14 günlük süre içinde yapılan cayma bildirimlerinden alıcının kayıtsız şartsız iptal hakkı vardır.
Cayma hakkı belirli şartlar altında yasal 14 günlük süre geçtikten sonra da kullanılabilir. Bu durumda 14 günlük süre geçmiş olsa dahi cayma hakkı yasal sürede kullanılmış sayılır. Bu kapsamda tatil hakkının kullanılmamış olması ya da alıcıya ön bilgilendirme formu verilmemiş olması (bu durumda 14 günlük süre sözleşme tarihinden itibaren 1 yıla uzar) durumlarında yasal 14 günlük süre geçmiş olsa dahi noter aracılığı ile yapılan cayma bildirimi yasal süresinde yapılmış sayılır.
Tatil hakkının kullanılmamış sayılması için kişinin sözleşme ile kendisine taahhüt edilen dönemde tatil hakkını kullanmamış olması gerekir. Bu kapsamda sözleşmenin imzalanması için ‘hediye tatil’ adı altında konaklama yapılması cayma hakkını ortadan kaldırmaz.
Tapulu Devremülk İptali Nasıl Yapılır?
Devremülk tapusu, normal bir gayrimenkul gibi tapu müdürlükleri aracılığı ile devredilir. Bu durumda tapu devremülk sahibi adına tescil edilmektedir. Tapuya tescil yapıldıktan sonra bu tescilin iptali ancak mahkeme kararı ile mümkündür. Tapusu bulunan bir devremülkün iptali için noter aracılığı ile satıcıya yazılı cayma bildiriminde bulunulmalıdır. 14 günlük cayma süresi geçmiş olsa da bu ihtar mutlaka satıcıya keşide edilmelidir.
Eğer satıcı ihtar neticesinde devremülk tapusunu iade almayı kabul ederse tapudan devir sağlanarak hukuki süreç o noktada tamamlanabilir. Ancak eğer satıcı devremülk tapusunu iade almayı kabul etmezse bu durumda devremülk iptali için mutlaka satıcı aleyhine dava açılmalı ve mahkeme kararıyla tapunun iptaline ve eski malik adına tesciline karar verilmelidir.
Tatil Hakkı Kullanılan Devremülk İptal Edilebilir mi?
Devremülk iptalinin hangi şartlarda yapılacağı yukarıda ifade edilmişti. Bu kapsamda özellikle tatil hakkının kullanılıp kullanılmaması önem arz etmektedir. Özellikle yargılamalarda mahkeme satıcı tarafın konaklama iddiası olup olmadığını inceler ve kolluk kuvvetleri ve jandarma aracılığı ile satıcıya ait tesislerde hangi tesislerde ne kadar süre konaklama yapıldığını tespit eder.
Bu kapsamda konaklama yapılması durumunda bu konaklamanın ‘tatil hakkının kullanılması’ olarak sayılıp sayılamayacağı değerlendirilmektedir. Şöyle ki, çoğun zaman devremülk satıcısı şirketler alıcılara telefonla ulaşarak hediye tatil kazandıklarını ifade ederek alıcıları tesislerinde ücretsiz konaklamaya davet etmektedirler. Bunun üzerine hediye tatil kullanacağı düşüncesiyle tesise gelen kişilerin devremülk satın alması durumunda sözleşmeyi imza etmek üzere konakladığı süreler hediye tatil sayılmakta ve sözleşmeye bağlı ‘tatil hakkının kullanılması’ olarak değerlendirilmemektedir. Bu durumda devremülk iptali ve buna bağlı olarak devralınan tapunun iptali mümkündür.
DEVREMÜLK İPTALİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR:
Devremülk Kaç Yıllıktır?
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu m.59 hükmünde, “Devremülk hakkının yılın belirli dönemlerine ayrılması ve 7 günden daha az süreli olmaması gerekir.” şeklinde belirtilmektedir.
Dolayısıyla devremülk hakkının kullanılabilmesi için bu hakkın yılın belirli dönemlerine ayrılması ve 7 günü aşan süreler için yapılması gerekmektedir. Buradaki azami 7 günlük süre koşulu, önceden 15 gün iken 2022 yılında yapılan bir Kanun değişikliğiyle 7 güne indirilmiştir.
Devremülk hakkı ayni bir hak olduğundan süre bakımından üst sınırı yoktur. Başka bir ifadeyle devremülk hakkı süresiz olup devredilene kadar devremülk sahibine bu hakkı kullanma imkanı sağlar.
Yalova Termal Devremülk İptali Nasıl Yapılır?
Devremülk satışı Ankara, Balıkesir, Kuşadası, Yalova gibi Türkiye’nin birçok farklı ilinde farklı firmalarca yapılmaktadır. Özellikle Yalova ilinin Termal ilçesinde devremülk satışı yapan birçok firma mevcut olup hangi firmadan devremülk alındığı fark etmeksizin izlenecek yasal prosedür yukarıda ifade edildiği gibi öncelikle noterden ihtarname göndermek yoluyla cayma bildiriminde bulunulması, sonrasında ödenen bedeller ve tapu iade alınmazsa dava açılmasıdır.
Erzin Devremülk İptali Nasıl Yapılır?
Devremülk satışı Ankara, Balıkesir, Kuşadası, Yalova gibi Türkiye’nin birçok farklı ilinde farklı firmalarca yapılmaktadır. Özellikle Hatay ilinin Erzin ilçesinde devremülk satışı yapan birçok firma mevcut olup hangi firmadan devremülk alındığı fark etmeksizin izlenecek yasal prosedür yukarıda ifade edildiği gibi öncelikle noterden ihtarname göndermek yoluyla cayma bildiriminde bulunulması, sonrasında ödenen bedeller ve tapu iade alınmazsa dava açılmasıdır.
Devremülk Sözleşmesinin İptali İçin Arabuluculuk Zorunlu Mudur?
Devremülk sözleşmesinin iptali için arabuluculuk dava şartıdır. Bu sebeple dava öncesi mutlaka arabuluculuk başvurusu yapılmalıdır.
Devremülk Aldım İptal Etmek İstiyorum Ne Yapabilirim?
Devremülk iptali ile ilgili yukarıdaki açıklamalar kapsamında noterden ihtarname çekilmesi ve dava olmak üzere iki şekilde devremülk iptali sağlanabilir. Özellikle belirtmek gerekir ki, eğer tapuyu devraldıysanız mutlaka dava açılmalı ve mahkeme kararıyla tapunun iptali sağlanmalıdır.
Devremülk Sözleşmesi Gereği Tatil Hakkı Kullanılmış Olsa Dahi Sözleşme ve Tapu İptali Mümkün Müdür?
Cayma hakkının kullanılabilmesi için temel kural tatil hakkının kullanılmamış ya da kullanılmışsa da 14 günlük yasal cayma süresinin geçmemiş olmasıdır. Eğer kişi 14 günlük yasal cayma süresi geçtikten sonra devremülk sahibi tatil hakkını kullanmışsa bu durum sözleşme baştan itibaren geçerli olacak şekilde iptal etmek mümkün olmaz. Ancak bu durumun bir istisnası vardır.
Uygulamada devremülk satılırken alıcılar devremülk satıcısı şirketlerin tesislerine ‘hediye tatil’ adı altında davet edilmekte ve tesiste konaklarken devremülk sözleşmesi imzalatılmaktadır. Bu durumda devremülk satın alan kişilerin ‘hediye tatil’ olarak kullandıkları süreler tatil hakkının kullanılması olarak değerlendirilmez.
Aynı şekilde yine sözleşme imza edildikten sonraki bir tarihte satıcı tarafından ‘hediye tatil’ adı altında devremülk sahibine yeni bir tatil hakkı tanınmış ve devremülk sahibi bu hakkı kullanmışsa bu durumda da bu kullanımlar da tatil hakkının kullanılması olarak değerlendirilmez. Bu durumda noter aracılığıyla cayma bildirimi satıcıya gönderilerek sözleşmenin feshi mümkündür.
Sonuç olarak, devremülk iptali ya da devremülk sözleşmesinin iptali tatil hakkı kullanılmış olsa dahi yukarıda ifade edilen şartlarda mümkündür.
Devremülk Tapu İptal Davası Emsal Karar Var Mıdır?
Devremülk davalarında emsal kararlar mevcuttur. Bu kapsamda devremülk iptaline ilişkin bir yargılama sürecinde devremülk sahibi lehine dava konusu ile benzer lehe yargı kararlarının sunulması davanın mahkeme tarafından olumlu değerlendirilme ihtimalini artırmaktadır.
Sözleşmesinin İptalinde Yetkili Mahkeme Neresidir?
Devremülk iptali için açılacak davalarda yetkili mahkeme birden fazladır.
- Devremülk sözleşmesi gereği alıcıya tapu devri yapılmışsa 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi, kesin yetkili mahkemedir.
- Eğer tapu devri yapılmadıysa, devremülk satışını yapan satıcı ya da sağlayıcının yerleşim yerine bağlı bulunan mahkeme yetki mahkemedir.
- Eğer devremülk satışı ticari maksatla yapılmadıysa alıcı tüketici sayıldığından bu durumda yetkili mahkeme tüketicinin yerleşim yeri mahkemesidir.
Devremülk Sözleşmesinin İptalinde Görevli Mahkeme Neresidir?
Devremülk sözleşmesinde alıcı ticari maksatla hareket etmiyorsa 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca bu hususta görevli mahkeme, tüketici mahkemeleridir.
Eğer alıcı ticari maksatla hareket ediyorsa (çok sayıda devremülk alıp toplu kiraya vermek ya da sonrada daha yüksek fiyattan satmak vb.) bu durumda görevli mahkeme asliye ticaret mahkemeleridir.
Devremülk Sözleşmesinin İptali Başvurusu Tüketici Hakem Heyetine Mi Yapılır?
Devremülk sözleşmesinin iptali başvurusunun Tüketici Hakem Heyetinden yapılabilmesi için bazı şartların mevcut olması gerekmektedir. Bu şartlar;
- Alıcı tüketiciyse (devremülk ticari maksatla alınmadıysa),
- Tapu devri yapılmadıysa,
- Ödenen bedel Tüketici Hakem Heyeti yetki sınırında kalıyorsa
Bu durumda ödenen bedellerin ve sözleşmenin iptali için Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapılabilir.
Önemli Not: Devremülk sözleşmesinin iptali için yukarıda belirtilen Tüketici Hakem Heyetine başvuru şartları mevcut olsa dahi alıcı Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Yönetmeliği‘nin 8. maddesi gereği mutlaka noterden ihtarname çekmek suretiyle cayma hakkını kullandığını satıcıya bildirmekle yükümlüdür. İhtar sonrası sözleşme gereği ödenen bedeller iade edilmezse ve şartları mevcutsa bu aşamada Tüketici Hakem Heyetine başvurulabilir.
Devremülk Sözleşmesinin İptalinde Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
Devremülk sözleşmesinin iptali için Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Yönetmeliği’nin 8. maddesi gereği cayma hakkı süresi 14 gündür. Ancak yukarıda ifade edildiği gibi cayma hakkı süresi geçse dahi belirli şartlar altında dava ile sözleşmenin iptali mümkündür. Bu kapsamda devremülk sözleşmesinin dava ile iptali için zamanaşımı süresi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na göre 10 yıldır.
Devremülk Tapu İptal Davası Nedir? Nasıl Açılır?
Devremülkünü iptal etmek isteyen kimse; Cayma hakkı süresi olan 14 gün geçtikten sonra satıcı veya sağlayıcının yükümlülüklerine uygun hareket etmemesi, ön bilgilendirme formunu sözleşmenin kurulmasından en az 1 gün önce vermemesi üzerine yetkili Tüketici Mahkemelerinde dava açmak suretiyle, tapulu devremülkünün iptalini talep edebilmektedir.
Davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihte yerleşim yerine bağlı bulunan mahkemede, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu tüketici mahkemesinde ve taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılabilecektir.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, devremülkün tescilinin tapuda yapılıp yapılmamasıdır. Şayet yapılmış ise devremülk tapu iptal davası, kesin yetkili mahkeme olan taşınmazın bulunduğu yer Tüketici Mahkemesinde açılmalıdır.
Huzurdaki çalışmada ele alınan Devremülk İptali hususu ile tüketicilerin mağduriyetine uygulamada sıkça karşılaşılmaktadır. Bu kapsamda alanında uzman bir avukattan hukuki süreç ile ilgili yardım alınması sizlerin mağduriyetini en aza indirgemek açısından daha uygun olacaktır.
Devremülk Dolandırıcılığında Para Geri Almak Mümkün Mü?
Devremülk sözleşmelerinin yasal düzenlemelere aykırı olarak baskıyla, kanuna ve gerçeğe aykırı vaadlerle aldatılarak vb. eylemlerle imzatılması durumuyla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu durumda derhal satıcıya noter aracılığıyla cayma bildiriminde bulunulmalı ve devremülk iptali için dava açılmalıdır. Dava neticesinde elde edilen mahkeme kararı icraya konularak devremülk satışını yapan satıcı şahıs ya da şirketlerin malvarlıklarına haciz yapmak suretiyle ödenen bedellerin iadesi mümkündür.
Devremülk Aidatı ve Yıldatı Nasıl İptal Edilir?
Devremülk sözleşmelerinde yıllık belirli bir bedel aidat ödeneceği yazılır. Devremülk aidatının tek başına iptali mümkün değildir. Bunun için mutlaka devremülkün ve devremülk sözleşmesinin iptal edilmesi gerekmektedir.
Devremülk Aidat İcra Takibi İptali Nasıl Olur?
Devremülk sözleşmelerinde yıllık belirli bir bedel aidat ödeneceği yazılır. Alıcı bu bedeli ödemezse satıcı bu bedelin tahsili icra takibi başlatabilir. İcra takibi başlatılması durumunda alıcı icra işlemine 7 günlük yasal süresi içinde itiraz etme hakkına sahiptir. Eğer alıcı 7 günlük yasal süre içinde itiraz etmezse icra işlemi kesinleşir ve alıcının malvarlığına haciz yapılabilir.
Devremülk sahibi aleyhine icra işlemi başlatıldığında icra işlemini ancak devremülk sözleşmesinin iptal edilmesi ile iptal edebilir. Başka bir ifadeyle devremülk sahibi aleyhine icra işlemi başlatıldığında en kısa sürede devremülk iptali için dava açmalıdır. Mahkeme kararı ile devremülk iptali sağlanırsa bu devremülke ve devremülk sözleşmesine bağlı başlatılan icra takibi de iptal edilir.
Devremülk İptali Dava Masrafları
Devremülk iptali davası mahkemeye ödenecek dava masrafları sözleşme bedelinin ne kadar olduğu, satın alma işleminin ticari maksatla olup olmadığına göre değişmekle birlikte, eğer alıcı tüketiciyse 2024 yılı için ortalama 3.000,00 TL ile 5.000,00 TL arasındadır.