G-82 TAHDİT KODU
Tahdit kodu, yabancı hakkında ülkeye giriş yasağının veyahut sınır dışı edilme sebebinin hangi eylem veya durumdan kaynaklandığını belirten koddur. Tahdit kodlarının konuluş sebepleri, yurda girişin ön izne tabi olup olmadıkları, ülkeye giriş yasağı süreleri hususlar bakımından farklılık göstermektedir.
G-82 tahdit kodu ise milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunan yabancılar hakkında tesis edilen bir tahdit kodudur. Kişi hakkında G-82 tahdit kodu bulunması halinde süresiz şekilde ülkeye giremeyeceği gibi ülke içerisinde bulunması halinde sınır dışı işlemi tesis edilecektir. G-82 tahdit kodunun kaldırılması hukuken mümkündür. Bu yazımızda G-82 tahdit kodunun kaldırılması prosedürü ve başvurulacak yasal yollardan bahsedeceğiz.
İçindekiler
Toggle- G-82 TAHDİT KODU NEDİR?
- G-82 TAHDİT KODU NEDEN KONULUR?
- G-82 TAHDİT KODU NASIL KALDIRILIR?
- G-82 TAHDİT KODUNUN KALDIRILMASINA İLİŞKİN İDARE MAHKEMESİNDE İPTAL DAVASI AÇILMASI
- G-82 TAHDİT KODU SEBEBİYLE SINIR DIŞI ETME KARARINA İPTAL DAVASI
- G-82 TAHDİT KODU İDARİ GÖZETİM KARARINA İTİRAZ
- G-82 TAHDİT KODUNA BAĞLI SINIR DIŞI KARARLARINA KARŞI ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU
- G-82 TAHDİT KODUNA OLMASINA RAĞMEN TÜRKİYE’YE GİRİŞ YAPABİLMEK İÇİN DİĞER BİR SEÇENEK : ÖZEL MEŞRUHATLI VİZE
- SIKÇA SORULAN SORULAR
G-82 TAHDİT KODU NEDİR?
G-82 tahdit kodu, milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunan yabancılar hakkında tesis edilen bir tahdit kodudur. Milli güvenlik aleyhine faaliyet kavramı geniş bir kavram olduğundan bu kodun tesisinde idareye geniş bir takdir yetkisi verilmektedir. Milli İstihbarat Teşkilatı ( MİT) ya da emniyetin istihbarat birimlerinden milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunduğuna dair istihbarat gelirse yabancı hakkında Göç İdaresi Başkanlığı tarafından süresiz giriş yasağı ve G-82 tahdit kodu tesis edilir.
G-82 TAHDİT KODU NEDEN KONULUR?
G-82 tahdit kodu, milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunan yabancılar hakkında tesis edilmektedir. Uygulama G-82 tahdit kodunun tesisine Göç İdaresi Başkanlığı tarafından sık başvurulmakta olup G-82 tahdit kodunun tesisinde somut bir delil aranmamaktadır. Göç İdaresi Başkanlığı yabancının milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunduğu şüphesinde ise bu tahdit kodunu tesis edebilir.
Yabancının milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunduğu yönelik bilgi doğrudan Göç İdaresi Başkanlığına gelmemiş de olabilir. Örneğin Milli İstihbarat Teşkilatı ( MİT) ya da emniyetin istihbarat birimlerinden milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunduğuna dair istihbarat gelirse bu şekilde de yabancı hakkında süresiz giriş yasağı ve G-82 tahdit kodu tesis edilebilir.
G-82 TAHDİT KODU NASIL KALDIRILIR?
Yabancı hakkında bir tahdit kodu konulduğu öğrenildikten sonra işlemin uygulandığı tarih, kodun konulması ile sınır dışı etme ve/veya idari gözetim kararı alınıp alınmadığı, kodun yabancı yurt dışında iken mi yoksa Türkiye sınırları içerisinde iken mi konulduğu izlenecek hukuki yolun tespiti bakımından önem arz etmektedir. Bu kapsamda başvurulacak hukuki yollar şunlardır:
- İdare Mahkemesinde iptal davası açılması,
- İdare Mahkemesinde sınır dışı etme kararına iptal davası,
- Sulh Ceza Hakimliğine idari gözetim kararına itiraz,
- Anayasa Mahkemesine tedbir kararı için başvuru,
- Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru,
- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bireysel başvuru.
G-82 TAHDİT KODUNUN KALDIRILMASINA İLİŞKİN İDARE MAHKEMESİNDE İPTAL DAVASI AÇILMASI
G-82 tahdit kodu, milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunan yabancılar hakkında tesis edilen bir tahdit kodu olması sebebiyle kişinin ülkeye girişini süresiz şekilde engellediğinden veya yabancının sınır dışı edilmesi sonucuna sebebiyet verdiğinden icrai nitelikte bir tahdit kodudur. Hakkında G-82 tahdit kodu tesis edilen yabancı, kararın kendisine tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içerisinde idare mahkemesinde iptal davası açabilir.
Hakkında tahdit kodu konulan yabancı, kararın tebliğ edilmesini takiben Göç İdaresi Başkanlığına itiraz da edebilir. Bu dilekçe somut gerekçelere dayanmalı, itiraza ilişkin tüm belgeler ve dayanaklar eklenmelidir. İlgili idarenin 30 gün içerisinde cevap vermediği yahut tahdit kodunun kaldırılması taleplerini açıkça reddettiğini varsayımında idari işleminin iptali için idari dava açılır.
G-82 tahdit kodu kaldırılmasına ilişkin açılan iptal davalarında yetkili mahkeme, Ankara Mahkemeleridir. Bu davalar bakımından görevli mahkeme ise İdare Mahkemeleri olacaktır.
Tahdit kodunun kaldırılması için açılan iptal davasında, Mahkeme, idareden tesis edilen idari işleme dayanak olan bilgi ve belgelerin sunulmasını istemektedir. İdare, her bir idari işlemi bilgi, belge, soruşturma, kovuşturma vb. Bir somut dayanağa dayandırmakla yükümlüdür. Hal böyleyken uygulamada genellikle ortada somut dayanak olmaksızın sadece egemenlik yetkisine dayanmak suretiyle süresiz giriş yasağı ve G-82 tahdit kodu tesis edildiği görülmektedir.
Ankara 1. İdare Mahkemesi’nin 2019/1693 E., 2020/855 K. Sayılı kararına göre;
“Uyuşmazlık konusu olayda davacı hakkında G-82 “Milli Güvenliğimiz Aleyhine Faaliyet” tahdit kaydı ve akabinde giriş yasağı konulmasına dayanak olarak gösterilen Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’nın 12/12/2017 tarihli ve 5945-102182352 sayılı yazısının Mahkememizin 13/09/2019 tarihli ara kararı ile istenildiği, Mahkememizce sunulan mezkur evrakın incelenmesi neticesinde Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığınca davacının milli güvenlik aleyhine nasıl bir faaliyet gösterdiğine ilişkin somut herhangi bir belirlemenin veya tespitin yapılmadığı;
Mahkememizin 19/12/2020 tarihli ara kararı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nden davacının terör örgütleri ( FETÖ/PDY vb.) bağlantılı ya da iltisaklı olduğunu ortaya koyan bilgi, belge, soruşturma veya kovuşturma bulunup bulunmadığının sorulduğu, ara kararımıza cevaben dosyaya sunulan bilgi ve belgelerden davacının herhangi bir terör örgütüyle iltisaklı ya da irtibatlı olduğuna dair bir tespit, soruşturma y da kovuşturma bulunmadığı anlaşılmaktadır. …
Davacının milli güvenlik aleyhine faaliyetinin bulunduğuna ilişkin herhangi bir belirlemenin veya tespitin yapılmadığı, davacı hakkında G-82 (Milli Güvenlik Aleyhine Faaliyet) tahdit kodu veri girişi yapılırken davacının kamu düzeni ve güvenliği açısından sakınca oluşturabileceğine ilişkin somut bir bulguya rastlanılmadığı, davacının milli güvenlik aleyhine faaliyet yürütüp yürütmediği değerlendirilmeden dava konusu işlemin tesis edildiği … Anlaşılmakta olup dava konusu işlemin mevzuata ve hukuka uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline, ….” Karar verilmiştir. Ankara 1. İdare Mahkemesinin 2020/608 E., 2020/1750 K. Sayılı ilamı da aynı yöndedir.
Milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunulduğuna dair şüphe gerekçesiyle haklarında süresiz giriş yasağı ve sınır dışı etme kararı alınan yabancıların Türkiye’ye tekrar girebilmesi için idare mahkemesinde dava açarak tahdit kodunun ve giriş yasağının iptaline ilişkin karar alınması zorunludur. Zira hakkında G-82 tahdit kodu tesis edildiğinde giriş yasağı süresizdir. Başka bir ifadeyle tahdit kodu iptal edilmedikçe yabancının tekrar Türkiye’ye girmesi mümkün değildir.
G-82 tahdit kodunun iptali davasının açılması halinde yürütmenin durdurulması talebinde de bulunulmalıdır. Aksi halde G-82 tahdit kodunun iptali için dava açılmış olması yürütmeyi kendiliğinden durdurmamaktadır.
G-82 TAHDİT KODU SEBEBİYLE SINIR DIŞI ETME KARARINA İPTAL DAVASI
Hakkında sınır dışı etme/deport kararı alınan yabancı bu karar aleyhine idare mahkemesinde dava açabilir. Dava açma süresi sınır dışı etme kararının tebliğinden itibaren 7 gündür. Bu sürenin dayanağı YUKK 53. Maddesidir. Dava açma süresinin başladığı tarih, yazılı bildirimin yapıldığı tarihtir. Örneğin; geri gönderme merkezinde tutulan yabancılara sınır dışı etme kararı Geri Gönderme Merkezi yetkililerince yazılı olarak tebliğ edildiğinde 7 günlük süre başlamaktadır. Veyahut yurda giriş yasağı olan yabancı havalimanından geri çevrildiğinde “Kabul Edilemez Yolcu Formu” tanzim edilir, bu belgenin tebliği ile 7 günlük dava açma süresi başlamaktadır.
Sınır dışı etme kararlarının iptali işlemlerinde idare mahkemesinin vereceği karar kesindir. Sınır dışı etme kararının iptali davalarında görevli mahkeme ise İdare Mahkemeleridir. Görevli Mahkeme ise, sınır etme kararını veren Valiliğin bulunduğu yere göre belirlenmektedir.
G-82 TAHDİT KODU İDARİ GÖZETİM KARARINA İTİRAZ
Hakkında sınır dışı etme kararı tesis edilen yabancının geri gönderme merkezine alınması halinde tek başına sınır dışı etme veyahut deport kararının kaldırılması için iptal davası açması yeterli değildir. İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından valilik kararıyla alınan idari gözetim kararına da itiraz edilmesi gerekir. İdari gözetime itiraz ile sadece yabancının Geri Gönderme Merkezinden salıverilmesi talep edilir. İdari gözetim kararı en fazla 6 ay için verilebilir. Bu süre yabancının belge ve bilgi paylaşımında iş birliği yapmaması sebebiyle en çok 6 ay daha uzatılabilir.
İdari gözetim kararına itiraz, sınır dışı etme kararını veren Sulh Ceza Hakimliğine yapılmaktadır. Yapılan başvurular ortalama 2 hafta içerisinde değerlendirilmektedir. Yabancı geri gönderme merkezinde olduğu müddetçe idari gözetime itirazın her aşamada yapılması mümkündür.
İdari gözetime itiraz, gözetim kararı devam ettiği süre içerisinde yapılabilir. Bu hususu özellikle belirtmek isteriz. Zira idari gözetime itiraz ancak yabancının gözetimde olduğu sürede yapılabilecek, sınır dışı etme kararı veyahut tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davalarından tamamen farklı bir hukuki bir yoldur.
G-82 TAHDİT KODUNA BAĞLI SINIR DIŞI KARARLARINA KARŞI ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU
Yabancılar bakımından özellikle sınır dışı etme işlemlerinde tedbir talepli bireysel başvuruları sıklıkla yapılmaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz üzere, sınır dışı etme kararlarında idare mahkemelerinin verdiği kararlar kesindir. Bu sebeple İdare Mahkemesinin kararı ile iç hukuk yolları tüketilmiş olacağından idare mahkemesinin kararına karşı doğrudan Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılabilir. Bu başvuru tedbir talepli yapılmalıdır. Aksi halde Anayasa Mahkemesinden sınır dışı etme işleminin yürütmesinin durdurulması istenilmediğinde yabancı sınır dışı edilecek, hak kaybına uğrayacaktır.
Anayasa Mahkemesine tedbir talepli yapılacak bireysel başvurularda yabancının seyahat özgürlüğüne de mutlaka atıfta bulunulmalıdır.
G-82 TAHDİT KODUNA OLMASINA RAĞMEN TÜRKİYE’YE GİRİŞ YAPABİLMEK İÇİN DİĞER BİR SEÇENEK : ÖZEL MEŞRUHATLI VİZE
Yabancı hakkında G-82 tahdit kodu olmasına rağmen özel meşruhatlı vize aldığı varsayımında Türkiye’ye giriş yapabilmektedir. Ancak uygulamada özel meşruhatlı vize başvurularının her durum ve koşulda verilmediğini özellikle belirtmek isteriz. Özel meşruhatlı vize, belirli şartlara tabi istisnaı bir vize türü olup çalışma amaçlı vize, aile birleşim vizesi, tedavi amaçlı vize gibi çeşitleri bulunmaktadır. Hangi türde özel meşruhatlı vize başvurusunda bulunulacak ise bu türe ilişkin destekleyici evrakların eksiksiz şekilde sunulması önem arz etmektedir.
SIKÇA SORULAN SORULAR
HAKKIMDA G-82 TAHDİT KODU OLUP OLMADIĞINI NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?
Yabancı hakkında G-82 tahdit kodu tesis edildiğinde yabancı genellikle bu durumdan Türkiye’ye girmek istediğinde gümrükte haberdar olur. Yabancı hakkında tahdit kodu olup olmadığını Göç İdaresinden yapacağı sorgulama öğrenebilir. Yabancının yurt dışında olması halinde yabancılar hukuku alanında uzman bir avukata vereceği vereceği vekaletname ile sorgu yapılabilir.
Ayrıca önemle belirtmek gerekir ki; her Göç İdaresi’nin tahdit kodu konulup olmadığı hususunda yabancıya veyahut avukatına bilgi vermesi olanaksızdır. Konuyu somutlaştırmak adına bir örnek vermek gerekirse; İstanbul il sınırları içerisinde tahdit kodu sorgusu Kumkapı Koordinasyon Merkezinden yapılmaktadır. Her ilde bu sorgulamanın yapılacağı yer farklılık arz etmektedir. Diğer tahdit kodlarına ilişkin makalelerimize “Yayınlarımız” kısmından ulaşabilirsiniz.
G-82 TAHDİT KODU NEDEN KONULUR?
G-82 tahdit kodu, milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunan yabancılar hakkında tesis edilmektedir. Uygulama G-82 tahdit kodunun tesisine Göç İdaresi Başkanlığı tarafından sık başvurulmakta olup bu G-82 tahdit kodunun tesisinde somut bir delil aranmamaktadır. Göç İdaresi Başkanlığı yabancının milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunduğu şüphesinde ise bu tahdit kodunu tesis edebilir.
Yabancının milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunduğu yönelik bilgi doğrudan Göç İdaresi Başkanlığına gelmemiş de olabilir. Örneğin Milli İstihbarat Teşkilatı ( MİT) ya da emniyetin istihbarat birimlerinden milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunduğuna dair istihbarat gelirse bu şekilde de de yabancı hakkında süresiz giriş yasağı ve G-82 tahdit kodu tesis edilebilir.
TAHDİT KODUMUN KALDIRILMASI İÇİN DAVA AÇTIM, ARTIK TÜRKİYE’YE GİRİŞ YAPABİLİR MİYİM?
G-82 tahdit kodunun kaldırılması için idare mahkemesinde iptal davası açılması halinde yabancının Türkiye’de kalışı veyahut Türkiye’ye girişi doğrudan yasal hale gelmemektedir. Bu ancak mahkemenin yürütmenin durdurulması kararı vermesi halinde mümkün olacaktır.
Örneğin; Türkiye’de bulunan Yunanistan vatandaşı yabancı hakkında G-82 tahdit kodu tesis edildiği varsayımında tahdit kodunun iptali için dava açılırsa kişinin Türkiye’de kalışı doğrudan yasal hale gelmez. Açılan iptal davasında Mahkemenin yürütmenin durdurulması kararı vermesi gerekmektedir. Mahkemeler tahdit kodu iptali davalarında ortalama 2 ay içerisinde yürütmenin durdurulması kararı vermektedir. Mahkeme tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilmesi halinde yabancının Türkiye’de kalışı yasal hale gelmektedir.
Konu daha net şekilde izah edebilmek adına bir örnek daha vermek gerekirse, hakkında G-82 tahdit kodu konulan bir Yunanistan vatandaşı bu aşamada yurt dışında ise, Türkiye’ye giriş yapması mümkün olmayacaktır. Bu aşamada İran vatandaşının Türkiye’ye giriş yapabilmesi için öncelikle G-82 tahdit kodunun kaldırılması için yürütmenin durdurulması talebiyle iptal davası açılması gerekmektedir. İdare Mahkemesi tarafından yürütmenin durdurulması kararı verildiği varsayımında Yunanistan vatandaşı artık Türkiye’ye giriş yapabilecektir.
G-82 TAHDİT KODUM VAR, İKAMETİM İPTAL OLUR MU?
Bir tahdit kodunun mevcudiyeti halinde kişinin ikamet izni tahkikat neticesinde iptal edilmektedir. Bu sebeple yabancı, hakkında tahdit kodu tesis edilmesi takiben mutlaka ikamet izninin iptal edilip edilmediğini kontrol ettirmelidir. İkamet izninin iptal edilmesi halinde yabancının idare mahkemelerinde iptal davası açması mümkündür.
G-82 TAHDİT KODUNUN KALDIRILMASI NE KADAR SÜRMEKTEDİR?
Tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin açılan iptal davaları ortalama 8 ay ile 1 yıl arasında sonuçlanmaktadır.