SUÇTAN KAYNAKLANAN MALVARLIĞI DEĞERLERİNİ [KARA PARA]
AKLAMA SUÇU (2025)
- KARA PARA NEDİR?
- KARA PARA AKLAMA NEDİR?
- SUÇTAN KAYNAKLANAN MALVARLIĞI DEĞERLERİNİ [KARA PARA] AKLAMA SUÇU NEDİR?
- KARA PARA AKLAMA SUÇUNDA ÖNCÜL SUÇ
- KARA PARA AKLAMA SUÇU AŞAMALARI
- KARA PARA AKLAMA MASAK RAPORU
- KARA PARA AKLAMA YÖNTEMLERİ
- Bankacılık Aracılığı ile Kara Para Aklama
- Kripto Para Aracılığı ile Kara Para Aklama
- Vergi Kaçakçılığı Yöntemi ile Kara Para Aklama
- Sosyal Medya Aracılığı ile Kara Para Aklama
- Paravan veya Hayali Şirketler
- Vergi Cennetleri (Off-Shore)
- Oto-Finans Borç Yöntemi (Loan-Back)
- Şirinler (Smurfing) Yöntemi
- Parçalama (Structuring) Yöntemi
- Fonların Fiziken Ülke Dışına Kaçırılması
- Kumarhane ve Casinolar
- Döviz Büroları
- Nakit Para Kullanılan İşyerlerinin İşletilmesi (Göstermelik Şirketler)
- Alternatif Havale Sistemleri,
- Sahte Fatura (Hayali Ticaret),
- YASA DIŞI BAHİSTEN KARA PARA AKLAMA
- KARA PARA AKLAMA CEZASI
- SUÇTAN KAYNAKLANAN MALVARLIĞI DEĞERLERİNİ [KARA PARA] AKLAMA SUÇU ETKİN PİŞMANLIK VE UZLAŞMA
- KARA PARA AKLAMA SUÇUNDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME
- SUÇTAN KAYNAKLANAN MALVARLIĞI DEĞERLERİNİ (KARA PARA) AKLAMA SUÇU
- SUÇTAN KAYNAKLANAN MALVARLIĞI DEĞERLERİNİ (KARA PARA) AKLAMA SUÇU TUTUKLAMA KARARI VE İTİRAZ
- SIK SORULAR SORULAR
- Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu Şikayete Tabi Midir?
- Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçunu İşleyenlerin Yatarı (Ceza İnfazı) Ne Kadar Olur?
- Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu Yüz Kızartıcı Bir Suç Mudur?
- Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu Adli Sicil Kaydına İşler Mi?
- Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu Siber Suçlarda Mı Görülür?
- Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu Avukat
- Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu Avukat Ücreti 2025
KARA PARA NEDİR?
Kara para, kanunda “alt sınırı altı ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçtan kaynaklanan malvarlığı” şeklinde tanımlanmıştır. Diğer bir anlatımla suç işlemek suretiyle elde edilen ekonomik menfaatler kara para olarak adlandırılmaktadır. Uyuşturucu ticareti veya dolandırıcılık faaliyetleri neticesinde elde edilen paralar kara paraya örnek gösterilebilir.
KARA PARA AKLAMA NEDİR?
Suç faaliyetleri neticesinde elde edilen ekonomik menfaatler hukuka uygun olmadığı için bunlar üzerinde serbestçe tasarruf edilemez. Bu nedenle kara para olarak adlandırılan ekonomik menfaatlerin, kâğıt üzerinde hukuka uygun yollardan kazanılmış gibi gösterilmesine kara para aklama denilmektedir.
SUÇTAN KAYNAKLANAN MALVARLIĞI DEĞERLERİNİ [KARA PARA] AKLAMA SUÇU NEDİR?
Suç faaliyetleri neticesinde elde edilen ekonomik menfaatlerin hukuka uygun şekilde elde edildiği izlenimini uyandıracak veya paranın izini kaybettirecek davranışlarda bulunulması ya da bu ekonomik menfaatlerin güvenli hale gelmesi için yurt dışına çıkarılması durumları kanunda suç olarak tanımlanmıştır. Yani Bu nedenle Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu seçimlik hareketli olarak işlenebilecek olup her bir hareket kendi başına suçun oluşması için yeterlidir.
KARA PARA AKLAMA SUÇUNDA ÖNCÜL SUÇ
Kara paranın kazanılmasını sağlayan suç, kara para aklama suçunun öncül suçudur. Alt sınırı altı ay veya daha fazla hapis cezası gerektiren her suç öncül suç olabilmektedir. Örneğin uyuşturucu ticaretinden elde edilen kara paraların aklanması durumunda uyuşturucu ticareti öncül suç niteliğindedir.
KARA PARA AKLAMA SUÇU AŞAMALARI
Kabul edildiği üzere kara para aklama suçunun yerleştirme, ayrıştırma ve bütünleştirme olmak üzere üç aşaması bulunmaktadır. Suç fiilinde her aşama ayrı ayrı gerçekleştirilebileceği gibi tek bir işlem ile birden fazla aşamanın gerçekleştirilmesi de mümkündür.
Yerleştirme Aşaması: Suç faaliyetleri neticesinde elde edilen ekonomik menfaat genellikle nakit para olmaktadır. Ancak modern dünya içerisinde yalnızca nakit para kullanarak işlem yapmak zor olduğu gibi işlem hacmine göre dikkat çekici de olabilmektedir. Bunun yanında kişinin yüklü miktarda nakit bulundurması durumunda işbu kara paranın güvenlik güçleri tarafından bulunması ve el konulması riski de fazladır. Paranın işlem hacminin artırılması ve güvende tutulması ile modern dünyaya uyum sağlayabilmesi için paranın nakit formundan uzaklaştırılması gerekmektedir. Kara para aklamanın en zor aşaması olan yerleştirme aşaması, paranın nakit formundan uzaklaştırıldığı aşamadır.
Yerleştirme aşamasında nakit para küçük tutarlara bölünerek çeşitli bankalarda farklı kişiler adına yatırılabilir, taşınır ve taşınmaz mal alımı ile hisse senedi ve benzeri yatırım araçlarına dönüştürülebilir, fiziki olarak yurt dışına çıkarılarak denetimin az olduğu bir ülkede bankaya yatırılabilir. Yerleştirme aşamasında gerçekleştirilebilecek fiiller sınırlı sayıda olmayıp pek çok şekilde bu aşama kat edilebilmektedir.
Ayrıştırma Aşaması: Bu aşamada nakit formundan kurtarılan kara para, izinin sürülmesini güçleştirecek pek çok işleme tabi tutulur. Yapılan işlemler ne kadar karmaşık ve detaylı olursa para o denli güvenli hale getirilecektir. Bu aşamanın tamamlanmasıyla para yasal görünüme kavuşmakta ve kullanıma hazır hale gelmektedir. Örneğin bankaya yatırılan paranın ticari faaliyet görünümü verilerek kişiden kişiye farklı ülkeler arası dolaştırılmasıyla bu aşama tamamlanmaktadır.
Bütünleştirme Aşaması: Elde edilen kara para nakit formdan kurtarılıp bir dizi karmaşık işleme tabi tutulduğunda izini kaybettirmektedir. İzi kaybedilen bu paraların nihai olarak ulaştırılmak istendiği kişiye döndüğü aşama bütünleştirme aşaması olarak adlandırılmaktadır. Bu aşamadan sonra kara paraya sahip olan aklayan, işbu malvarlığı değerinin kendisine nasıl geldiğini hukuki olarak açıklayabilecektir.
KARA PARA AKLAMA MASAK RAPORU
Gerçekleştirdiği ticari faaliyetler, şirket faaliyetleri, banka hesap hareketleri, ekonomik gelir kaynakları ve benzeri kayıtları şüpheli olarak görülen şirket veya şahısların kara para akladığı şüphesi ortaya çıkabilir. Bu durumlarda şüpheli durumu tespit eden kurum veya savcılık işbu durumu MASAK’a bildirerek konunun araştırılmasını sağlar. Devamında şüpheli harekerleri inceleyen MASAK, geliştirdiği metot ve araştırma usulleri ile durumun kara para aklama faaliyeti olup olamayacağı hususunda kanaat bildirir raporunu hazırlar. Eğer MASAK raporunda kara para aklama faaliyetinin tespit edildiği veya bu yönde ciddi şüphelerin bulunduğu belirtilmekteyse durum ivedilikle savcılığa bildirilir.
KARA PARA AKLAMA YÖNTEMLERİ
Bankacılık Aracılığı ile Kara Para Aklama
Yerleştirme aşamasında kara parayı finansal sisteme sokmak için en çok tercih edilen araç bankalardır. Zira kullanıcılar tarafından son derece hızlı şekilde işlem imkânı sağlayan bankalar yurt içi ve yurt dışına anında para gönderim imkânı sağlamaktadır. Aşağıda sayılan hemen her türlü aklama yöntemine aracılık edebilen bankalar kara para aklama sisteminin olmazsa olmaz unsurlarındandır.
Kripto Para Aracılığı ile Kara Para Aklama
Kripto paralar günümüzde en çok kullanılan yatırım araçlarından bir tanesidir. Kripto paraların elde edilebileceği pek çok yöntem vardır. Tüm bu yöntemlerin devlet tarafından denetimi ve takibi zorludur. Zira resmi kanalların yanında kripto paranın elde edilebileceği yasa dışı platformlar da bulunmaktadır. İşbu denetimin zorluğunun yanında sınırsız kripto para seçeneği içerisinde geçiş yapılabilmesi, bunların uluslararası transferinin kolay olması, kur değerlerinin çok hızlı şekilde değişmesi gibi nedenlerle sisteme sokulan kara paranın izinin sürülmesi güçleşmektedir. Bu nedenle işlem karmaşası içerisinde kara paranın izinin kaybettirilmesi için kripto paralar, sık kullanılan ve uygun bir araçtır.
Vergi Kaçakçılığı Yöntemi ile Kara Para Aklama
Vergi kaçaklığının günümüzdeki en yaygın örneği naylon faturalardır. Bu şekilde herhangi bir hizmet alınmamasına rağmen kesilen naylon faturalar ile hizmet verilmiş gösterilmektedir. Vergi kaçakçılığı kara para aklama işlemlerinde sıkla kullanılan bir yöntemdir. Bu şekilde fatura kesen firma hizmet vermiş gibi yaparak paranın ticarete sokulması sağlanmaktadır.
Sosyal Medya Aracılığı ile Kara Para Aklama
Sosyal medya, kara para aklama için en uygun ortamlardan bir tanesidir. Bilindiği üzere canlı yayın yapan yayıncılara belirli kanallar üzerinden bağış yapılabilmektedir. İşbu bağışların üst sınırı olmamakla beraber olağan koşullar içerisinde yayıncının bağış miktarı ve sebebi hakkında açıklama yapması gerekmemektedir. Zira bağış göndermek tamamen takipçinin takdirine kalmış bir durumdur. Bu avantajlar nedeniyle kara para aklamak isteyen kişiler yayıncılar ile anlaşmakta; gönderilen bağış miktarından komisyon almak suretiyle kara parayı parça parça bağış olarak göndermektedir. 2024 yılı içerisinde bu konu epey gündeme gelmiş ve savcılık tarafından ciddi operasyonlar düzenlenmiştir.
-
Paravan veya Hayali Şirketler
Paravan veya Hayali şirketler genellikle denetimin düşük olduğu yurt dışı ülkelerinde kurulan ve kağıt üzerinde ticaret yapıp gerçekte herhangi bir ticari faaliyette bulunmayan tüzel kişilerdir. İşbu şirketlerin göstermelik de olsa bir ofisi veya iş yeri bulunmaktadır. Ülkeler arası para aktarımının daha kolay şekilde yapılmasını sağlayan bu şirketler kara paranın izini kaybettirdiği gibi sahte fatura gibi diğer yöntemlerle beraber kullanılabilmektedir.
-
Vergi Cennetleri (Off-Shore)
Bu yöntem, genellikle mali gücü yüksek olmayan ve yatırımcı çekmek amacıyla düşük vergi oranları sunan Bahamalar, Panama gibi ülkelerde kurulan bankalar aracılığıyla yapılmaktadır. İşbu bankalar uluslararası para birimleri ile işlem yapabilmekte ve yatırım miktarına göre özel faiz teklifleri yapabilmektedir. Bunun yanında gelir ve kurumlar vergisinden de kısmen veya tamamen muafiyet sağlayan Off-Shore merkezler, müşterilerine yüksek bir gizlilik de vadetmektedir. Bu yöntem, kara paranın uluslararası aktarımlar ile izinin kaybettirilmesi ve paralara yasal zemin kazandırılması için sıklıkla tercih edilmektedir.
-
Oto-Finans Borç Yöntemi (Loan-Back)
Bu yöntem Off-Shore yöntemi ile uyumlu şekilde işletilmektedir. Yöntemin genel mantığı Off-Shore merkezlere yatırılan paralar teminat gösterilerek ülke içinde veya dışında kredi çekilmesi üzerine kuruludur. Aklayan kişinin teminat göstererek ülke içinde çektiği kredi kendisine hukuka uygun şekilde gelmektedir. Devamında ise genellikle aklayan kredi borcunu ödememekte ve kredi kurumu alacağını Off-Shore merkezdeki teminat üzerinden karşılamaktadır. Dolayısıyla Off-Shore merkezde gizlilik içerisinde teminat gösterilen kara para sisteme dahil edilmektedir.
-
Şirinler (Smurfing) Yöntemi
Şirinler yöntemi, dikkat çekmemek için kara paranın küçük parçalara bölünerek ve çok sayıda farklı kişi tarafından finansal sisteme sokulmasıdır. İşbu yöntemin uygulanabilmesi için onlarca farklı kişi bulunması gerekmekte olup kişi başına düşen işlem hacmi mümkün olduğunca düşük tutulmaktadır. Bu nedenle yapılan işlemler daha az dikkat çekmektedir. Bu yöntem yerleştirme aşamasına ilişkin bir yöntemdir.
-
Parçalama (Structuring) Yöntemi
Parçalama yöntemi, şirinler yöntemine benzemekle beraber çok sayıda farklı kişi ile işlem yapılmasının mümkün olmadığı durumlarda kullanılmaktadır. Bu yöntemde finansal sisteme sokmak için kara para yine küçük parçalara ayrılacaktır. Ancak küçük parçalara ayrılan parayı sisteme sokacak yalnızca bir veya birkaç kişi bulunmaktadır. Bu durumda kişi başına düşen işlem hacmi ciddi oranda artacak ve şüpheleri üstüne çekecektir. Bu nedenle parçalama yöntemi şirinler yöntemine göre daha riskli bir yöntemdir.
-
Fonların Fiziken Ülke Dışına Kaçırılması
Bu yöntem elde edilen suç gelirlerinin fiziken bir araya getirilerek ülke dışına çıkarılması ve bir dizi aklama faaliyetleri neticesinde izinin kaybettirilmesi aşamalarından oluşmaktadır. Ülke dışına çıkarılan işbu ekonomik değerler genellikle denetimi düşük olan ülkelere götürülerek Off-Shore merkezler aracılığı ile aklanmaktadır. Devamında ise aklanan paralar başkaca yöntemlerle ülke içine tekrar sokulmaktadır.
-
Kumarhane ve Casinolar
Kumarhane ve casinolar müşterilerinin güvenlik ve memnuniyetlerini sağlamak amacıyla kredi, kiralık kasa hizmeti, çeklerin ciro edilmesi gibi pek çok hizmet sağlamaktadırlar. Bunun yanında çok büyük miktarlarda nakit paranın kumarhane ve casinolara yerleştirilmesi mümkün olup müşteri bu paraya ilişkin bildirim yapılmamasını isteyebilmektedir. Bunun yanında aklayıcılar ile kumarhane sahipleri arasında iş birliği yapılarak sisteme sokulan paraların sanki kumar kazancı imiş gibi gösterilmesi de mümkündür. Dolayısıyla bu yöntemde tüm aşamalar tek bir fiil ile atlanabilmektedir. İşbu sebeplerle kumarhane ve casinolar kara para aklama için oldukça uygundur.
-
Döviz Büroları
Yurt içi veya yurt dışında faaliyet gösteren döviz büroları çok yüksek işlem hacimlerine sahiptir. Döviz bürosu yoluyla sisteme para sokulması halinde işlem sayısının fazlalığı, farklı para birimlerinin kullanılması, nakit karşılığı çek veya senet verilmesi, fon transferleri yapılabilmesi, denetim ve muhasebe kayıtları bakımından ağır yükümlülüklerinin bulunmaması gibi sebeplerle kara paranın tespiti ve takibi önemli derecede zorlaşmaktadır. Genellikle döviz bürolarının ülkelerde çok kolay şekilde kurulabildiği de dikkate alındığında kara para aklama için son derece uygun işletmeler olduğu söylenebilecektir.
-
Nakit Para Kullanılan İşyerlerinin İşletilmesi (Göstermelik Şirketler)
Bu yöntemde nakit para akışının yoğun olduğu fastfood dükkanları, akaryakıt istasyonları, güzellik merkezleri gibi iş yerleri kullanılmaktadır. Bu iş yerleri gerçekten faaliyet gösteren yerler olabileceği gibi göstermelik bir ofisi-dükkanı olan ve gerçekte iş yapmayan iş yerleri de olabilmektedir. İş yerinin organik faaliyetleri ne kadar yoğun olursa yöntemin açığa çıkarılması da o denli zor olmaktadır.
Bu yöntemde kara para, sanki hizmet sağlanmış veya ürün satılmış gibi gösterilerek iş yerinin organik faaliyetleri içerisine karıştırılır. Böylelikle kara para sisteme sokulmuş ve izinin sürülmesi zorlaştırılmış olmaktadır. Dolayısıyla bu yöntem ile aynı anda hem yerleştirme hem de ayrıştırma aşamaları beraberce uygulanmaktadır.
-
Alternatif Havale Sistemleri,
Ele geçirilen kara para, bu yöntem ile resmi transfer sistemleri veya swift gibi bankacılık sistemleri kullanılmaksızın başkaca şekillerde ülke dışına çıkarılmaktadır. Ülke dışına para çıkışının sağlandığı bu yöntemler genellikle kaçakçılık operasyonları ile yürütülmekte olup ülke dışına çıkarılan kara para Off-Shore, Döviz Büroları veya diğer yöntemlerle aklanmaktadır.
-
Sahte Fatura (Hayali Ticaret),
Bu yöntem ile ithalat veya ihracat yapıldığı izlenimi uyandırılarak para aklanmaktadır. Değeri düşük bir mal, ederinin çok daha üstünde bir fiyata ihraç edilmiş gibi gösterilebileceği gibi ithal edilen ürün ülke içinde ederinin çok daha üstünde bir fiyata satılabilir. Örneğin kişi, gerçek ederi 50.000 USD olan bir malı 200.000 USD’ye ihraç etmiş gibi fatura düzenleyebilir. Bu sayede elde edilen aradaki 150.000 USD ticari faaliyet neticesinde elde edilmiş gibi aklanmaktadır.
Bu yöntemde aslında işlem olmamasına rağmen sıfırdan fatura düzenlenebildiği gibi cüzi miktardaki fatura tutarının yasa dışı şekilde şişirilmesi de mümkündür. Göstermelik işlem ile düzenlenen sahte fatura bedeli birbiri ile ne kadar uyumlu olursa fiilin tespiti de o denli zor olacaktır. İşbu işlem için gerçekten faaliyet gösteren bir şirket kullanılabileceği gibi göstermelik veya paravan şirketler de kullanılabilmektedir.
YASA DIŞI BAHİSTEN KARA PARA AKLAMA
Yasa dışı bahis gelirleri kara para aklama yöntemleri ile aklanarak sisteme dâhil edilmektedir. Ülkemizde yasa bahis oynatmak, mekân sağlamak, nakline aracılık etmek suç olup bundan elde edilen gelirler ise suçtan elde edilen malvarlığı statüsündedir.
Kiralık banka hesapları üzerinden elde edilen paranın izinin kaybedilmesi genel olarak kripto para tercih edilmektedir. Bu şekilde ülke dışında çıkarılan para çeşitli kişiler üzerinden geri ülkeye getirilerek paranın aklanması amaçlanmaktadır. Yasa dışı bahis suçu ve cezası adlı makalemize buradan ulaşabilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz.
KARA PARA AKLAMA CEZASI
Yukarıda açıklandığı üzere kara para aklama faaliyeti içerisinde bulunan kişiler 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 20.000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaktır. Ancak bu suçun kamu görevlileri tarafından veya meslek sahibi kişinin bu mesleği icrası sırasında işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranda artırılacaktır. Bunun yanında suçun örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmesi durumunda ise verilecek ceza bir kat artırılacaktır.
Kara para aklama faaliyetlerine katılmamakla birlikte aklanmaya çalışılan malvarlığı değerini, suç konusu olduğunu bilerek satın alan, kabul eden, bulunduran veya kullanan kişi ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
SUÇTAN KAYNAKLANAN MALVARLIĞI DEĞERLERİNİ [KARA PARA] AKLAMA SUÇU ETKİN PİŞMANLIK VE UZLAŞMA
Kanunda Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama suçu bakımından etkin pişmanlık hükmüne yer verilmiştir. İşbu hükme göre kovuşturma aşaması başlamadan, yani en geç savcılık soruşturması sırasında suç konusu malvarlığı değerinin ele geçirilmesini sağlayan veya bulunduğu yeri söyleyerek ele geçirilmesine katkıda bulunan kişi hakkında “Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama” suçundan ceza verilmez
Uzlaşma, üzerine suç isnad edilen kişi ile zarar gören şahsın uzlaştırmacı aracılığı ile iletişim kurarak anlaşmasıdır. Ancak Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama suçu uzlaştırmaya tabi suçlardan değildir. Bu suç bakımından uzlaştırma hükümlerinin uygulanması mümkün değildir.
KARA PARA AKLAMA SUÇUNDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME
Üst sınırı 10 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren dava ve işlere bakmakla görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleridir. Mahkeme görevi belirlenirken suça ilişkin ağırlaştırıcı ve hafifletici nedenler göz önünde bulundurulmayıp yalın hali ile kanun maddesi dikkate alınacaktır. Kanunda Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama suçunun 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ile cezalandırılacağı belirtilmiş olup bu suç bakımından görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir.
Yetkili mahkeme bakımından ise genel manada suçun işlendiği yer mahkemesinin yetkili olacağı belirtilebilir. Kara parayı çeşitli işlemlere tabi tutma seçimlik hareketinde icranın yapıldığı, veya elektronik olarak talimatın verildiği yer mahkemesi yetkilidir. Kara paranın fiziken yurt dışına çıkarılması seçimlik hareketinde ise malvarlığı değerinin ülkeyi terk ettiği yer mahkemesi yetkili mahkemedir.
Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçunda Zamanaşımı
-
Ceza Zamanaşımı
Kişinin hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının bulunması halinde bu kararın belirli bir süre içinde uygulanması gerekmektedir. Aksi halde verilen ceza zamanaşımına uğrayacak ve ceza infaz edilmeyecektir. Kanunda 5 yıldan fazla 20 yıldan az hapis cezası gerektiren suçlar bakımından ceza zamanaşımı süresinin 20 yıl olduğu ifade edilmiştir. Bu nedenle Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçuna ilişkin ceza zamanaşımı süresi 20 yıl olarak uygulanacaktır. Bu süre içinde cezanın infaz edilememesi halinde ceza zamanaşımına uğrayacak ve infaz edilmeyecektir.
-
Dava Zamanaşımı
Kanunda üst sınırı 5 yıldan fazla 20 yıldan az hapis cezası gerektiren suçlar bakımından dava zamanaşımı süresinin 15 yıl olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçuna ilişkin dava zamanaşımı süresi 15 yıl olarak uygulanacaktır. Suçun işlendiği son hareketin üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen dava açılmamış veya açılan dava sonuçlandırılmamış ise işbu suça ilişkin ceza yargılaması düşürülmektedir.
Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçunda Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması,
İşlenilen suç için hükmolunan hapis cezasının bir yıl veya daha az süreli hapis cezası olması durumunda hapis cezası, hakim kararıyla para cezasına dönüştürülebileceği gibi TCK’nın 50. Maddesinde düzenlenen hapis cezasına seçenek yaptırımlara da çevrilebilecektir. Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu bakımından hükmolunabilecek hapis cezası miktarı göz önüne alındığında hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.
Diğer bir şekilde hükmolunan hapis cezasının iki yıl veya daha az süreli hapis cezası olması durumunda ise TCK’nın 51. Maddesi uyarınca hükmün infazı maddede yazan şartların bulunması durumunda ertelenebileceği gibi Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231. Maddesine göre hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kurumundan faydalanılması da mümkündür. Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçunun gerektirdiği cezanın üç yıl ile yedi yıl arasında olduğu dikkate alındığında, cezayı indirici hal bulunduğu takdirde hapis cezasının paraya çevrilmesi veya ertelenmesi mümkündür.
SUÇTAN KAYNAKLANAN MALVARLIĞI DEĞERLERİNİ (KARA PARA) AKLAMA SUÇU
-
İlk Derece Mahkemesi,
Soruşturmanın tamamlanması ve iddianamenin kabulü ile başlayan kovuşturma aşamasının ilk ayağı ilk derece mahkemesi yargılamasıdır. Yargılama, suçun işlendiği yer Asliye Ceza Mahkemesi tarafından yürütülecektir.
-
İstinaf Aşaması,
İlk derece mahkemesi tarafından verilen karara karşı istinaf kanun yoluna başvurma hakkına sahip ilgililerin başvurusu üzerine ilk derece mahkemesi kararı, bulunduğu yer Bölge Adliye Mahkemesi tarafından tekrardan değerlendirmeye tabi tutulur.
-
Temyiz Aşaması,
Aynı şekilde istinaf kararına karşı temyiz başvurusu yapma hakkına sahip ilgililer tarafından kararın temyiz edilmesi halinde Yargıtay tarafından nihai bir değerlendirme yapılır. Yargıtay tarafından dosyaya ilişkin en son değerlendirme yapılır ve karar kesin olarak hüküm altına alınır.
SUÇTAN KAYNAKLANAN MALVARLIĞI DEĞERLERİNİ (KARA PARA) AKLAMA SUÇU TUTUKLAMA KARARI VE İTİRAZ
Üzerine kara para aklama suçu isnad edilen kişi, belirli şartların varlığı halinde soruşturma veya kovuşturma aşamasında tutuklanabilmektedir. Kişinin tutuklanması için kuvvetli suç şüphesi ile tutuklama nedeninin bir arada bulunması gerekmektedir. Kanunun ilgili maddesinde tutuklama nedeni olarak şunlar sayılmıştır;
- Şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olguların varlığı,
- Şüpheli veya sanığın davranışlarının delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme hususu ile tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapma girişiminde bulunma hususunda kuvvetli şüphe uyandıran somut olguların varlığı,
Yani üzerine Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu isnad edilen kişi hakkında kuvvetli suç şüphesinin bulunması ve yukarıda sayılan tutuklama nedenlerinin varlığı halinde yargılamanın etkili şekilde yürütülebilmesi adına tutuklama kararı verilebilecektir.
Tutuklama kararı soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından, kovuşturma evresinde ise Cumhuriyet savcısının istemi üzerine veya resen mahkeme tarafından verilir. Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu bakımından en çok 1 yıl tutuklama kararı verilebilecektir. Ancak bu süre zorunlu hallerde 6 ay artırılabilir.
Şüpheli veya sanık hakkında verilen tutuklama kararına karşı, ilgililer tarafından kararın öğrenildiği tarihten itibaren 2 hafta içinde kararı veren mercie itiraz edilebilir.
SIK SORULAR SORULAR
-
Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu Şikayete Tabi Midir?
Hayır, bu suç şikayete tabi suçlardan olmayıp ihbar üzerine veya resen savcılık tarafından soruşturulabilir.
-
Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçunu İşleyenlerin Yatarı (Ceza İnfazı) Ne Kadar Olur?
Suç işleniş tarihi, daha önce verilmiş ceza hükmünün bulunup bulunmaması, kişinin yaşı gibi pek çok parametre ceza infazını etkilemektedir. Bu nedenle ceza hükmüne ilişkin infaz hesaplaması her olay özelinde profesyonel avukat yardımı ile ayrı şekilde hesaplanmalıdır.
-
Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu Yüz Kızartıcı Bir Suç Mudur?
Evet, bu suç belirli kanunlarda yüz kızartıcı suç olarak tanımlanmıştır.
-
Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu Adli Sicil Kaydına İşler Mi?
Evet, bu suçtan hüküm giyildiği takdirde suç adli sicil kaydına işleyecektir. Ancak belirli indirimler uygulandığı takdirde Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına karar verilir ise bu ihtimalde suç adli sicil kaydına işlemeyecektir.
-
Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu Siber Suçlarda Mı Görülür?
Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu, başsavcılık nezdinde kurulu olması halinde “Aklama Suçu Soruşturma Büroları” tarafından soruşturulur.
-
Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu Avukat
Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu avukat tarafından takip edilen bir hukuki süreçtir. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında özellikle ifade ve savunma konusunda alanında uzman siber ve ceza avukatından bilgi alınması hak kayıplarının önüne geçecektir.
-
Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu Avukat Ücreti 2025
Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini (Kara Para) Aklama Suçu avukat ücreti; avukatlık asgari ücret tarifesinden aşağı olmamak üzere İstanbul Barosu’nun tavsiye niteliğindeki ücret tarifesine göre belirlenir.