ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ ÖRNEĞİ (2025)
Anlaşmalı boşanma protokolü örneği , internet ortamında farklı kaynaklardan temin edilebilir olsa da somut olaya ve duruma göre yeniden düzenlenmesi gerekebilir. Anlaşmalı boşanma , evlilik birliği en az 1 yıl süren eşlerin mahkemeye başvurması veyahut eşlerden birinin açtığı davayı diğer eşin kabul etmesi ile gerçekleşmektedir. Anlaşmalı boşanmanın temeli TMK 166/3. maddesine dayanmaktadır.
Anlaşmalı boşanma protokolü ise en az bir yıl süren evliliklerde, anlaşmalı boşanma dilekçesini yetkili mahkemeye sunarken eklemesi gereken protokoldür. Protokolde, velayet, nafaka, maddi ve manevi tazminat, ziynet eşyaları, kişisel eşyalar, mal paylaşımı vb. konular yer alır.
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ ÖRNEĞİ
Bir tarafta … ( T.C No: ..), diğer tarafta … ( T.C No:…) aralarında karşılıklı olarak anlaşarak boşanmaya karar vermiş olup iş bu protokol birlikte tanzim edilmiştir.
Bu protokol gereğince ;
1-… ve … karşılıklı olarak boşanmayı kabul ederler.
2-Taraflar kendilerine ait şahsi eşyalarının ve ziynet eşyalarının tamamını almış olup, birbirlerinden menkul eşya ve ziynet eşyası talepleri yoktur.
3-Boşanma sebebiyle her iki taraf birbirlerinden tedbir nafakası veya yoksulluk nafakası talebinde bulunmamaktadırlar.
4-Boşanma sebebiyle her iki taraf birbirlerinden maddi ve manevi tazminat talebinde bulunmamaktadırlar.
5-Tarafların birbirlerinden; yasal mal rejiminden kaynaklanan katılma alacağı, değer artış payı, katkı payı vb. herhangi bir alacak/tazminat talepleri yoktur.
6-Taraflar karşılıklı olarak birbirlerinden mahkeme masrafları ve vekâlet ücreti talep etmeyeceklerdir.
7-Taraflar yukarıda yazılı şartlarda anlaşmış olup, iş bu protokol, açılacak boşanma davasında anlaşmalı boşanmanın esası olarak Mahkemede delil olarak kullanılacaktır.
İş bu protokolü okuduk, irademize uygun bulduk ve karşılıklı olarak imza altına aldık. …/…/…
NOT : Anlaşmalı boşanma protokolü örneği, genel bilgiler ışığında örnek olarak düzenlenmiştir. Anlaşmalı şekilde boşanmaya karar veren çiftler koşulları ortak bir irade ile belirleyecektir. Eşlerin müşterek çocuklarının olup olmadığı, velayet ve kişisel ilişki tesisi hususunda bir anlaşmaya varıp varmadıkları, evlilik birliği içerisinde mal edinip edinmediği, aile konutu olarak kullanılan gayrimenkulde eşyaların kimde kalacağı, tazminat vb. hususların net şekilde belirlenerek kişiye özel hazırlanması gerekir. Zira anlaşmalı boşanma protokolünün anlaşmalı boşanma davasının temelini oluşturacağı hususu göz ardı edilmemelidir.
SIKÇA SORULAN SORULAR
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ NASIL HAZIRLANIR?
Anlaşmalı boşanma protokolü örneğinde de görüleceği üzere protokol hazırlanırken dikkat edilmesi gereken konular; maddi ve manevi tazminat, yoksulluk nafakası; çocukların velayeti, velayeti almayan eşin çocukla kişisel ilişkisidir. Belirtilen bu konuların protokolde bulunması zorunludur.
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ SONRADAN DEĞİŞTİREBİLİR Mİ?
Protokol boşanma kararı kesinleşinceye kadar her aşamada değiştirilebilir veya vazgeçilebilir. Anlaşmalı boşanma davası kesinleştiği takdirde artık değişiklik talep edilemez. Boşanma gerçekleştikten sonra anlaşmalı boşanma protokolündeki maddeler mahkeme ilamı şeklindedir ve her iki taraf için de bağlayıcıdır.
Anlaşmalı boşanma protokolündeki maddelere uymayan taraf için açılacak dava ile protokole uyması zorla yerine getirilebilir.
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ ÖRNEĞİNİN NOTERDEN TASDİK EDİLMESİ GEREKİR Mİ ?
Anlaşmalı boşanma protokolü örneğinin noter onaylı olması gerekli değildir.
SONUÇ
Anlaşmalı boşanma protokolü örneğinde de görüleceği üzere protokol, birçok teknik detay barındırmaktadır. Boşanma davasının temelini anlaşmalı boşanma protokolü oluşturur. Bu sebeple eşlerin ortak irade ile belirledikleri velayet, kişisel ilişki, nafaka, tazminat, mal rejimi gibi tüm hususların detaylı şekilde yazılması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolünün mahkeme tarafından onaylanmasını takiben protokol maddeleri ilam haline geleceğinden alanında uzman bir avukattan danışmanlık alınması gerekmektedir.