DEVREMÜLK SÖZLEŞME FESHİ İHTARNAME ÖRNEĞİ

DEVREMÜLK SÖZLEŞME FESHİ İHTARNAME ÖRNEĞİ (2025)

Devremülk iptali, yapılan sözleşmenin ve tapunun iptali ile ödenen bedelin iadesi için kullanılan bir kavramdır. Uygulamada bu işlemler devremülk dolandırıcılığı olarak adlandırılsa da hukuk davası açmak gerekir. Devremülk sahibinin devremülk iptali için öncelikle ihtarname göndermesi, sonra arabuluculuk başvurusu yapması ve akabinde dava açması gerekir. Devremülk hakkında detaylı bilgi için devremülk iptali isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

DEVREMÜLK İHTARNAME SÜRESİ VE DEVREMÜLK  İPTALİ DAVASI

Devremülk cayma hakkı ve devremülk ihtarname süreleri aşağıdaki gibidir.

14 günlük cayma süresi geçtikten sonra satıcı yükümlülüklerine aykırı davranmış ise 14 gün +1 yıl içerisinde noter aracılığı ile ihtar çekilerek çözümlenir
14 gün + 1 yıllık cayma süresi geçtikten sonra satıcı taahhütlerine ve yükümlülüklerine uymamış ise Genel Mahkemelerde Dava açılarak çözümlenir
Noter aracılığı ile ihtar çekildikten sonra yapılan ödemeler veya senetler iade edilmez ise Genel Mahkemelerde dava açarak veya İcra Dairelerinde icra takibi başlatılarak çözümlenir
İlk iki taksitin ödenmesinden sonra, üçüncü yıldan itibaren, satıcıdan her taksite ilişkin ödeme bildirimi almasından itibaren 14 gün içerisinde satıcı veya sağlayıcıya yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı ile bir bildirimde bulunarak çözümlenir

 

DEVREMÜLK SÖZLEŞME FESHİ İHTARNAME ÖRNEĞİ

İHTAR EDEN               :

VEKİLİ                         : Av. FERDİ KURNAZ & Av. AYSEL İREM KAP& Av. BERKAY BAŞCI

MUHATAPLAR           :

KONU                         : Cayma bildirimidir.

AÇIKLAMALAR

Müvekkil ile taraf şirketler arasında ‘Hisseli Gayrimenkul Satış Sözleşmeleri” akdedilmiştir. İşbu sözleşmelere binaen müvekkil lehine tanzim edilen tapu senedinde ise … adına kayıtlı taşınmaz üzerinde hisseli pay devri gerçekleşmiştir. Sözleşmede oda ve pafta belirlemesi yapılmadığı için sözleşme ve tapuların birbiriyle bağdaşmadığı, sözleşmedeki kullanım süresine göre, aynı bağımsız bölüm üzerinde tüm pay sahiplerinin bir yıl içinde tatil hakkını kullanmalarının ve müvekkilin tatil sağlama ediminin ifa imkânı fiilen mümkün olmadığı anlaşılmıştır. Müvekkile her ne kadar tapu devri yapılmışsa da taşınmaz müvekkil tarafından hiç kullanılmamıştır.

Açıklamalar eşiğinde yasal cayma hakkı süresinde sözleşmeden caydığımızı tarafınıza bildiririz.

SONUÇ VE İSTEM: Sözleşmelerden cayma hakkımızı kullandığımızı bildirir ve mevzubahis sözleşmeler sebebiyle müvekkilin tarafınıza yaptığı ödemelerin ödeme tarihinden başlamak üzere mevduata uygulanan en yüksek banka faiziyle IBAN: … no’lu hesaba işbu ihtarnamenin tarafınıza tebliğinden itibaren üç iş günü içinde yatırmanızı, aksi takdirde söz konusu alacağın tahsili için her türlü yasal yola müracaat edileceğini ve bu nedenle doğabilecek faiz, masraf, yargılama gideri, vekâlet ücreti de dâhil olmak fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla doğacak bütün zararların tarafınızdan tahsil edileceğini ihtaren bildiririz.

NOT   : Bu ihtarname genel bilgiler ışığında örnek olması için hazırlanmıştır. Devremülk sözleşmesinin kaç yıl önce imzalandığı, devremülk sözleşmesi içeriği, tapunun devri ve içeriği göz önüne alınarak ihtarnamenin; uzman bir devremülk avukatı tarafından eklemeler ve çıkarmalar yapılarak kişiye özel hazırlanması gerekir. İhtarname gönderen kişi, daha sonra açılacak devremülk iptali davasında, ihtarnamede yazılı içerikle bağlıdır. Bu sebeple basit gibi görünse de çok dikkatli hazırlanarak şirketlere gönderilmelidir. Örneğin; usulsüzlük durumlarının tamamından bahsedilmemesi durumunda bu usulsüzlükler davada da öne sürülemeyecektir. 

SIK SORULAN SORULAR

Devremülk Aldım İptal Etmek İstiyorum Ne Yapabilirim?

Devremülk iptali ile ilgili yukarıdaki açıklamalar kapsamında noterden ihtarname çekilmesi ve dava olmak üzere iki şekilde devremülk iptali sağlanabilir. Özellikle belirtmek gerekir ki, eğer tapuyu devraldıysanız mutlaka dava açılmalı ve mahkeme kararıyla tapunun iptali sağlanmalıdır.

Devremülk Dolandırıcılığı İhtarname Ücreti Ne Kadar?

Devremülk dolandırıcılığı ihtarname ücreti ortalama 1.000,00 TL ile 3.000,00 TL arasındadır. Noterler Birliği sayfasından net rakamı öğrenebilirsiniz. İhtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname örneği üzerindeki harf sayısına göre fiyat belirlenmektedir.

Devremülk Sözleşme Feshi İhtarname Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Devremülk sözleşme feshi ihtarname örneği her uyuşmazlık bakımından yeterli olmayabilir. Genel ifadelerle hazırlandığı için sözleşme ilişkisi, sözleşme süresi, kaç oda olduğu, devremülk sözleşmesi içeriği, tapu devri nedenleri vb. birçok faktöre göre düzenlenmeli ve o şekilde şirkete gönderilmelidir. Para ve zaman kaybı olmaması adına deneyimli bir avukattan destek alınması gerekir.

Devremülk Sözleşme Feshi İhtarname Ne Zaman Gönderilmelidir? 

Devremülk sözleşme feshi ihtarname örneği sözleşme imzalanmasından en fazla 14 gün içinde gönderilmelidir. Bu süre geçmişse ancak haklı sebepler varsa yine ihtarname gönderilerek sözleşme iptal edilebilir. Süresinden emin olunamayan durumlarda kira avukatından destek almakta fayda vardır.

Devremülk Sözleşme Feshi İhtarname Noter Aracılığıyla Mı Gönderilmelidir?

Devremülk sözleşme feshi ihtarname örneğinin noter kanalıyla gönderilmesi ispat açısından gereklidir. Uygulamada WhatsApp ve Sms gibi bildirim araçlarıyla yapılan ihtarnameler ispat açısından sorun teşkil etmektedir. İhtarnamenin noter aracılığı ile gönderildiği durumlarda ihtarnamenin ulaşıp ulaşmadığı takip edilmelidir. Eğer ihtarname ulaşmadı ise şahıslarda TK 21/2, şirketlerde TK 35. maddesi uyarınca muhtara tebligat talep edilmelidir.