SEYAHAT ACENTASI (2025)
- SEYAHAT ACENTASI NEDİR?
- SEYAHAT ACENTASI SAHİBİNİN NİTELİKLERİ
- İŞLETME BELGESİ ADIMLARI
- SEYAHAT ACENTASI DEVİR İŞLEMLERİ NASIL OLUR?
- SEYAHAT ACENTASI DEVİR BELGELERİ
- SIK SORULAN SORULAR
- 1-Seyahat Acentası Kuruluş Masrafları Ne Kadar 2024?
- 2-Seyahat Acentası Kuruluş Aşamaları Nelerdir?
- 3- Seyahat Acentası Kurarak Airbnb Kiralamalarına Aracılık Edebilir Miyim?
- 4- Airbnb Aracılık Faaliyetlerinde Hangi Tür Acentalara İzin Verilmiştir?
- 5-Seyahat Acentası Açmak Ne Kadar Sürer?
- 6- Seyahat Acentası Devri Ne Kadar Sürer?
- 7- Seyahat Acentası Açmak İçin Nereye Başvurmam Gerekir?
- 8- Seyahat Acentası Devretmek ya da Devralmak İçin Nereye Başvurmam Gerekir?
- 9-Seyahat Acentası Kuruluş ve Devir İşlemleri Avukatla Yapılabilir Mi?
SEYAHAT ACENTASI NEDİR?
Seyahat acentaları, kâr amacı ile turistlere turizm ile ilgili bilgiler vermeye, paket turları ve turları oluşturmaya, turizm amaçlı konaklama, ulaştırma, gezi, spor ve eğlence hizmetlerini görmeye yetkili olan, oluşturduğu ürünü kendi veya diğer seyahat acentaları vasıtası ile pazarlayabilen ticarî kuruluşlardır.
Seyahat acentesi kuruluşu, seyahat acentesi kuruluş masrafları, seyahat acentesi kuruluş aşamaları ile ilgili detaylı bilgi verilmiştir. İşletme belgesi tüzel kişilere verildiği için öncelikle başvurucunun TTK hükümlerine göre kurulmuş bir tüzel kişi olması gerekmektedir. Seyahat acentesi işletme belgesi alınmasının ardından seyahat acenteliği faaliyetlerinde bulunulabilir.
A Grubu Seyahat Acentaları:
Tüm seyahat acentalığı hizmetlerini ifa ederler.
B Grubu Seyahat Acentaları:
Uluslararası kara, deniz ve hava ulaştırma araçları ile (A) grubu seyahat acentalarının düzenleyecekleri turların biletlerini satarlar.
C Grubu Seyahat Acentaları:
Yalnız Türk vatandaşları için yurt içi turlar düzenlerler.
SEYAHAT ACENTASI SAHİBİNİN NİTELİKLERİ
Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerde; diğer şirketlerde ise tüm ortaklar ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerde aşağıdaki nitelikler aranır.
- 18 yaşını bitirmiş olmak,
- Ağır hapisle veya yüz kızartıcı suçlardan veya hileli iflastan hükümlü olmamak,
- Ticarî itibar bakımından yeterli olmak,
- Belirli suçlardan cezalandırılmamış olmak.
İŞLETME BELGESİ ADIMLARI
1- Bakanlığa Unvan Talebinde Bulunulur
Seyahat acentesi işletme belgesi almak isteyen tüzel kişi, bir dilekçe ve varsa marka tesciline ilişkin belge ile seyahat acentesi unvanı almak üzere T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na unvan başvurusunda bulunur.
Unvan tercihinde dikkat edilecek hususlar;
Talep edilen unvan, Bakanlık tarafından daha önce başka bir işletmeye; seyahat acentası, Turizm İşletmesi (otel, restoran vb.) verilmiş ise bu unvan mevzuat gereğince uygun görülmemektedir. Ayrıca, daha önce başka bir işletmeye tescil edilmiş unvana, iltibasa yol açacak nitelikte kelimeler veya yeni bir isim katılarak benzetme yapmak suretiyle talep edilmesi halinde de bu unvan değerlendirmeye alınmayacaktır.
Tercih edilen unvanın yanına eklenilen tur, turizm, tour, holiday, travel, seyahat vb. gibi kelimeler genel terimler olduğundan tercihleri farklılaştırmamaktadır. Örneğin; Saat Turizm Seyahat Acentası unvanı istenmiş ve bu unvan bakanlık tarafından uygun görülmemiş ise diğer tercihlerin Saat Travel, Saat Holiday, Travel Saat veya Saat Tour olması tercihlerin uygun olmama durumunu değiştirmemektedir.
Unvan başvurusu için Bakanlığın Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünün TR 3500 0100 1745 0348 3170 5539 nolu IBAN hesabına 25.000.-TL olarak başvuru sahibi şirket adına yatırılması gerekmektedir.
Başvuru dilekçesi “Kültür Ve Turizm Bakanlığı İsmet İnönü Bulvarı No:32 Emek-Çankaya/ ANKARA” adresine kargo veya posta yoluyla gönderilir.
Başvuru en geç on beş gün içerisinde sonuçlandırılır. Başvuru sonucuna buradan bakılabilir.
2- TÜRSAB’A Başvuru Yapılır
Seyahat acentesi unvanının bakanlık tarafından uygun görüldüğünün başvuru sahibine tebliğinden itibaren 30 gün içinde TÜRSAB’a başvuru yapılır. Başvuru sahibi tüzel kişiliğin yetkilendirdiği kişilerce teslim edilebilir. Başvuru esnasında kişinin anılan yetkiye ilişkin belgesini ibraz etmesi zorunludur.
Başvuru için istenen belgeler şunlardır;
- Başvuru dilekçesi,
- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı,
- Acenta unvanının kabul edildiğine ilişkin Bakanlıkça verilen yazı,
- Başvuru sahibi tüzel kişinin iştigal konusu olarak turizm veya seyahat acentalığı faaliyetinin de yer aldığı şirket ana sözleşmesinin yayımlatıldığı Ticaret Sicil Gazetesi’nin tarih ve sayısının belirtildiği beyanı,
- Temsile yetkili kişi veya kişilerin de belirtildiği en son duruma ilişkin Ticaret Sicil Tasdiknamesi,
- Acente unvanın ilişkin taahhütname,
- Başvuru sahibi anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerin, diğer şirketlerde ise tüm ortakların ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerin T.C. kimlik numarası ve adli sicil beyanı,
- Tüzel kişiliği temsile yetkili kişi veya kişilerin imza sirküleri aslı veya sureti,
- Seyahat acentesinin personeline ait belge, nüfus kayıt sureti, sosyal güvenlik kurumundan alınacak yeni tarihli çalışma belgesi,
- Teminat mektubu veya teminatın yatırıldığına dair kaşe ve imzalı makbuz aslı.
Yatırılacak Teminat: Teminat direkt olarak başvuru sırasında kesin ve süresiz teminat mektubu olarak teslim edilebileceği gibi başvuru sahibi tüzel kişi hesabından Kültür ve Turizm Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü’nün T.C Merkez Bankası Ankara Şubesi nezdindeki 350 154 021-9 nolu hesabına (IBAN NO: TR 890 000 100 100 000 350 154 021) açıklama kısmına Bakanlığın uygun gördüğü unvan yazılan işlem dekontunun aslının (İlgili banka tarafından kaşeli imzalı halde) ibraz edilmesi de mümkündür.
Yatırılacak teminat miktarları şu şekildedir;
- A Grubu seyahat acenteleri için (Tüm seyahat acentacılığı hizmetlerini ifa ederler.) 7.000,00.-TL (Yedi bin Türk Lirası)
- B Grubu seyahat acenteleri için (Uluslararası kara, deniz ve hava ulaştırma araçları) 6.000,00.-TL (Altı bin Türk Lirası)
- C Grubu seyahat acenteleri için (Yalnızca Türk vatandaşları için yurt içi tur düzenlemektedirler.) 5.000,00.-TL (Beş bin Türk Lirası)
Her bir şube için anılan bedelin %25’i kadarınca teminat düzenlenmesi gerekmektedir.
Çalıştırılacak Personel: Seyahat acentası merkez ve şubelerinde çalıştırılacak zorunlu personelde gerekli niteliklerden en az bir tanesi bulunmalıdır. Başvuru sırasında personelin niteliğini gösterir aşağıdaki belgelerden biri de TÜRSAB’a teslim edilir.
- Otelcilik ve turizm konusunda; meslek lisesi, ön lisans veya lisans eğitimini tamamlamış olan kişilere ait mezun olunduğunu gösterir belgenin aslı veya onaylı sureti
- Enformasyon memurluğu yabancı dil başarı belgesi aslı(C grubu seyahat acentalarında enformasyon memurluğu başarı belgesi sahibi olanlar birinci fıkrada belirtilen nitelikleri haiz personel yerine çalıştırılabilir.)
- Bakanlıkça verilmiş rehber belgesi aslı veya onaylı sureti
Acente sahipleri, fiilen acentede çalışmaları durumunda yukarıda belirtilen belgelerden birine sahip ise, acente personeli sayılır.
3- TÜRSAB Tarafından İnceleme ve Denetim Yapılır
Başvuru dosyası Acente Sicil Direktörlüğü tarafından detaylı şekilde incelenir. Başvuru dosyasında eksik bulunmaması veya bildirilen eksikliğin tamamlanması durumunda başvuru adresinde TÜRSAB tarafından denetim gerçekleştirilir.
Yapılacak olan denetimde adresin yönetmeliğin 17. Maddesine uygun olup olmadığı ve personele ilişkin kayıtların tutulup tutulmadığına ilişkin denetleme yapılır.
Seyahat Acentası İşyerinin Nitelikleri
Seyahat acentası işyerinde aşağıda belirtilen niteliklerin bulunması gereklidir.
- a) Faydalanmak isteyenlerin serbestlik ve eşitlik içinde ulaşabilecekleri bir mahalde olması,
- b) Seyahat acentası olduğunu belirleyen ve acenta unvanını taşıyan yazı ya da tabelanın seyahat acentası işyeri dışından görülebilir yerde olması,
- c) Bulunduğu yer ve konum itibarıyla grubunun gerektirdiği seyahat acentalığı faaliyetine, uygun büyüklükte ve özenle düzenlenmiş olması,
ç) Telefon, faks, seyahat acentası işlemini internetten yapabilen elektronik iletişim cihazı olması,
- d) Mevzuatta belirtilen seyahat acentası hizmetleri dışında başka faaliyet yapılmıyor olması.
4-ÜYE KAYIT ÜCRETİ VE YILLIK AİDAT ÖDEMELERİ
Yapılan inceleme ve denetim sonucunda sürecin mevzuata uygun olduğunun anlaşılması durumunda başvuru sahibinden “üye kayıt ücreti” ve “yıllık aidat ücreti” yazılı olarak talep edilir.
2024 yılı için belirlenen üye giriş aidatı 359.476,83 TL’dir. Üye kayıt ücreti üyelik işlemleri esnasında bir defaya mahsus tahsis edilir. Bakanlık tarafından işletme belgesinin düzenlenerek Birliğe üyeliğin kesinleşmesi durumunda geri iadesi mümkün değildir.
2024 yılı yıllık aidat miktarı ise 17.973,85 TL’dir. Bakanlık tarafından işletme belgesinin onaylandığı yıl dahil olmak üzere, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298’inci maddesi uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında her sene tahsil edilir.
5-TÜRSAB BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Verilen süre içinde üye kayıt ücreti ve yıllık aidat ödemesini gerçekleştiren başvuru sahipleri temsil ve ilzama yetkili kişi veya kişilerin “Yeni Kurulan Acenteleri Bilgilendirme Toplantısı”na katılmaları gerekmektedir. Bu toplantının ardından TÜRSAB üye işlemleri tamamlanır.
6- BAKANLIK ONAYI
TÜRSAB, gereklilikleri yerine getiren başvurulara ilişkin görüşünü T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirir. TÜRSAB tarafından uygun görülmeyen başvurular için başvuru sahibine uygunsuzluk gerekçesi belirtilir. Bakanlığa bildirilen başvurunun Bakanlık tarafından uygun görülmemesi halinde üyelik başvurusu iptal edilerek, üye kayıt ücreti, TÜRSAB tarafından başvurucuya iade edilir.
Başvurunun Bakanlık tarafından uygun görülmesi halinde, “Seyahat Acentası İşletme Belgesi” düzenlenmesi için Makam Onayı hazırlanır. Makam Onayından sonra, Seyahat Acentası İşletme Belgesi düzenlenir ve TÜRSAB’a bildirilir. Düzenlenen işletme belgesi Bakanlık tarafından başvuru sahibine teslim edilmek üzere bağlı bulunduğu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne gönderilir. İşbu belge başvuru sahibi yetkilisi tarafından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden teslim alınır.
SEYAHAT ACENTASI DEVİR İŞLEMLERİ NASIL OLUR?
Seyahat acentası devir işlemleri şu şekilde yapılır:
1- İşletme belgesinin devrinde seyahat acentası şubesi merkezi ile bir bütün olarak değerlendirilir. Devir işlemi, şube olmaksızın yapılacak ise şube kapatma işlemi de eşzamanlı yapılır.
2- Bakanlık veya Birlik nezdinde; sonucu işletme belgesinin iptalini veya geçici ve uzun süreli üyelikten çıkarma cezasını gerektirebilecek idari iş ve işlemleri bulunan seyahat acentası hakkında bu iş ve işlemlerin sonuçlandırılmasına kadar belge devri talebinde bulunulamaz.
3- İşletme belgesini devreden tüzel kişi ile devralan tüzel kişinin beraber düzenleyeceği tek dilekçe ve ekinde; devreden ve devralan tüzel kişiliğin imza sirküsü ile devralanın seyahat acentalığı faaliyetinde kullanacağı yeni unvana ilişkin “unvan tercih listesi” ile Bakanlığa başvurulur.
4- Bakanlık nezdinde yapılacak inceleme ve değerlendirme sonucunda başvurusu uygun görülenlere Bakanlık tarafından “devre ilişkin ön izin” verilir.
5- Devre ilişkin ön izin yazısının devreden ve devralan tüzel kişiliğe tebliğinden itibaren otuz gün içerisinde, devreden ve devralan tüzel kişiler tarafından Birliğe başvuru yapılması gerekir. Bu süre veya verilecek on beş günlük ek süre içerisinde Birliğe başvurunun yapılmaması halinde “devre ilişkin ön izin” kendiliğinden iptal edilmiş sayılır.
6- Aşağıdaki bilgi ve belgeler ile Birliğe başvurulur:
a)Ön izne atıf yapılan ve devralan tüzel kişi tarafından imzalanmış dilekçe.
b)Devredenin ticaret sicile tescil edilmiş devir kararı.
c)Devralanın ticaret sicile tescil edilmiş devir kararı.
ç)Devralan tüzel kişilik limited şirket ise şirket sözleşmesi ile ortak ve müdürlerini gösteren, anonim şirket ise esas sözleşmesi ile ortaklık yapısı ve yönetim kurulu bilgisini içeren ticaret sicil kayıtları.
d)Devralan limited şirket ise ortaklarının ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerinin, anonim şirket ise yönetim kurulu üyelerinin adli sicil kayıtları.
e)Devralan tüzel kişiliğin imza sirküsü.
f)Seyahat acentası faaliyeti gösterilecek adres bilgileri.
g)Yönetmelikte yer alan; kuruluş teminatı, acenta unvanı taahhütnamesi ve zorunlu personele ilişkin bilgiler ve kayıtlar.
7- Birlik tarafından, devre konu seyahat acentasının devre engel bir hususunun bulunup bulunmadığı ile devralacak tüzel kişi hakkında gerekli inceleme yapılır. Başvurunun uygun bulunması halinde, devralacak tüzel kişiliğe ilişkin Seyahat Acentaları Yönetmeliği kapsamında belgelendirmeye ilişkin gerekli iş ve işlemler yürütülür.
Birliğe yapılan başvuru tarihinden itibaren otuz gün içerisinde;
a) Belgelendirmeye esas bilgi ve belgeler üzerinden yapılan inceleme ile işletme faaliyeti denetim sonucunun uygun bulunması halinde belgelendirmeye ilişkin Yönetmelik gereği iletilmesi gereken bilgi ve belgeler Bakanlığa gönderilir.
b) Başvurunun uygun bulunmaması halinde ise aynı sürede gerekçesi belirtilerek başvuru sahiplerine bilgi verilir ve başvuru dosyası denetim raporu ile birlikte görüş de eklenerek Bakanlığa gönderilir.
8- Devir işleminin Birlik tarafından 7 nci maddede belirtilen süre içerisinde sonuçlandırılmaması halinde; devreden ve devralanın başvurusu ile Bakanlık devre ilişkin Birlik tarafından yerine getirilmesi gereken iş ve işlemleri resen yürütür.
9- Birlik tarafından verilen uygun görülmeme kararının tebliğinden itibaren otuz gün içerisinde devreden ve devralan birlikte Bakanlığa itiraz edebilir.
10- Bakanlık tarafından yapılacak nihai inceleme ve değerlendirme sonucunda uygun bulununan başvuru işlemi, işletme belgesi düzenlenmesi ile sonuçlandırılır ve Bakanlık siciline işlenecek belge düzenleme tarihi itibarıyla devir işlemi hüküm ifade eder.
11- Bakanlık, devir işleminin sonuçlanmaması ve/veya devir işlem sonucunun Bakanlık siciline işleneceği tarihe kadar geçecek sürede devredenin ve devralanın belge devrinden kaynaklanan ticari ilişkilerinde taraf değildir.
12- İşletme belgesi düzenlenmek suretiyle tamamlanan devir işlemi sonrasında devredenin, 1618 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi hükmü gereğince Bakanlık emrinde bulunan teminatı iade edilir.
13- Devredilen işletme belgesinde yer alan acenta unvanı veya iltibasa yol açacak unvan on yıl içerisinde başka bir seyahat acentasına verilmez. İşletme belgesini devreden tüzel kişilik, üç yıl geçmeden yeniden işletme belgesi talebinde bulunamaz.
SEYAHAT ACENTASI DEVİR BELGELERİ
SIK SORULAN SORULAR
1-Seyahat Acentası Kuruluş Masrafları Ne Kadar 2024?
Seyahat acentası kuruluş masrafları A,B,C grubu seçimine göre değişmektedir. Deneyimli bir avukattan destek alarak seyahat acentası kuruluş masraflarını öğrenebilirsiniz.
2-Seyahat Acentası Kuruluş Aşamaları Nelerdir?
Unvan talebi, TÜRSAB’A başvuru, TÜRSAB inceleme ve denetlemesi, bakanlık onayı şeklindedir. Acenta ve seyahat acentası kuruluş aşamaları hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız deneyimli bir avukattan destek almanız gerekir.
3- Seyahat Acentası Kurarak Airbnb Kiralamalarına Aracılık Edebilir Miyim?
Airbnb kiralamaları için gerekli İzin belgesini alma yükümlülüğü ve hakkı münhasıran kiraya verene aittir. Kiraya veren haricinde turizm amaçlı kiralama faaliyetinin yürütülmesi halinde bu kiralamalar, münhasıran Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca belgelendirilmiş (A) grubu seyahat acentaları aracılığıyla yapılabilir. Bu konuda detaylı bilgi için Airbnb Ruhsatı Nasıl Alınır isimli makalemize buradan ulaşabilirsiniz.
4- Airbnb Aracılık Faaliyetlerinde Hangi Tür Acentalara İzin Verilmiştir?
Airbnb kiralamalarına aracılık etme yalnızca (A) grubu seyahat acentaları aracılığıyla yapılabilir.
5-Seyahat Acentası Açmak Ne Kadar Sürer?
Seyahat acentası açmak ortalama 1 ay ile 4 ay arası sürmektedir. Sürecin deneyimli bir avukatla yürütülmesi daha hızlı sonuçlanmasını sağlayacaktır.
6- Seyahat Acentası Devri Ne Kadar Sürer?
Seyahat acentası devri ortalama 1 ay ile 4 ay arası sürmektedir. Sürecin deneyimli bir avukatla yürütülmesi daha hızlı sonuçlanmasını sağlayacaktır.
7- Seyahat Acentası Açmak İçin Nereye Başvurmam Gerekir?
Seyahat acentası açmak için yapılacak başvurular Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne (TÜRSAB) ile Kültür Ve Turizm Bakanlığına başvuru yapılır. Başvuru süreci karmaşık olduğundan deneyimli bir avukattan destek almak gerekir.
8- Seyahat Acentası Devretmek ya da Devralmak İçin Nereye Başvurmam Gerekir?
Seyahat acentası devretmek ya da devralmak için yapılacak başvurular Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne (TÜRSAB) ile Kültür Ve Turizm Bakanlığına başvuru yapılır. Devir süreci karmaşık olduğundan deneyimli bir avukattan destek almak gerekir.
9-Seyahat Acentası Kuruluş ve Devir İşlemleri Avukatla Yapılabilir Mi?
Seyahat acentası kuruluş ve seyahat acentası devir işlemleri bizzat ya da avukatla yapılabilir. Uygulamada seyahat acentası kuruluş ve seyahat acentası devir işlemlerinin karışık olması sebebiyle deneyimli bir avukattan yardım alınmaması zaman ve para kaybına sebebiyet vermektedir. Deneyimli bir avukattan destek alarak sürecin hızlı ilerlemesi sağlayabilirsiniz.