Okuma Süresi: 4 dakika

TRAFİK CEZASINA İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

Trafik cezasına itiraz dilekçesi örneği

Trafik Cezasına İtiraz Nasıl Yapılır? 

Trafik, 2918 Karayolları Trafik Kanunu‘na göre, yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleri şeklinde tanımlanmıştır.

Trafik cezası, trafik kurallarını ihlal eden sürücülere, yayalara veya araç sahiplerine, yasalar tarafından belirlenen yaptırımları ifade eder. Trafik cezaları, karayollarında güvenliğin sağlanması, düzenin korunması ve kazaların önlenmesi amacıyla uygulanır. Bu cezalar, maddi para cezalarından ehliyete el konulmasına kadar farklı yaptırımları içerebilir.

Trafik cezası trafik polisi ya da Jandarmanın yetkili olduğu bölgeler Jandarma Trafik tarafından uygulanabilir. Trafik cezaları, gerekli uyarı levhalarının makul mesafe önceden bulundurulması şartıyla radar gibi görüntü alabilen elektronik cihazlar ile de tatbik edilebilir.

Trafik cezası kesilmesi durumunda aşağıda paylaşılan trafik cezasına itiraz dilekçesi örneği kullanılarak cezaya itiraz edilebilir. Ancak her bir trafik cezasına itiraz aynı dilekçe içeriği ile yapılmamalıdır. Her cezanın konusu aynı olmayacağından tarafınıza tatbik edilen cezanın içeriğine göre alakalı içerikle ve deliller ile itiraz edilmelidir. Ancak uygulamada yasal sınırın üstünde alkol kullanılması sebebiyle ehliyete el konulması sıklıkla karşılaşılan bir durumdır. Bu durumda işbu yazıda paylaşılan trafik cezasına itiraz dilekçesi örneği içinde yer alan detaylı itiraz gerekçeleri kullanılabilir.

Trafik Cezasına İtiraz Süresi Nedir?

Trafik cezasına itiraz süresi cezanın tebliğinden itibaren 15 gündür. Tutanakların size verilmemiş olması sürenin başlamasını durdurmaz. Süre el koyma işlemi ile başlar. Ancak işlem yüz yüze değil radar vb. elektronik cihazlar ile yapılmışsa süre cezanın tebliğinden itibaren başlar.

Trafik cezasına yasal 15 günlük süre içinde itiraz, ehliyete el konulan ve idari para cezası uygulanan yerdeki Sulh Ceza Hakimliğine yapılır. (Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanaklarının Düzenlenmesinde, Tahsilinde Ve Takibinde Uygulanacak Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 16) 

Trafik cezasına itiraz dilekçesi örneği emniyet ya da adliyede sizinle paylaşılmaz. İtiraz dilekçesi başvurucu tarafından hazırlanmalı ve sulh ceza hakimliğine başvurulmalıdır. El koyma işlemi sonrası sadece ehliyete el koyma tutanağı ve idari para cezasına itiraz dilekçesi verilir. Bu evrakların bir örneği tarafınıza verilmezse mutlaka trafik polisinden isteyiniz. Bu evrakların bir örneğinin sizinle paylaşılması yasal zorunluluktur.

Trafik ceza tutanağını imza etmemeniz, olay yerinden kaçmanız vb. davranışlar sonucu değiştirmez. Ceza her ihtimalde uygulanır ve itiraz süresi bu durumda derhal başlar.

Trafik Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği

İSTANBUL ( ) SULH CEZA HÂKİMLİĞİNE

İTİRAZ EDEN : …………. -T.C: …………. – Adres

VEKİLİ : Av. BERKAY BAŞCI & Av. AYSEL İREM KAP & Av. FERDİ KURNAZ

İTİRAZA KONU TUTANAĞIN
TANZİM TARİHİ : ………………

KONU : ….. ili, ……. ilçesi Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği, ……….. tarih, ………. seri, ……………sıra numaralı trafik ceza tutanağında yazılı para cezasının ve ……….. sıra numaralı sürücü belgesinin geri alınmasına ilişkin işlemin iptali talebinden ibarettir.

AÇIKLAMALAR

1-Müvekkil, ……….. tarihinde ………. sularında ………..ili, …………… ilçesi, …………….Mah. ………Cad. üzerinde …………..plakalı araçla seyir halindeyken kolluk kuvvetleri tarafından çevrilmiş ve alkol ölçüm cihazı ile yapılan alkol testinde müvekkil ……..0,53……… promil alkollü çıkmıştır. Alkollü olarak araç kullanma nedeniyle müvekkilin sürücü belgesine geçici olarak el konulmuş ve …………. TL idari para cezası uygulanmıştır. (EK-1: Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı) Açıkça hukuka aykırı olan işlemler için itiraz etme gereği hasıl olmuştur.

2-Öncelikle ifade etmek gerekir ki, Karayolları Trafik Kanunu madde 48/5’e göre; “Yapılan tespit sonucunda, 0.50 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında, fiili bir suç oluştursa bile, 700 Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgesi altı ay süreyle geri alınır. Hususi otomobil dışındaki araçları alkollü olarak kullanan sürücüler bakımından promil alt sınırı 0.21 olarak uygulanır.”

Müvekkilin kullandığı aracın kullanım amacı ruhsatta da açıkça görüleceği üzere hususidir. (EK-2: …………Plakalı Araca Ait Ruhsat Bilgileri)

Yine aynı kanunda ”Otomobil: Yapısı itibariyle, sürücüsü dahil en fazla dokuz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır.” olarak tanımlanmıştır. Uygulamada ruhsatta hususi araç olarak belirtilen panelvan tipi araçlar ticari araç olarak kabul edilip promil sınırını 0,21 olarak varsayıp buna göre ceza kesilmektedir.

Müvekkilin ruhsatında aracın “hususi araç” olarak belirtilmesine ve en fazla dokuz oturma yeri olan bir aracı olmasına rağmen “ticari araç” olarak kabul edilip promil sınırı 0,21 olarak varsayılması açıkça hukuka aykırıdır. Müvekkilin kullandığı araç ‘HUSUSİ’ olup 0,50 promil sınırına tabidir.

3-Ayrıca ölçüm sonucu 0,53 promil olup yasal sınıra oldukça yakındır. Yasal sınıra yakın netice çıkması durumunda alkol ölçüm cihazı ile uygulanan ceza işlemlerine şüpheyle yaklaşmak gerekmektedir. Güncel emsallerde yasal sınıra bu kadar yakın ölçüm sonuçlarının hata payı kapsamında değerlendirildiği bilinmektedir. Bu kapsamda emsal yargı kararlarıyla hata payı kapsamında değerlendirilen bu ölçüm sonucundan müvekkilin ehliyetine el konulması hukuka aykırıdır.

4-Aynı şekilde ölçüm cihazlarının düzenli bakımının yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. İtiraza konu alkol ölçüm cihazının olay tarihinde altı aylık rutin kontrolden geçmiş olup olmadığının tespiti için ……….ili, ……………ilçesi Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü’ne yazı yazılarak ilgili evrakların bir suretinin dosyaya ibraz edilmesi gerekmektedir.

Alkol ölçüm cihazlarının uygulama sıklıkla yanlış ölçüm yaptığı göz önüne alındığında bu sebeple alkol ölçüm cihazının kalibrasyonunda hata olması kuvvetle muhtemeldir. Kaldı ki ölçümün doğru olduğu varsayımında dahi hususi araç kullanan müvekkilin 0,53 promil alkollü olması kanun hükmündeki alt sınırı dahi karşılamamakta ve işbu husus yaptırımın hukuka aykırı olduğunu gözler önüne sermektedir.

4-Sonuç olarak; müvekkilin ruhsatında da görüleceği üzere aracın “hususi araç” olması sebebiyle promil sınırının 0,21 olarak kabul edilmesi, ölçümün hata payı sınırında olması, cihazın kalibrasyonunuda hata olma ihtimali gerekçeleri bir bütün halinde değerlendirildiğinde itirazı konu idari para cezası ve ehliyet el konulması işlemlerinin hukuka aykırı olduğu anlaşılmaktadır. Açıklanan bu gerekçelerle itirazı konu idari para cezası ve ehliyet el konulması işlemlerinin ayrı ayrı iptallerine karar verilmesini talep ederiz.

HUKUKİ NEDENLER : 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Yargıtay içtihatları ve sair yasal mevzuat.

DELİLLER :
1-Geçici Olarak Sürücü Belgesi Geri Alma Tutanağı,
2-Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı,
3-Araç Ruhsatı,
4-Emsal Kararlar,
5-Kamera, Mobese Kayıtları,
6-Fotoğraflar ve Ses Kayıtları,
7-Sair Yasal Delil.

İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;

1-İşbu itirazın kabulü ile yasalara aykırı olarak düzenlenen ……………. ili, ………….. ilçesi Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü, …………… tarih, ……….. seri, ……………. sıra numaralı trafik ceza tutanağında yazılı para cezasının iptaline,

2-Müvekkile ait 7815 sıra numaralı sürücü belgesinin geri alınmasına ilişkin işleminin ayrı ayrı iptaline karar verilmesini vekâleten talep ederim.

İtiraz Eden Vekili
Av. BERKAY BAŞCI & Av. AYSEL İREM KAP & Av. FERDİ KURNAZ
E-imzalıdır.

EK
1-Geçici Olarak Sürücü Belgesi Geri Alma Tutanağı,
2-Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı,
3-Araç Ruhsatı,
4-Vekaletname.

Sonuç

Özetle; trafik cezasına itiraz dilekçesi ceza ile doğrudan alakalı olmalı, itiraz gerekçeleri somutlaştırılmalı ve mümkünse her bir itiraz delilleriyle desteklenmelidir. Trafik cezasına itiraz cezanın tebliğinden itibaren (çevirme durumunda çevirme tarihinden) 15 gün içinde yapılmalıdır. Trafik cezasına itiraz Sulh Ceza Hakimliğine yapılır. Başvurular yaklaşık 2-3 ayda neticelenmektedir. Eğer hukuki süreçlerin bizzat yürütmek için yeterli tecrübeniz yoksa hak kaybı yaşamamak adına yasal sürelere azami özen göstererek trafik cezasına itiraz başvurusu için profesyonel destek almanız tavsiye olunur.