Okuma Süresi: 4 dakika

İHTİYAÇ NEDENİYLE TAHLİYE İHTARNAME ÖRNEĞİ

İHTİYAÇ NEDENİYLE TAHLİYE İHTARNAME ÖRNEĞİ (2024)

Türk Borçlar Kanununa göre; kiralanan konuta kiraya veren kişinin kendisinin, eşinin, alt soyunun(çocukları, torunları), üst soyunun (anne, baba, dede vb.) ihtiyacı olması halinde dava açarak kira sözleşmesini sona erdirme hakkı bulunmaktadır. İhtiyaç nedeniyle tahliye davası için hazırlanan ve tüm bilgileri içeren detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

İHTİYAÇ NEDENİYLE TAHLİYE İHTARNAMESİ GENEL BİLGİLER

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açmak için aşağıdaki istisna dışında ihtarname zorunluluğu bulunmamaktadır. Eğer kira sözleşmesine dayanarak sözleşme bitiminden itibaren bir ay içinde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılacaksa ihtarname göndermek şart değildir. Eğer dava açma süresi bir kira yılına uzatmak isteniyorsa ihtarname göndermesi gerekir.

Genel kurala göre ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açmak için herhangi bir ihtarname şartı bulunmamaktadır. Ancak ev sahibi ile kiracı arasında yapılan kira sözleşmesinde; kira sözleşmesinin feshi için belirli bir gün önceden bildirim yapılması gerektiği yazılmışsa artık burada ihtarname gönderilmesi bir dava şartıdır. Örneğin; kira sözleşmesinde ”ev sahibi sözleşmeyi feshetmek isterse 15 gün önceden yazılı bildirim yapacaktır.” yazılı ise artık burada ihtarname zorunluluğundan bahsedilecektir. İhtarname gönderilmeden dava açılırsa dava, dava şartları eksiliğinden usulden reddedilir.

ÖRNEK-1 : 01.09.2020 başlangıç tarihli kira sözleşmesi hususi ve genel şartlarında önceden bildirim şartı bulunmamaktadır. Bu durumda kiraya veren ihtarname göndermeksizin her kira döneminin ilk ayı yani 01.09.2024 – 01.10.2024 tarihleri arasında doğrudan dava açabilir. Kiraya veren en geç 01.10.2024 tarihine kadar kiracıya usule uygun ihtarname ulaştırırsa artık 1 ayla sınırlı olmaksızın 01.09.2024 – 01.09.2025 tarihleri arasında dava açabilir.

ÖRNEK -2 : 01.09.2020 başlangıç tarihli kira sözleşmesi hususi ve genel şartlarında ”kiraya veren sözleşmeyi feshetmek için en az 3 ay önceden bildirimde bulunmalıdır. ” yazılı şartı vardır. Bu durumda kiraya veren ihtarname göndermeksizin dava açamaz. Açarsa reddedilir.  Kiraya veren en geç 01.06.2024 tarihine kadar kiracıya ihtarname ulaştırırsa artık 1 ayla da sınırlı olmaksızın 01.09.2024 – 01.09.2025 arasında dava açabilir.

NOT  : Bu örneklerde olduğu gibi dava açma süresi ve ihtarname süreçleri teknik bilgi gerektirdiğinden alanında uzman bir kira avukatından hem ihtarname hem da dava sürecinde destek alınması gerekir. Uygulamada alanında uzman bir kira avukatından destek alınmadan yürütülen süreçlerde ciddi hatalar yapıldığı, bu sebeple para ve zaman kaybı yaşandığına sıkça denk gelinmektedir. İhtarname gönderen kişi, daha sonra açılacak ihtiyaç nedeniyle tahliye davasında, ihtarnamede yazılı içerikle bağlıdır. Bu sebeple basit gibi görünse de ihtarname çok dikkat edilerek özenle hazırlanarak kiracıya gönderilmelidir. 

İHTİYAÇ NEDENİYLE TAHLİYE İHTARNAME ÖRNEĞİ

BEYOĞLU …  NOTERLİĞİNE

-İHTARNAME-

İHTAR EDEN                   : Kiraya veren adı soyadı ve adresi

VEKİLİ                             : Av. FERDİ KURNAZ & Av. AYSEL İREM KAP& Av. BERKAY BAŞCI

MUHATAPLAR               : Kiracı adı soyadı ve adresi

KONU                             : Tarihli kira sözleşmesine konu konuta müvekkilin ve ailesinin ihtiyacı nedeniyle tahliye edilerek tarafımıza teslimi talebimizin ihtarına havidir.

AÇIKLAMALAR

Müvekkil ve ailesi, mesken amaçlı kullanmak üzere konut ihtiyacı içerisinde bulunmakta olup kiraya konu konutta kendileri ikamet etmek istemektedir. Bu bakımdan müvekkilin konut ihtiyacı nedeniyle taşınmazın tahliye edilerek tarafımıza tesliminin talep edilmesi zorunluluğu gerekmiştir.  TBK md. 350 gereği; Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa kira sözleşmesini sona erdirebilir.

Yukarıda açıklanan sebeplerle kira döneminin sonu olan … tarihinden itibaren kira sözleşmesinin yenilenmeyeceğini, en geç bu tarihte taşınmazı tahliye ederek tarafımıza teslim etmenizi, aksi halde yasal yollara başvurularak aleyhinize ihtiyaç(gereksinim) nedeniyle tahliye davası açılacağını ve bu dava için yapılacak tüm giderlerin tarafınızdan isteneceğini, yapılacak kira ödemelerinin ihtiyaç nedeniyle tahliye davası için hukuki yollara başvurma hakkımız saklı tutulmak kaydıyla alınacağını ihtaren bildiririz.

İSTEM            : Müvekkilin ve ailesinin konut ihtiyacı bulunması sebebiyle fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla kira döneminin sonu olan …  tarihinden itibaren kira sözleşmesinin yenilenmeyeceğini, en geç bu tarihte … adresinde bulunan taşınmazı tahliye ederek tarafımıza teslim etmenizi, aksi halde yasal yollara başvurularak aleyhinize ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açılacağını ve bu dava için yapılacak tüm giderler, noter ve dava masrafları ve avukatlık ücretinin fakat bununla sınırlı olmamak üzere her türlü zararın tarafınızdan tahsil edileceğini ihtaren bildiririz.

NOT   : Bu ihtarname genel bilgiler ışığında örnek olması için hazırlanmıştır. Kira sözleşmesinin süresi, kira sözleşmesi içeriği, ev sahibinin kişisel durumları, ev sahibinin ihtiyaç nedenlerine göre alanında uzman bir kira avukatı tarafından eklemeler ve çıkarmalar yapılarak kişiye özel hazırlanması gerekir. İhtarname gönderen kişi, daha sonra açılacak ihtiyaç nedeniyle tahliye davasında, ihtarnamede yazılı içerikle bağlıdır. Bu sebeple basit gibi görünse de çok dikkatli hazırlanarak kiracıya gönderilmelidir. Örneğin; ihtiyaç sebeplerinin tamamından bahsedilmemesi durumunda bu ihtiyaçlar davada da öne sürülemeyecektir. 

SIK SORULAN SORULAR 

Kiracı Tahliye İhtarname Ücreti Ne Kadar?

Kiracı tahliyesi ihtarname ücreti ortalama 1.000,00 TL ile 3.000,00 TL arasındadır. Noterler Birliği sayfasından net rakamı öğrenebilirsiniz. İhtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname örneği üzerindeki harf sayısına göre fiyat belirlenmektedir.

İhtiyaç Sebebiyle Tahliye İhtarname Örneği Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İhtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname örneği her uyuşmazlık bakımından yeterli olmayabilir. Genel ifadelerle hazırlandığı için kira ilişkisi, kira süresi, kaç sözleşme olduğu, kira sözleşmesi içeriği, ihtiyaç nedenleri vb. birçok faktöre göre düzenlenmeli ve o şekilde kiracıya gönderilmelidir. Para ve zaman kaybı olmaması adına deneyimli bir avukattan destek alınması gerekir.

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye İhtarname Örneği Ne Zaman Gönderilmelidir? 

İhtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname örneği kira sözleşmesinin içeriğine göre duruma göre yeni kira döneminden en az 3 ay önce duruma göre en az 15 gün önce gönderilmelidir. Süresinden emin olunamayan durumlarda kira avukatından destek almakta fayda vardır.

Kiracıya İhtarname Örneği Noter Aracılığıyla Mı Gönderilmelidir?

Kiracı tahliye ihtarnamesinin noter kanalıyla gönderilmesi ispat açısından gereklidir. Uygulamada WhatsApp ve Sms gibi bildirim araçlarıyla yapılan ihtarnameler ispat açısından sorun teşkil etmektedir. İhtarnamenin noter aracılığı ile gönderildiği durumlarda ihtarnamenin ulaşıp ulaşmadığı takip edilmelidir. Eğer ihtarname ulaşmadı ise TK 21/2 maddesi uyarınca muhtara tebligat talep edilmelidir.