İHTİYAÇ NEDENİYLE TAHLİYE DAVASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ (2025)
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası dilekçe örneği ile ev sahipleri kendi gereksinimi sebebiyle tahliye davası açabilir. Konut ve çatılı iş yeri kiralarında taraflar arasında yapılan sözleşme kanun gereği 10 yıl kendiliğinden uzamaktadır. Bu sebeple kiracının tahliyesi için kanunda sayılan sebeplerden bir veya birkaçının gerçekleşmesi gerekir.
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açılabilmesi için iki şartın varlığı gereklidir. Bu şartlardan ilki konut ihtiyacının varlığı, ikincisi ise ihtiyaç sahibinin kiraya verenin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerden biri olmasıdır.
Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 350. maddesi uyarınca, kiraya verenin veya kanunen korunan bir üçüncü kişinin, kiralanan taşınmaza duyduğu zorunlu ihtiyaç gerekçesiyle kira sözleşmesini sona erdirmek amacıyla açtığı dava türüdür. Bu dava, genellikle mal sahiplerinin konut veya iş yeri gereksinimleri doğrultusunda başvurduğu bir hukuki yoldur.
- İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Kimler İçin Açılabilir?
- İHTİYAÇ NEDENİYLE TAHLİYE DAVASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ
- SIK SORULAN SORULAR
- İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davasını Kimler Açabilir?
- Kimlerin İhtiyacına Yönelik Tahliye Talebinde Bulunulabilir?
- İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Açmak İçin İhtarname Göndermek Şart Mı?
- İhtiyaç Nedeniyle Tahliye İhtar Süresi Ne Kadar?
- İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Dava Açma Süresi Ne Kadar?
- İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Hangisidir?
- Yeniden Kiralama Yasağı Nedir?
- Yeniden Kiralama Yasağı Tazminatı Ne Kadar 2025?
- İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Dava Masrafları
- İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Avukatı
- SONUÇ
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Kimler İçin Açılabilir?
Kiraya Verenin Kendisi: Kiralanan konut veya çatılı işyerinin, kiraya verenin kendi ihtiyacı için tahliyesi mümkündür. Kiraya veren ile malik her zaman aynı kişi olmak zorunda değildir. Kural olarak ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açma hakkı da kiraya verene aittir. Her ne kadar hem kanunda hem de doktrinde kiraya verenin malik olmaması durumunda kiraya veren olmayan malikin ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açamayacağı belirtilse de Yargıtay aksi görüştedir. (Yargıtay 3. H.D. 2017/6064 E. 2017/15363 K. 07.11.2017 T.) Bu bakımdan kiraya veren durumunda olmayan malik de kendisi ve maddede sayılan diğer kişiler için ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açabilecektir.
Kiraya Verenin Eşi: Kiraya verenin eşi kavramıyla kastedilen resmi nikahlı eştir. Kiraya veren, yalnız dini nikahlı eşi veya nişanlısının ihtiyacı için konut ihtiyacına dayalı olarak tahliye davası açamaz.
Kiraya Verenin Altsoyu ve Üstsoyu: Kiraya veren, kendi altsoy veya üstsoyundan birinin konut ihtiyacına dayalı olarak tahliye davası açabilir. Altsoy ve üstsoy kavramından anlaşılması gereken kişiler yalnızca kiraya veren ile soy bağı kurulmuş olan kişilerdir. Bunlar anne, baba ve çocuklardır. Örneğin kiraya veren, çocuğunun eşinin ihtiyacına dayalı olarak tahliye davası açamaz. Evlatlık da altsoy kapsamındadır. Bu sebeple evlatlığın ihtiyacına dayanılarak dava açılması da mümkündür.
Kiraya Verenin Bakmakla Yükümlü Olduğu Diğer Kişiler: ”Bakmakla yükümlü olduğu kişiler” ifadesi ile nafaka yükümlülüğü bulunan kişileri kastedilmektedir. TMK m.364/1 gereği nafaka yükümlülüğü bulunan kişiler üstsoy, altsoy ve kardeşlerdir. Altsoy ve üstsoya yukarıda zaten değinilmişti. Dolayısıyla bu ifade ile ihtiyacına dayanılarak tahliye davası açılacak kişiler açısından kardeşler kastedilmektedir. Belirtilmesi gereken bir diğer husus, her ne kadar bu ifade ile nafaka yükümlülüğü bulunan kişiler kastedilmişse de kiraya verenin halihazırda kardeşine nafaka veriyor olması ihtiyaç sebebiyle tahliye davası için şart değildir.
İHTİYAÇ NEDENİYLE TAHLİYE DAVASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ
İSTANBUL ( ) SULH HUKUK MAHKEMESİNE
DAVACI : Adı Soyadı – TC: ……….. – ….. Mah. ……Sk. No:….. Beşiktaş/ İSTANBUL
VEKİLİ : Av. BERKAY BAŞCI & Av. AYSEL İREM KAP & Av. FERDİ KURNAZ
DAVALI : Adı Soyadı – TC: ……….. – ….. Mah. ……Sk. No:….. Şişli/ İSTANBUL
KONU : İhtiyaç nedeniyle taşınmazın tahliyesi talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR
1-Davalının halen kullanımında olan ……… Mah. ……… Cad. ……… Sk. ………….. No:…. . Sarıyer/ İstanbul adresinde bulunan gayrimenkul, ……….başlangıç tarihli kira sözleşmesi yapılarak davalıya kira verilmiştir. (EK-1: Kira Sözleşmesi) Müvekkilin, halihazırda şu an davalının kiracı sıfatıyla oturmuş olduğu gayrimenkul haricinde konut olarak kullanabileceği bir gayrimenkul bulunmamaktadır. Kiralanan, müvekkil tarafından konut olarak kullanılacaktır.
Müvekkilin konut olarak kullanabileceği başkaca bir taşınmazı olmadığından sürekli ve zorunlu ihtiyaç sebebinin doğduğu aşikardır. İşbu durumu gösterir nitelikte müvekkil tarafından Beşiktaş 23. Noterliğince düzenlenen, 04/08/2022 tarihli ihtarname de kira dönem sonu 28/02/2023 olarak belirtilmiştir. Müvekkilin kendi ihtiyacı için kullanacağı ve ihtiyaç nedenin ikamet amaçlı olduğunu içerir ihtar davalı tarafa tebliğ edilmiştir. Buna istinaden davalı tarafından gönderilen ihtarnameye herhangi bir geri dönüş olmamıştır. (EK-2 İhtarname)
Türk Borçlar Kanunu 351. Maddesi “Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.” hükmünü ihtiva etmektedir.
İlgili kanunun amir hükümleri doğrultusunda, kira sözleşmesinin bitiş tarihi 28/02/2023 olup davalının ihtarnameye karşın herhangi bir eylemde bulunmaması, taşınmazın hala kullanımda oluşu sebebiyle davalının kiracı olarak kullanmakta olduğu kiralananın tahliye edilebilmesi için yasal süresi içinde işbu davanın ikame edilmesi zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER : TBK, HMK ve ilgili sair mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER :
1-Tapu Senedi,
2-………..Başlangıç tarihli Kira Sözleşmesi,
3-….. Noterliği, ….. Tarih ve …..Yevmiye Numaralı İhtarname ve Tebliğ Şerhi,
4-Tapu Kayıtları,
5-Keşif
6-Bilirkişi incelemesi,
7-Tanık,
8-Yemin
9-Sair türlü hukuki delil.
TALEP : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davalının kiracı olarak oturmakta olduğu ……… Mah. ……… Cad. ……… Sk. ………….. No:…. . Sarıyer/ İstanbul adresindeki kiralanandan TAHLİYESİNE,
2-Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya YÜKLETİLMESİNE,
Karar verilmesini vekaleten talep ederim. ”Tarih”
DAVACI VEKİLİ
Av. BERKAY BAŞCI & Av. AYSEL İREM KAP & Av. FERDİ KURNAZ
E-imzalıdır.
EK
1-Kira Sözleşmesi
2-İhtarname
3-Tapu Senedi
4-Vekaletname

SIK SORULAN SORULAR
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davasını Kimler Açabilir?
İhtiyaç sebebiyle tahliye davası kiraya veren, kiraya veren durumunda olmayan malik veya yeni malik tarafından açılabilir. Bu hususta daha detaylı bilgi edinmek isterseniz ” İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası” başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.
Kimlerin İhtiyacına Yönelik Tahliye Talebinde Bulunulabilir?
Kiraya veren, kiraya veren durumunda olmayan malik veya yeni malikin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin (kardeşler) ihtiyacı sebebiyle ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılabilmektedir.
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Açmak İçin İhtarname Göndermek Şart Mı?
Eğer belirli süreli kira sözleşmesine dayanarak sözleşme bitiminden itibaren bir ay içinde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açacaksanız ihtarname göndermeniz şart değil. Eğer dava açma süresini bir kira yılına uzatmak istiyorsanız veya kira sözleşmeniz belirsiz süreli ise ihtarname göndermeniz şarttır.
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye İhtar Süresi Ne Kadar?
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası bakımından ihtarname zorunluğu kanunen yoktur. Ancak kira sözleşmesinde ev sahibine böyle bir yükümlülük yüklenmiş olması halinde o süreden önce ihtarname gönderilmelidir. Yine yeni malikin ihtiyacı nedeniyle açılacak olan davalarda konutu edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde ihtarname gönderilmelidir. İhtiyaç nedeniyle tahliye ihtar süresi somut olayın koşullarına göre değişmektedir.
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Dava Açma Süresi Ne Kadar?
İhtiyaç nedeniyle tahliye dava açma süresi, sözleşme süresinin dolmasından itibaren bir aydır. Eğer dava açma süresinin sonuna kadar kiracıya ihtarname gönderilmişse dava açma süresi bir kira yılı için uzamış sayılmaktadır. İhtiyaç nedeniyle tahliye dava açma süresi geçmişse dava için bir sonraki kira dönemi beklenmelidir.
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Hangisidir?
İhtiyaç nedeniyle tahliye davalarında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesi, yetkili mahkeme ise genel yetki kuralları gereği davanın açıldığı tarihte davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Eğer sözleşmede aksine hüküm yok ise borcun ifa edileceği yer olan kiraya verenin yerleşim yeri mahkemesi de yetkili mahkemedir.
Yeniden Kiralama Yasağı Nedir?
Kiracının ihtiyaç sebebiyle tahliye edilmesi durumunda 3 yıl boyunca kiralananın eski kiracından başkasına kiralanmasının yasaklanmasıdır.
Yeniden Kiralama Yasağı Tazminatı Ne Kadar 2025?
Kiraya veren tarafından yeniden kiralama yasağına aykırı davranılması durumunda şartları oluşmuşsa eski kiracı tarafından kiraya veren aleyhine tazminat davası açılabilir. Davanın kazanılması durumunda kiraya veren, eski kiracının son kira yılında ödediği bir yıllık kira bedelinden az olmamak kaydıyla tazminata mahkûm edilir. Yeniden kiralama yasağı tazminatı hesaplanırken son 1 yıllık kira tutarı asgari olup somut olayın koşullarına göre daha yüksek yeniden kiralama yasağı tazminatı da çıkabilmektedir.
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Dava Masrafları
İhtiyaç nedeniyle tahliye dava masrafları 2025 yılı için ortalama 5.000,00 TL ile 12.000,00 TL arasındadır. İhtiyaç nedeniyle tahliye dava masrafları belirlenirken davanın türü ile yıllık ödenen kira bedellerine göre hesaplama yapılmaktadır. İhtiyaç nedeniyle tahliye dava masrafları 1 senelik toplam kira bedeli üzerinden nispi harçlandırılır. İhtiyaç nedeniyle tahliye dava masrafını buraya tıklayarak hesaplayabilirsiniz.
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Avukatı
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası avukat yardımıyla yürütülmesi tavsiye edilen bir dava türüdür. Dava açma süresinden başlamak üzere ihtiyacın var olup olmadığı gibi bir çok çetrefilli ayrıntı bulunmaktadır. İhtiyaç nedeniyle tahliye davası avukat aracılığı ile açılabilmekte olup zaman ve para kaybı olmaması adına deneyimli bir kira avukatından destek alınması gerekir.
SONUÇ
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, taşınmaz mal sahiplerinin hakları ile kiracıların korunma gereklilikleri arasında bir denge gözetilerek düzenlenmiştir. Bu davanın başarıyla sonuçlanabilmesi için davacı tarafın samimi ve zorunlu bir ihtiyacı ispat etmesi, kanuni usul ve sürelere uygun hareket etmesi önem taşır.