KİRA TESPİT DAVASI İHTARNAME ÖRNEĞİ (2025)
Kira tespit davası ihtarname örneği internet ortamında farklı kaynaklardan temin edilebilir olsa da somut olay ve duruma göre yeniden düzenlenmesi gerekebilir. Kira tespit davası, konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde, sözleşmede belirlenen kira miktarının artırılması veya indirilmesi talebiyle açılan davaları ifade etmektedir. Kira tespit davasına ilişkin düzenleme Türk Borçlar Kanunu’nun 344. Maddesinde yer almakta olup sözleşmenin özelliklerine göre kira tespit davasının niteliği veya unsurları değişiklik göstermektedir.
Kira tespit davası sonucunda verilen hüküm taraflar arasında yeni bir sözleşme meydana getirmemekte, yalnızca taraflar arasında geçerli olacak yeni kira bedelini belirlemektedir. Kira bedeli dışında sözleşmede yapılacak değişikliklere ilişkin talepler kira tespit davasının konusunu oluşturmamaktadır.
KİRA TESPİT DAVASI İHTARNAME ÖRNEĞİ
-İHTARNAME-
İHTARDA BULUNAN: Ad-Soyad – T.C. No – Adres
VEKİLİ : Av. AYSEL İREM KAP – Av. FERDİ KURNAZ – Av.BERKAY BAŞCI
MUHATAP : Ad-Soyad – T.C. No – Adres
KONU : ../../.. tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; ../../.. tarihli kira sözleşmesi kapsamında aylık kira bedelinin net …TL olarak ödenmesi konusundaki ihtardır.
AÇIKLAMALAR:
1-) Müvekkil kiraya veren ile yapmış olduğunuz ../../.. tarihli kira sözleşmesi kapsamında, … adresindeki kiralananda, aylık …TL kira bedeli ile kiracı olarak oturmaktasınız.
2-) Yeni kira yılı/dönemi başlangıcı olan ../../.. tarihinden itibaren … sebeplerle (Örneğin; emsal kira bedelleri, enflasyon vb. somut gerekçeler belirtilmelidir.) aylık kira bedelinin … TL olarak belirlenmesi ve müvekkil kiraya verene ödenmesini talep etme zorunluluğu oluşmuştur.
SONUÇ VE TALEP : ../../.. tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; ../../.. tarihli kira sözleşmesi kapsamında kira bedelinin aylık .. TL olarak belirlenmesi ile ödenmesini, kabul etmemeniz ve bu miktar üzerinden ödeme yapmamanız halinde, tarafınıza karşı kira tespit davası açacağımızı, dava sonucunda yargılama giderleri ve vekalet ücretinin tarafınıza yükletileceğini ihtaren bildiririz. ../../..
SAYIN NOTER,Üç örnekten oluşan işbu ihtarnamenin bir örneğinin ivedi olarak muhataba tebliğini, tebliğ şerhini taşıyan bir örneğinin tarafıma verilmesini, diğer örneğinin ise tarafınızca saklanmasını müvekkil adına talep ederim. ../../..
NOT: Kira tespit davası ihtarname örneği genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup örnek mahiyetindedir. Kiralanın durumu, kira sözleşmesi içeriği ,kira başlangıç tarihleri vb. hususlar farklılık göstermekte olup ihtarnamenin davanın temeli oluşturduğu hususu gözetildiğinde hukuki yardım alınması önem arz etmektedir.
SIK SORULAN SORULAR
Kira Tespit Davası Ne Zaman Açılır?
Kira tespit davası her zaman açılabilir. Yeni kira döneminden en az 30 gün önce dava açıldı ise ya da en az 30 gün önce ihtarname gönderildi ise ya da kira sözleşmesinde kira bedelinin artırılacağına dair bir hüküm var ise; açılan kira tespit davası kira döneminin en başından itibaren geçerli olur. Bu hususta detaylı bilgi edinmek için “Kira Tespit Davası” isimli makalemizi okuyabilirsiniz.
Ayrıca kira bedelinin tespiti değil de kiracının tahliyesi için dava açmak istiyorsanız kiracı evden nasıl çıkarılır adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kira Tespit Davası İhtar Şartı Var Mı?
Kira Tespit Davası Ne Kadar Sürer?
Kira Tespit Davası 5 Yıldan Önce Açılabilir Mi?
Kira Tespit Davası Avukatlık Ücreti Ne Kadar?
Kira Tespit Davası İhtarname Örneği İçin Noter Masrafı Ne Kadar?
Kiracı tespit davası ihtarname ücreti ortalama 1.000,00 TL ile 2.000,00 TL arasındadır. Noterler Birliği sayfasından net rakamı öğrenebilirsiniz. Kira tespit davası ihtarname örneği üzerindeki harf sayısına göre fiyat belirlenmektedir.
SONUÇ
Kira tespit davası ihtarname örneği, davanın esasına delil teşkil edecek olması sebebiyle özellikle kira artışı talep edilen kira başlangıç tarihi vb. hususlar bakımından teknik bilgi gerektirmektedir. Kira tespit davalarında ihtarname dava şartı olmamakla birlikte ihtarname keşide edildiği varsayımında Kanunda belirtilen süreler içerisinde gönderilmesi gerekmektedir. Bu hususta ihtarnamenin içeriği veyahut usuli bir hata yapılması halinde talep edilen kira artışının yeni dönemden itibaren geçerli olmaması gibi sonuçlara sebebiyet vermemek adına hukuki destek alınması gerekir.