Okuma Süresi: 5 dakika

https://baf.av.tr/kiraci-evden-nasil-cikarilir/

KİRACI EVDEN NASIL ÇIKARILIR 2024 (KİRACININ TAHLİYESİNDE 8 YÖNTEM)

İstanbul kira avukatı, kiracı tahliye davalarına, kira tespit davalarına ve tahliye taahhütnamesine dayalı uyuşmazlıklarla ilgilenmekte olup bu yazımızda İstanbul kira avukatına sorulan sık sorulara değindik. Yazımızda kiracı evden nasıl çıkarılır sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Konut ve çatılı iş yeri kiralarında taraflar arasında yapılan sözleşme kanun gereği 10 yıl kendiliğinden uzamaktadır. Bu sebeple kiracının tahliyesi için kanunda sayılan sebeplerden bir veya birkaçının gerçekleşmesi gerekir. Kiracı evden nasıl çıkarılır sorusunu birden fazla ihtimalli değerlendirmek gerekir.

Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?

Kira sözleşmesinde henüz 10 uzama yılı dolmamışsa kanunda sayılan kiracı tahliye sebeplerinin var olup olmadığı değerlendirilmelidir.

Kiracı Tahliye Yöntemleri:

  • İhtiyaç sebebiyle kiracının tahliyesi,
  • Aynı ilde kiracının başka bir konutunun olması sebebiyle tahliyesi,
  • Kiracı tahliye taahhütnamesi ile kiracının tahliyesi,
  • Aynı kira yılı içinde eksik kira ödemesinden kaynaklı iki haklı ihtarla kiracı tahliyesi,
  • Kiralananda yapılacak esaslı tadilat sebebiyle kiracının tahliyesi,
  • Kira bedelinin ödenmemesi sebebiyle icra takibi ile kiracının tahliyesi,
  • Konutun yeniden inşası sebebiyle kiracının tahliyesi,
  • Kiracının özen borcuna ve kira sözleşmesine aykırı hareket etmesi sebebiyle tahliyesidir.

İhtiyaç Sebebiyle Tahliye Davası Nedir?

Kişinin kendisinin, eşinin, anne ve baba ya da çocuklarının konut ihtiyacı olması durumunda kiracının tahliyesi için ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açılabilmektedir. İhtiyaç sebebiyle tahliye için ihtiyacın samimi, gerçek ve sürekli olması gerekir. İhtiyaç sebebiyle tahliye davası sözleşmede aksine hüküm yoksa yeni dönemin ilk ayında açılabilir. İhtiyaç sebebiyle tahliye konusunda detaylı bilgi için ihtiyaç sebebiyle tahliye davası adlı makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Tahliye Taahhütnamesi İle Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Kiracı tahliye taahhütnamesi varsa, taahhüt edilen tahliye tarihinde konutu tahliye etmeyen kiracıya karşı ilamsız icra takibi başlatılmaktadır. Kiracı tahliye taahhütnamesi olan ev sahibi, 1 ay içinde hukuki yollara başvuru hakkını kullanmak zorundadır. 1 ay içinde bu hak kullanılmazsa tahliye taahhüdü geçersiz hale gelir.

İcra takibine karşı kiracının 7 gün içinde itiraz hakkı vardır. Kiracı, itiraz ederse icra takibi duracağından artık dava açmak gerekecektir. Kiracı 7 gün içinde itiraz etmezse takip kesinleşir ve 15. günün sonunda icra kanalıyla zorla tahliye edilir. Detaylı bilgi için kiracı tahliye taahhütnamesi adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Tahliye Taahhütnamesi Var Kiracı Çıkmıyor Ne Yapabilirim?

Tahliye taahhütnamesi var kiracı çıkmıyor ne yapabilirim sorusunun cevabı icra takibidir. Kiracı tahliye taahhütnamesi olan ev sahibi 1 ay içinde hukuki yollara başvuru hakkını kullanmak zorundadır. 1 ay içinde bu hak kullanılmazsa tahliye taahhüdü geçersiz hale gelir.

İcra takibine karşı kiracının 7 gün içinde itiraz hakkı vardır. İtiraz ederse icra takibi duracağından artık dava açmak gerekecektir. Kiracı 7 gün içinde itiraz etmezse takip kesinleşir ve 15. Günün sonunda icra kanalıyla zorla tahliye edilir. Tahliye taahhütnamesi var kiracı çıkmıyor ne yapabilirim sorusunun detaylı cevabı için kiracı tahliye taahhütnamesi adlı makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Kirasını Düzenli Ödeyen Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?

Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir sorunun ihtimalli cevapları bulunmaktadır. Uygulamada en çok kiracı tahliye taahhütnamesi ve ihtiyaç sebebiyle tahliye davası ile kirasını düzenli ödeyen kiracı tahliye edilebilmektedir. Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir sorusunun detaylı değerlendirilmesi için kira avukatından destek alınması gerekir.

Kiracı En Hızlı Nasıl Tahliye Edilir?

Kiracı en hızlı nasıl tahliye edilir sorusunun net bir cevabı olmamakla birlikte uygulamada kira borcunun eksik ödenmesi, kiracı tahliye taahhütnamesi olması kiracının hızlı tahliyesine imkân vermektedir. Kiracı en hızlı nasıl tahliye edilir sorusunun net cevabı için kira avukatı ile somut şartlar değerlendirilmelidir.

10 Yılı Geçen Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?

10 yılı geçen kiracı nasıl tahliye edilir sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Kanundaki düzenleme 10 uzama yılı şeklinde olduğu için uzama yılı dikkate alınarak hesaplama yapılmalıdır. Örneğin; 01.01.2012 tarihinde 1 senelik yapılan kira sözleşmesinin süresi 01.01.2013 tarihinde dolar ve 10 uzama yılı işlemeye başlar. 10 uzama yılı ise 01.01.2023 tarihinde dolacaktır. 10 uzama yılının dolması da şart olduğu için ev sahibi, kiracıyı artık 01.01.2024 tarihinde sebep göstermeksizin tahliye edebilecektir. 3 ay öncesinden ihtarname çekilmesi şart olup kira sözleşmesinde özel hükümler var ise ona göre hareket edilmelidir. Aksi takdirde sözleşme 1 sene daha otomatik uzamış kabul edilmektedir.

10 Yıllık Kiracı Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

10 yıllık kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorunun cevabı, yargılamanın seyrine göre değişmekle birlikte ortalama 6 ay ile 2 yıl arasındadır. Kira avukatından destek alınması kiracı tahliyesi davasının daha erken sonuçlanmasına ciddi katkı sağlayacaktır.

Aldığım Evden Kiracı Hemen Nasıl Çıkar?

Aldığım evden kiracı hemen nasıl çıkar ve ev aldım kiracı evden çıkmıyor gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Belirtmek gerekir ki, eski ev sahibinin kiracıyla olan sözleşmesi bu durumda sona ermez. Yeni malik, eski ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesinin tarafı haline gelir. Bu durumda ev aldım kiracı evden çıkmıyor sorunun net cevabı için kiracının tahliye edilebileceği somut bir durumun var olup olmadığı değerlendirilmelidir. Kişinin bu konuda ihtiyacı varsa bir başka değişle kendisi, eşi, anne babası ya da çocukları kullanacaksa evin alındığı tarihten itibaren kiracıya 1 ay içinde ihtarname çekilmelidir. İhtarname ile 6 ay içinde evi tahliye etmesi istenir. İhtiyaç sebebiyle tahliye konusunda detaylı bilgi için ihtiyaç sebebiyle tahliye davası adlı makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Kiracı Tahliye Davası Masrafları

Kiracı tahliye davası masrafları 2024 yılı için ortalama 3.000,00 TL ile 10.000,00 TL arasındadır. Kiracı tahliye davası masrafları belirlenirken davanın türü ile yıllık ödenen kira bedellerine göre hesaplama yapılmaktadır.

Kira Tahliye Davalarında Görevli Ve Yetkili Mahkeme Hangisidir?

Kira davalarında görevli mahkeme sulh hukuk ve icra hukuk mahkemeleridir. Uyuşmazlığın niteliğine göre hangi mahkemenin görevli olduğu değişmektedir.  Yetkili mahkeme ise kira konusu konutun bulunduğu yer mahkemeleridir.

Sözleşmesi Olmayan Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Sözleşmesi olmayan kiracı nasıl çıkarılır sorusu sıkça sorulmaktadır. Yazılılık, kira sözleşmelerinde geçerlilik şartı olmayıp ispat aracıdır. Bu sebeple örneğin, kiracının bankadan kira ödemesi, abonelik açtırması vb. gibi durumlar kira ilişkisini ortaya koymaktadır. Böyle bir durumda kira ilişkisi var kabul edildiğinden kiracı evden nasıl çıkarılır sorunun detayları için kira avukatından destek almak gerekir.

Polisle Kiracı Çıkarma Mümkün Müdür?

Ev sahibinin polisle kiracı çıkarma hakkı yoktur. Polis, ülkemizde genel asayişin sağlanması için görev yapmaktadır. Polisle kiracı çıkarma halk arasında yanlış bilenen bir bilgidir. Kiracısını tahliye etmek isteyen ev sahibinin, mahkemelerde dava açması gerekir. Polisle kiracı çıkarma hakkı olmadığından kira avukatından kiracının tahliyesi için destek almak gerekir.

Kontratsız Kiracı Hakları Nelerdir?

Kontratsız kiracı hakları sürekli olarak merak edilmektedir. Yazılı bir kira sözleşmesi, kira ilişkisi bakımından zorunlu bir unsur olmayıp ispat aracıdır. Kiracı olduğunu başka bir şekilde ispatlayan kiracılar tüm kiracı haklarından aynen yararlanır. Doğalgaz, su, elektrik vb. abonelik belgeleri, kira ödeme dekontları, aidat ödemeleri vb. evraklar kira ilişkisini ispatlamaya yeterli olabilmektedir. Kontratsız kiracı hakları ile kontratlı kiracı hakları arasında kira ilişkisi ispatlandığı sürece hiçbir bir fark yoktur.

Ev Sahibi Evi Satarsa Kiracı Hakları Nelerdir?

Ev sahibi evi satarsa kiracı hakları aynı şekilde değişmeden devam eder. Yeni ev sahibi, esi ev sahibinin kiracıyla yapmış olduğu sözleşmeyle aynen bağlıdır. Yeni ev sahibi, kiracıyı yeni bir kira sözleşmesi yapmaya zorlayamaz. Yeni ev sahibi kendisiyle kiracı arasında sözleşme olmadığından bahisle kiracının tahliyesini talep edemez. Ev sahibi eve satarsa kiracı hakları nelerdir sorunun detaylı cevapları için kira avukatından danışmanlık alabilirsiniz.

5 Yılı Dolduran Kiracı Tahliyesi Mümkün Müdür?

5 yılını dolduran kiracı tahliyesi halk arasında karıştırılan bir durumdur. 5 yılını dolduran kiracı tahliyesi yanlış bilinen bir bilgi olup 5 yılını dolduran kiracıya karşı, kira bedelinin yükseltilmesi için kira tespit davası açılabilmektedir. Kiracının sebepsiz tahliyesi için 10 uzama yılının dolmuş olması gerekir.

Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır?

Kiracı evden nasıl çıkarılır sorusunun net olarak cevaplanabilmesi için kira sözleşmesinin incelenmesi, somut şartların değerlendirilmesi gerekir. Bu konuda kira hukuku avukatından destek alınması gerekir.

Kiracı Çıkarma Şartları Nelerdir?

Kiracı çıkarma şartları, süresinde, doğru mahkemede ve doğru dilekçeyle dava açılmasıdır. Kiracı çıkarma şartları, somut olayın niteliğine göre değişmektedir. Kiracı çıkarma şartlarının sizin kiracınız için gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenmek istiyorsanız kira avukatından destek alabilirsiniz.

Kira Arabuluculuk Faaliyeti Zorunlu Mu? Kiracı Uzlaştırma Süreci Nasıl İşlemektedir?

01.09.2023 tarihinden itibaren açılacak tüm kira davalarında arabuluculuk zorunlu hale gelmiştir. Kira arabuluculuk başvurusu yapılarak öncelikle ev sahibi ve kiracı arasında görüşme yapılması gerekir. Kira arabuluculuk görüşmesinde anlaşma sağlanamazsa, anlaşmama belgesiyle birlikte dava açılabilmektedir. Kira uzlaştırma süreci kavramı hatalı bir kavram olup kira arabuluculuk süreci olarak ifade edilmektedir.

Kiracı İstediğim Zammı Yapmazsa Tahliye Edebilir Miyim?

Kira zam oranları, kira sözleşmenin başladığı aydan önceki 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirlenir. Konutlar için %25 zam oranı 01.07.2024 tarihine kadar devam etmektedir. Bu miktarlar azami tutarlar olduğundan ev sahipleri kiracıdan daha fazla zam isteyemez. İstediği zam yapılmazsa kiracıyı tahliye edemez. İş yerleri için güncel zam oranlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır?

Kiracı evden nasıl çıkarılır sorunun cevaplarını yazımızın başında detaylı şekilde açıkladık. Kiracı evden nasıl çıkarılır sorusu ihtimallere dayalı cevaplanabilmektedir. Kira sözleşmesinin başlangıç tarihi, kiracı tahliye taahhütnamesinin olup olmadığı, kişinin konut sayısı gibi birçok faktörün değerlendirilmesi gerekir. Kiracı evden nasıl çıkarılır sorunun tam cevabını alabilmek için kira avukatından destek alınması gerekir. Kiracı tahliyesi ile ilgili diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.