- KİRA TESPİT DAVASI CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ (2025)
- KİRA TESPİT DAVASI NEDİR?
- KİRA TESPİT DAVASI CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
- SIK SORULAN SORULAR
- Kira Tespit Davası Ne Zaman Açılır?
- Kira Tespit Davası İhtar Şartı Var Mı?
- Kira Tespit Davası Ne Kadar Sürer?
- Kira Tespit Davası 5 Yıldan Önce Açılabilir Mi?
- Kira Tespit Davasında Faiz İstenebilir Mi?
- Kira Tespit Davası Kararı Kesinleşmeden İcra Yapılabilir mi?
- Kira Tespit Davası Avukatlık Ücreti Ne Kadar?
- Kira Tespit Davası Avukatlık Ücreti Ne Zaman Ödenir?
- Kira Tespit Dava Masrafları
- Kira Tespit Davası Avukat Yardımı
- SONUÇ
KİRA TESPİT DAVASI CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ (2025)
Kira tespit davası cevap dilekçesi örneği , internet ortamında farklı kaynaklardan temin edilebilir olsa da somut olay ve duruma göre yeniden düzenlenmesi gerekebilir. Kira tespit davası cevap dilekçesi örneği , aleyhine kira tespit davası açılan kişiler tarafından sunulacak bir dilekçe olup temelde davacının ileri sürdüğü iddialara hukuki temelde cevap verildiğinden önem arz etmektedir. Kira tespit davasında cevap dilekçesinde somut olaya göre kiralanan mülkün durumu, piyasa koşulları, davanın usulüne uygun açılıp açılmadığı , dava şartlarının yerine getirilip getirilmediği gibi hususların ileri sürülmesi gerekir.
KİRA TESPİT DAVASI NEDİR?
Kira tespit davası, konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde, sözleşmede belirlenen kira miktarının artırılması veya indirilmesi talebiyle açılan davaları ifade etmektedir. Kira tespit davasına ilişkin düzenleme Türk Borçlar Kanunu’nun 344. Maddesinde yer almakta olup sözleşmenin özelliklerine göre kira tespit davasının niteliği veya unsurları değişiklik göstermektedir. Kira tespit davası cevap dilekçesi örneği hazırlanırken ilgili kanuni dayanaklara atıf yapılmıştır.
Kira tespit davası sonucunda verilen hüküm taraflar arasında yeni bir sözleşme meydana getirmemekte, yalnızca taraflar arasında geçerli olacak yeni kira bedelini belirlemektedir. Kira bedeli dışında sözleşmede yapılacak değişikliklere ilişkin talepler kira tespit davasının konusunu oluşturmamaktadır. Bu hususta detaylı bilgi edinmek için “Kira Tespit Davası” isimli makalemize göz atabilirsiniz. Kira tespit davası dilekçesi için ise “Kira Tespit Dava Dilekçesi Örneği” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
KİRA TESPİT DAVASI CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
KÜÇÜKÇEKMECE (..) SULH HUKUK MAHKEMESİNE
DOSYA NO : 2024/… E.
DAVACI :
VEKİLİ : Av. AYSEL İREM KAP & Av.FERDİ KURNAZ& Av. BERKAY BAŞCI
DAVALI :
KONU : Davacı tarafın kira tespit davası dava dilekçesine karşı cevaplarımızın sunulmasıdır.
AÇIKLAMALAR
1- Davalı müvekkil … … , davacının maliki olduğu “…” adresinde bulunan konutta 01.01.2019 başlangıç tarihli, 8.000,00 TL bedelli kira kontratı uyarınca kiracı olarak oturmaktadır. (EK-1: 01/01/2019 Başlangıç Tarihli Kira Sözleşmesi)
Müvekkil işbu haksız davanın açıldığı tarih itibariyle kira bedeli olarak 20.000,00 TL ödemekte olup buna ilişkin son ayın kira bedeli ödeme dekontunu dilekçemiz ekinde sunmaktayız ( EK-2: Son Kira Ödeme Dekontu). Ancak davacı bu değerin günümüz piyasasında emsal ve rayiç değerlerinin altında kaldığı iddiasıyla huzurdaki davayı ikame etmiştir. Dava dilekçesi ve tensip tutanağı davalı müvekkile ../../2024 tarihinde tebliğ edilmiş olup yasal süresi içerisinde davaya karşı itirazlarımızı sunma zarureti hasıl olmuştur. Şöyle ki;
2-Türk Borçlar Kanunu’ nun 344 vd. Maddelerinde düzenleme bulan kira bedelinin tespiti istemli olarak açılan davanın reddine karar verilmesi gerekmektedir. Davacı taraf dava dilekçesiyle 01.01.2024 tarihinden itibaren aylık 35.000,00 TL kira bedeli talep etmekte olup bu talep gerek TBK’ nun 344. maddesindeki düzenlemeler uyarınca gerekse ülkemizin ekonomik şartları göz önüne alındığında mümkün olmadığı gibi; TBK’nun 345. maddesindeki şartlara da uygun değildir.
USULE İLİŞKİN İTİRAZLARIMIZ:
i. Öncelikle Türk Borçlar Kanununun 345.maddesi “Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir. Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar…” hükmünü ihtiva etmektedir.
İşbu davanın açıldığı tarih ../../../2024 tarihidir, başka bir deyişle müvekkile yeni dönem başlangıcından otuz gün önceki bir tarihte dava açılmadığı gibi yeni dönem olan 01.01.2024 tarihinden önceki 30 günlük süre içerisinde müvekkile herhangi bir yazılı bildirim yahut ihtarname de gönderilmemiştir. Bu nedenle işbu kira tespit davasının kabulü halinde dahi yeni kira bedelinin başlangıç tarihi dava dilekçesinde belirtildiği gibi 01.01.2024 tarihi değil, 01.01.2025 tarihi olmalıdır.
İi.MADDİ HUKUK KAYNAKLI SIFAT(HUSUMET) YOKLUĞUNDAN DAVANIN REDDİNE KARAR VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR.
Bilindiği üzere kira tespit davası, kira sözleşmesi kiminle yapılmış ise onun aleyhine açılır ve hasım olur. HMK usul hükümleri gereğince kira sözleşmesinde kiracı olarak birden fazla kişi varsa husumetin her kiracıya yöneltilmesi gerekir. Burada mecburi dava arkadaşlığı vardır ve kiracılardan birisine yapılan ihtardan diğer kiracının da birlikte haberdar olması asıldır.
Davacı tarafından da ikrar edilen 01.01.2019 tarihli kira sözleşmesi ile dava konusu taşınmaz 2(iki) kiracıya kiralanmıştır. Kiracılardan birisi müvekkil … … olup diğeri ise aleyhine dava ikame edilmeyen … ….. ‘tır. Zira ilgili kira sözleşmesi de her iki kiracı tarafından imzalanmış olup huzurdaki dava sadece müvekkil aleyhine ikame edilmiştir. HMK’nın 59. Maddesi kapsamında müvekkil ile diğer kiracı … … arasında zorunlu dava arkadaşlığı bulunduğu hususu gözetilmeden ikame edilen işbu davanın usulden reddi gerekmektedir.
iii.MÜVEKKİLE KARŞI ARABULUCULUK BAŞVURUSU YAPILMADAN HUZURDAKİ DAVA İKAME EDİLMİŞTİR.
05.04.2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 7445 sayılı Bazı Kanunlar’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 37. Maddesi hükmü ile, kira ilişkilerinden kaynaklanan kira tespit ve tahliye davalarında zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiştir.
Davacı, dava dilekçesinde davayı müvekkile ikame etmişse de arabuluculuk sürecinde müvekkile bir tebligat yapılmamış, müvekkilin imzası dahi alınmadan arabuluculuk prosedürü tamamlanarak huzurdaki dava ikame edilmiştir. Her ne kadar davacı tarafından sunulan arabuluculuk son tutanağında müvekkilin adına yer verilmişse de ilgili tutanak müvekkil tarafından imzalanmamış olup arabuluculuk tutanağındaki imzaya açıkça itiraz ettiğimizi belirtmekle birlikte işbu sebeple arabuluculuk dava şartı yerine getirilmeden açılan davanın reddi gerekmektedir.
Zira davacı tarafından sunulan arabuluculuk tutanağı incelendiğinde görüleceği üzere diğer kiracının adının devamına müvekkilin adı yazılmış, ancak tek bir imza alınmış ve arabuluculuk süreci o şekilde tamamlanmıştır. Müvekkil davalı, arabuluculuk sürecine katılmadığı gibi arabuluculuk son tutanağında imzası da bulunmamaktadır.
iv.DAVA DİLEKÇESİNDE MEVCUT OLAN ÇELİŞKİLERİN GİDERİLMESİ GEREKMEKTEDİR.
Davacı taraf, dava dilekçesinde ” 01.01.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aylık kira bedeli talebimiz 35.000,00-TL’dir.” şeklinde belirtmişse de dava dilekçesinin talep ve sonuç kısmında “Yeni dönem kira bedelinin .. adresinde bulunan taşınmaz için aylık 35.000,00-TL olarak mahkemenizce belirlenmesini,” şeklinde ifade olunmuştur. Davacı tarafından açılan işbu davada talep sonucu ve dilekçe içeriği uyumlu olmadığı gibi hiçbir kabul anlamına gelmemekle birlikte davacının talep sonucuna istinaden mahkemece belirlenecek kira bedelinin 01.01.2025 tarihinden itibaren geçerli olması gerekmektedir
ESASA İLİŞKİN İTİRAZLARIMIZ :
i. Davalı müvekkil, davacıya ait taşınmazda oldukça uzun zamandır ikamet etmektedir. Bu süreç içerisinde, davalı ve davacı arasında kira ödemelerine veya kiralanan taşınmaza ilişkin olarak hiçbir uyuşmazlık yaşanmamış olup müvekkil tarafından kira bedeli her ay düzenli ve zamanında ödenmiş, kiralanan taşınmaza ilişkin özen yükümlülüğü müvekkil tarafından hiçbir zaman ihmal edilmemiştir. Talep edilen kira bedeli fahiş ve hakkaniyete aykırı olup tarafımızca kabul edilmesi mümkün değildir.
Davacının ikame etmiş olduğu bu dava haksız ve iyi niyetten uzaktır. Davacı her ne kadar kiralanan taşınmazın kira bedelinin emsallerinin çok aşağısında olduğunu iddia etmişse de, bu iddianın tarafımızca kabulü mümkün değildir. Müvekkil tarafından ödenen kira bedeli emsalleriyle aynı değerlerde olup ülkemizin içinde bulunduğu hiperenflasyon ve Türk Lirasının değer kaybetmekte olduğu hususları da gözetildiğinde oldukça yerindedir. Kaldı ki kira bedeli belirlenirken müvekkilin 2019 yılından beri kiracı sıfatını haiz olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır.
Nitekim İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 35. Hukuk Dairesi’nin 2017/ 414 E. 2017/ 428 K. sayı VE 15.03.2017 tarihli ilamında ;
” …kira bedelinin belirlenmesine ilişkin emsal araştırmasının ve bilirkişi raporlarının hükme esas alınabileceği, davalının 2004 yılından bu yana kiracı olduğu ve kira bedellerini sözleşme gereğince ödediği nazara alındığında hak ve nesafet indiriminin az yapılmış olduğu anlaşılmıştır. Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlara, yasal gerektirici nedenlere göre sair istinaf taleplerinin reddine, ancak; hak ve nesafet indiriminin kira süresi dikkate alınarak az indirilmiş olması nedeniyle ilk derece mahkemesi kararının düzeltilmesine, HMK 353/1-b/2 maddesi gereğince; karar verilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır…’‘ karar kapsamında müvekkilin eski kiracı olduğu hususu göz önünde bulundurularak hak ve nesafet indirimi yapılması gerekmektedir.
Doktrinde bu konudaki görüşlere baktığımızda; “Sözleşme kurulduktan sonra ifası sırasında ortaya çıkan olaylar olağanüstü ve objektif nitelikte olmalıdır. Yine değişen hal ve şartlar nedeni ile tarafların yüklendikleri edimler arasındaki denge aşırı ölçüde ve açık biçimde bozulmuş olması şarttır. Uyarlama isteyen davacı fevkalade hal ve şartların çıkmasına kendi kusuru ile sebebiyet vermemelidir. Değişen hal ve şartlar taraflar bakımından önceden öngörülebilir, beklenebilir, olağan ve hesaba katılabilen nitelikte olmamalı veya olaylar, öngörülebilir olmakla beraber bunların sözleşmeye etkileri kapsam ve biçim bakımından bu derece tahmin edilmemelidir” (Bkz. Doç. Dr. İbrahim Kaplan, Hakimin Sözleşmeye Müdahalesi, Ankara 1987, sh. 152 vd.; Hatemi/ Serozan/Argacı, Borçlar Hukuku Özel Bölüm, 1992, sh. 186 vd.) denilmektedir.
3- Uyuşmazlık konusu taşınmaza ilişkin ödenmekte olan kira bedelinin sosyoekonomik koşullar ve taşınmazın durumu göz önünde bulundurulduğunda emsalleriyle eş değerde olması, yıllık artışlarının yapılmış olması ve davacının tamamen suiniyetle işbu davayı ikame etmiş olması, taraf teşkilinin sağlanmadan ve arabuluculuk dava şartı yerine getirilmeden dava açılmış olması sebeplerine binaen davacının hakkaniyete ve usule aykırı iddia ve taleplerinin kabul edilmeyerek; davanın reddedilmesini talep etme zarureti hasıl olmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER : TBK, HMK ve sair ilgili mevzuat
HUKUKİ DELİLLER : 01.01.2019 Başlangıç Tarihli Kira Kontratı, Emsal Kira Sözleşmeleri, Tanık Anlatımları, Gayrimenkulun Mevcut Halini Gösterir Fotoğraflar, Tapu Kayıtları, Aidat Makbuzları, Arabuluculuk Son Tutanağı, Keşif ve Bilirkişi raporu (Gerekli Görüldüğü Takdirde), Yemin, Sair her türlü delil
SONUÇ VE TALEP : Yukarıda açıklanan ve mahkemenizce re’ sen dikkate alınacak tüm nedenlerle,
1-Davacının kötüniyetli iddialarıyla ikame ettiği işbu davanın usulden ve esastan ayrı ayrı REDDİNE,
2-Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine, karar verilmesini vekaleten talep ederiz. ../../..
Davalı Vekili
Av. AYSEL İREM KAP & Av.FERDİ KURNAZ& Av. BERKAY BAŞCI
(e-imzalıdır.)
EKLER :
1-01.01.2019 Tarihli Kira Sözleşmesi
2- Son Aya İlişkin Kira Bedeli Ödeme Dekontu
3- Vekaletname Sureti
NOT: Kira tespit davası cevap dilekçesi örneği genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup örnek mahiyetindedir. Kiralanın durumu, kira sözleşmesi içeriği ,kira başlangıç tarihleri vb. hususlar farklılık göstermekte olup cevap dilekçesinin davalı bakımından davanın temelini oluşturduğu hususu gözetildiğinde hukuki yardım alınması önem arz etmektedir.
SIK SORULAN SORULAR
Kira Tespit Davası Ne Zaman Açılır?
Kira tespit davası her zaman açılabilir. Yeni kira döneminden en az 30 gün önce dava açıldı ise ya da en az 30 gün önce ihtarname gönderildi ise ya da kira sözleşmesinde kira bedelinin artırılacağına dair bir hüküm var ise; açılan kira tespit davası kira döneminin en başından itibaren geçerli olur.
Kira Tespit Davası İhtar Şartı Var Mı?
Kira tespit davası ihtar şartı yoktur. Ancak yeni kira döneminden en az 30 gün önce ihtarname gönderilmesi kira bedelinin yeni dönemin en başından itibaren geçerli olması sonucunu doğurur. Kira tespit davasında ihtarname örneği için ” Kira Tespit Davası İhtarname Örneği” isimli makalemize göz atabilirsiniz.
Kira Tespit Davası Ne Kadar Sürer?
Kira tespit davası ortalama 1 ile 1,5 yıl arası sürmektedir. Hüküm davanın açıldığı kira döneminin en başından itibaren geçerli olacağından uzun sürmesi hak kaybı teşkil etmez.
Kira Tespit Davası 5 Yıldan Önce Açılabilir Mi?
Kira tespit davası 5 yılda bir açılabilen bir davadır. Bu sebeple sözleşme tarihinden ya da son tespit tarihinden itibaren 5 sene geçmesi gerekir. Ancak 4. yılda açılacak davayla 5. yıldan itibaren kira tespiti talep etmekte hukuki bir engel yoktur.
Kira Tespit Davasında Faiz İstenebilir Mi?
Kira tespit davalarının eda davası olmaması sebebiyle dava tarihinden itibaren başlamak üzere faiz istenemez. İcra takibi başladıktan sonra faiz istenebilir.
Kira Tespit Davası Kararı Kesinleşmeden İcra Yapılabilir mi?
Kira tespit davası kararı kesinleşmeden icra takibi yapılamaz. Kira tespit kararı kesinleşmesiyle icra edilebilirlik kazanır.
Kira Tespit Davası Avukatlık Ücreti Ne Kadar?
Kira tespit davası avukatlık ücreti avukatlık asgari ücret tarifesinden aşağı olmamak üzere İstanbul Barosu’nun tavsiye niteliğindeki ücret tarifesine göre belirlenir.
Kira Tespit Davası Avukatlık Ücreti Ne Zaman Ödenir?
Kira tespit dava avukat ücreti peşin ödenir. Kira tespit davası avukatlık ücretinin miktara göre taksitlendirilmesi mümkündür. Yine kira tespit davası avukatlık ücretinin bir kısmı dava sonunda almak üzere nisbi de kararlaştırılabilir.
Kira Tespit Dava Masrafları
Kira tespit davası masrafları 2024 yılı için ortalama 3.000,00 TL ile 10.000,00 TL arasındadır. Kira tespit dava masrafları belirlenirken mevcut kira bedeli ile talep edilen kira bedeli arasındaki fark üzerinden nispi harçlandırılır. Kira tespit dava masrafını buraya tıklayarak hesaplayabilirsiniz.
Kira Tespit Davası Avukat Yardımı
Uygulamada; kira tespit davası avukat yardımıyla takip edilen bir dava türüdür. Davanın açılış zamanı, tespitin hangi tarihinden isteneceği, delillerin değerlendirilmesi gibi birçok teknik husus vardır. Avukat yardımıyla açılacak olan kira tespit davaları sizi para ve zaman kaybından koruyacaktır.
SONUÇ
Kira tespit davası cevap dilekçesi örneği genel bilgilendirme mahiyetinde örnek olarak yazılmış olup cevap dilekçesinin her somut olaya özgü olarak hazırlanması gerektiğini belirtmek isteriz. Kira tespit davacı cevap dilekçesi tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde sunulmalıdır. Kira bedelinin yeniden belirlenmesi talebine karşı, mevcut kira sözleşmesi, emsal kira bedelleri ve ekonomik koşullar dikkate alınarak detaylı bir savunma yapılmalıdır.